– Bunicile noastre își țineau medicamentele pe rafturile cămărilor. Aproape orice aliment și orice plantă erau bune de vindecat. Recapitulări de folos, pentru vremuri de criză –
1. Sare contra bășicilor și durerilor la picioare

Provocate de pantofii prea strâmți, de drumurile lungi, făcute pe jos, sau de efortul din gospodărie, bășicile la picioare, dar și durerile, se tratau cu apă cu sare. Pentru o baie, umpleți un lighean mare cu apă caldă și adăugați 2 linguri de sare. Înmuiați-vă picioarele timp de aproximativ 15 minute. Chiar dacă la început provoacă ușoare usturimi, baia va ajuta rănile să se vindece rapid și durerile să treacă.
2. Ghimbirul previne greața
Ceaiul de Ghimbir ajută la eliminarea stării de greață și a problemelor de stomac. Trei felii de Ghimbir proaspăt se opăresc cu o jumătate de litru de apă. Se lasă 10 minute la infuzat, apoi se bea lichidul. Ghimbirul conține așa-numiții gingeroli, care inhibă inflamația neplăcută și absorb acidul din stomac. (Dulciurile cu ghimbir de la farmacie ajută împotriva răului de călătorie.)
3. Roiniță contra herpesului
Roinița împiedică virusul herpesului să intre în celulele corpului. Se aplică pe bubă o compresă cu ceai de Roiniță. După scurt timp, zona afectată se va vindeca.
4. Mierea ca dezinfectant

Mierea era un leac nelipsit din farmacia bunicilor noastre. O foloseau prin tradiție, însușirile ei medicale au fost studiate mai târziu. Astăzi, se știe, de pildă, că mierea acționează mai eficient decât antibioticele, pe multe tipuri de răni. Albinele adaugă o enzimă atunci când produc mierea – glucooxidaza. Aceasta face ca din zahărul din miere să fie produs peroxidul de hidrogen, care elimină bacteriile existente pe răni. Procedura: puneți 3 linguri de miere pe un tifon și aplicați-l pe rana dezinfectată înainte.
5. Scorțișoara alungă respirația urât mirositoare
Amestecați o linguriță de pulbere de Scorțișoară cu puțină miere și apă călduță. Clătiți-vă bine gura cu această soluție. Scorțișoara conține eugenol, un ulei aromat cu efect anti-bacterian, care înlătură mirosul urât.
6. Arnica ajută la entorse
Floarea de Arnică stimulează circulația sângelui, are efect antiinflamator și astfel ameliorează eficient și rapid durerile provocate de entorse. Se aplică comprese cu ceai de Arnică sau unguent de Arnică (se găsește la Plafar), de mai multe ori pe zi.
7. Mentă pentru durerile de cap

Pregătiți o ceașcă de infuzie concentrată, dintr-o mână de frunze de Mentă proaspete, opărite cu o cană de apă. Lăsați-o să se răcească, apoi înmuiați o cârpă de bumbac în ceai, stoarceți-o ușor și puneți-o pe frunte. Țineți compresa până când se încălzește. Repetați procedura de mai multe ori, dacă este necesar. Durerile de cap cedează.
8. Salvia contra crampelor intestinale

Punga cu flori de Salvie ocupă loc de frunte în credențul bunicilor. Florile mov-rozalii au un efect calmant asupra tulburărilor gastro-intestinale, datorită substanțelor amare pe care le conțin. Pentru a combate durerile de stomac sau de intestine, se beau trei-patru căni de ceai de Salvie pe zi. Tinctura de Salvie se folosea împotriva răului de călătorie, care pe atunci se făcea cu trăsura. Azi, tinctura de Salvie se poate cumpăra de la farmacie.
9. Urzica dezumflă picioarele
Multe persoane suferă din cauza picioarelor umflate. Ceaiul de Urzici era remediul-minune al bunicilor noastre. Planta este diuretică și funcționează eficient împotriva excesului de apă din țesut. Pentru un ceai medicinal, se toarnă apă clocotită peste 1 linguriță de frunze uscate de Urzică. Se lasă timp de 10 minute să se infuzeze, apoi se strecoară. Se beau 3-4 căni pe zi. Ceaiul diuretic ameliorează și infecțiile vezicii urinare.
10. Oțetul ameliorează durerile de urechi
Se diluează oțet de vin alb în proporție de 1:1 cu apă distilată. Cu ajutorul unei pipete, se pun trei picături în fiecare ureche, de trei ori pe zi. Alternativ, puneți soluția pe un bețișor de vată și curățați cu el canalul auditiv.
IRINA RADU