Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru GEORGE T., F. AS nr. 1528: „Ajutor! Îmi pierd auzul!”

Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN – medic primar ORL – C.M.I. „SANOMED” Sibiu, Str. Dr. I. Rațiu nr. 4, tel. 0722/73.52.72, e-mail: [email protected]

Acufenele sau tinnitus (vâjâit sau țiuituri) sunt senzații sonore care nu-și găsesc originea într-o sursă de sunet exterioară pa­cien­tului. Ele pot fi subiective (per­cepute nu­mai de bolnav) și obiective (sesizate atât de pacient, cât și de anturaj). Acufenele subiective nu sunt o boală de sine stătătoare, ci un simptom în cazul unor tulburări func­ționale de diferite tipuri și localizări, care în timp pot duce la pier­derea ca­lității vieții (in­som­nie, anxie­tate, depresie etc.). Acufenele de care suferiți dvs. au o etiologie neurosen­zorială, fiind percepute drept sunete continue sau inter­mitente, egale sau pulsatile, vâjâit, țiuit, foșnet, șuierat etc. Ade­sea sunt însoțite de hipoacu­zie neurosenzorială (slăbirea auzului), vertij, tulburări de echilibru, grețuri, vărsături și transpirații. Stre­sul, hiper­tensiunea arterială, insufici­en­ța circulatorie ver­tebro-bazilară, diabetul zaha­rat sau expunerea la zgomot și in­temperii pot fi cauza sau factorul favorizant în declan­șarea acufenelor și tulbu­ră­rilor de echilibru. Hipertonia musculaturii cefei, din spondiloza cervicală, modifică activitatea spon­­tană a căilor nervoase de la nivelul ganglio­nilor spinali cervicali către nucleii auditivi, cu apariția de vertij, hipoacuzie, acufene, cefalee.

Cu tratament, prognosticul acufenelor simpto­matice, în cazul unui sindrom de coloană cervi­cală, este bun (dispariția sau atenuarea zgomo­telor), însă fără tratament, cu cât perioada de evoluție a unui zgomot otic este mai lungă, cu atât este mai puțin posibil ca acesta să dispară. Trata­mentul tinnitusului este complex, adesea indivi­dualizat, și se poate schematiza astfel: exerciții fizice, aplicații locale calde (lumina infraroșie tip Solux), unde scurte, masaj cervical.

Terapia medicamentoasă constă în perfuzii cu lidocaină/procaine, pentoxifilină/oxybral, vita­minele B1 și B6, mezoterapie cu Gerovital H3, administrare orală de Ginkgo Biloba și Passiflora sau Valeriană (2 x 1 tabletă/zi).

Beneficiați de tratament la cabinetul medical O.R.L. – dr.I. Ghe. Mărginean din Sibiu. (Pentru pacienții din țară și străinătate, se asigură cazare, masă și transport.)

„Fiul meu are polipoză nazală și boala tot recidivează” (Răspuns pentru S. A. – București, F. AS nr. 1528)

Polipoza nazo-sinusală definește prezența de polipi, uni sau bilateral, în fosele nazale și cavi­tățile sinusale ale feței. Cauza polipozei este ipotetică. În aproximativ 30% din cazuri, este prezentă alergia, care se manifestă cu rinoree, obstrucție nazală (nas înfundat), strănuturi în salve matinale, diminuarea mirosului, prurit, tuse, asociere cu astmul bronșic. Ca simptome secun­dare, există tulburări de somn, sforăit, cefalee, care se accentuează la schimbări de temperatură, mirosuri intense, iritanți chimici, fum, praf etc.

Polipoza nazală se asociază cu astmul bronșic în 30% din cazuri, produce intoleranță la aspirină (sindromul Fernand Widal) și fibroză chistică. Tratamentul polipozei nazale este medical și chi­rurgical, având drept scop eliminarea polipozei și a rino-sinuzitei cronice asociate, restabilirea res­pirației nazale și a mirosului, preveni­rea recidi­velor.

Chirurgia endoscopică funcțională (FES), este tratamentul clasic al îndepărtării polipilor, cu o rată scăzută de apariție a recurențelor. Pentru evi­tarea recidivelor polipozei nazale operate, vă re­co­mand următoarea schiță de tratament comple­mentar:

* Dimineața și seara, după mâncare, se efec­tuează lavajul (spălarea) foselor nazale cu o so­luție salină (1 lingură sare gemă la 1 litru apă căl­duță), sau cu soluții sterile din apă de mare (Rhi­nomer, Nazomer, Sterimar, Tonimer.)

* Fito-gemoterapie cu: ceai (Trei-frați-pătați combinat cu Urzică), 2-3 căni pe zi, și extract din Coacăz-negru: 50 picături dimineața.

* Ionizări nazale cu so­luție de gluconat de calciu.

* 10-15 ședinte de aero­soli, cu flixotide nebules/ de­xametazonă diluate în 10 ml ser fiziologic.

* Este benefică cura cu aerosoli salini naturali, în stațiunea balneoclimaterică Ocna-Sibiului.

Tratamentul complex al polipozei nazale se efec­tuează la cabinetul medical O.R.L.-dr.I. Ghe. Mărginean, din Sibiu. (Pentru pacienții din țară și străinatate, se asi­gură cazare, masă și trans­port.)

Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]

„Băieţelul meu în vârstă de 9 luni e agitat şi suferă de constipaţie” (Răspuns pentru ALINA S. – Bucureşti, F. AS nr. 1532)

Fiul dvs. este agitat din cauza constipaţiei, drept pentru care adăugaţi-i în alimen­taţie, înainte de mesele principale, 4-5 prune proaspete sau us­cate mixate şi câte o pară bine coaptă, mixată, între mesele principale, plus o pară mixată, înainte de cul­care. Dacă această metodă nu este destul de eficientă, contactaţi-mă.

„Sufăr de poliartrită reumatoidă” (Răspuns pentru PETRE D. – Bucureşti, F. AS nr. 1532)

Stilul de alimentaţie şi de viaţă nesănătoase v-au dus în această situaţie dificilă, în care vă aflaţi în prezent! Drept urmare, trebuie îndepărtată cauza suferinţei, ca să dispară automat şi efectul ei! Vă recomand să renunţaţi definitiv la alcool, tutun, băuturi carbogazoase colo­rate şi îndulcite (de    tip cola), ca şi la alimentaţia bazată pe carne, mai ales carne roşie. Vă sugerez să aveţi un regim alimentar prepon­derent vege­tarian, să începeţi un stil de viaţă cu cât mai mul­tă miş­care fizică! Puţin câte puţin, să începeţi să faceţi exerciţii fizi­ce acasă, la sală sau în parc, în ciuda durerilor care vă vor des­curaja, dar care vor slăbi în intensitate, până la dispa­riţie, pe măsură ce perse­veraţi cu mişcarea fizică şi veţi creşte timpul zilnic alocat sportului. În para­lel, vă recomand să utilizaţi ceai de coajă de Salcie şi de Mesteacăn, atât intern (câte 3 căni /zi), cât şi ex­tern, prin masarea articu­la­ţiilor dureroase (de 2-3 ori/zi) cu decoctul din plantele indicate.

Puteţi să mă contactaţi pentru detalii sau pentru alternative terapeutice mai puternice.

„Am fost diagnosticat cu icter mecanic” (Răspuns pentru SIMION D. – jud. Călăraşi, F. AS nr. 1534)

Orice afecţiune hepatică este urmarea inevi­tabilă a unor agresiuni repetate asupra fica­tului, cu o alimentaţie excesiv de bogată în proteine şi grăsimi de origină animală, prăjeli, grătare, carne tocată şi/ sau afumată, bogat condimentate cu piper, boia de ardei iute şi stropite din belşug cu alcool. N-a făcut nimeni, niciodată, icter mecanic de la ştevie, spanac şi ciorbă de lobodă. Ficatul este bucătăria organismului, şi dacă bag în el ali­mente „gunoaie gustoase”, precum preparate din carne de porc tocate, bine prăjite şi abundent con­di­mentate, inevitabil vei avea, mai devreme sau mai târziu, probleme grave de sănătate. Trata­men­tul? Abstinenţă totală faţă de: carnea de porc şi derivate, alcool, nicotină, abuzuri alimentare de toate felurile. În schimb, aveţi liber la exces, com­pus din cât mai multe zile de post cu apă plată, ceaiuri medicinale (Anghinare, Muşeţel, Mentă, Sunătoare), ciorbă de dragavei şi de lobodă, toca­nă de spanac şi de cartofi. Dacă acest tratament nu vă satisface, contactaţi-mă.

Ing. chim. MIRCEA BOCAN – Alba Iulia, tel. 0788/23.38.73, 0258/86.56.77

„Sufăr de poliartrită reumatoidă” (Răspuns pentru PETRE D. – București, F. AS nr. 1532)

Consumați zilnic cantități uriașe de medica­mente, care acționează pe efect și nu pe cauză și care vă garantează un singur lucru: fac mult rău. Re­gre­tatul cântăreț și actor Gyuri Pascu suferea de aceeași afecțiune și a murit din cauza dozei mari de me­dicamente, care doar îi făceau dure­rile mai suportabile.

Pentru poliartrită reumatoidă exis­tă un singur remediu natural: înțe­păturile cu venin de albine, doar pentru persoanele care nu fac șoc anafilactic.

În România, avem Clinica Dr. Ște­fan Stânga­ciu, care practică a­ceas­tă terapie. Eu o practic pentru apropiați cu mult succes, dar oricine își poate amplasa un stup în apropierea locuinței. Tratamentul poate dura doi ani, dar înțepăturile de albine se pot administra toată viața.

În primă fază, în regim de urgență, vă reco­mand să consumați 2-3 luni 200 grame argilă „ALGO”/zi, pentru a vă proteja stomacul și a elimina o mare parte din efectele secundare ale medicamentelor pe care le consumați.

Pentru detalii vă rog să mă contactați la tel. 0788/23.38.73.

„Sufăr de chist hidatic recidivant” (Răspuns pentru CORINA D. – Buzău, F. AS 1535)

Ficatul este organul care se vindecă cel mai ușor. Argila „ALGO” vindecă cirozele în fază ter­minală și hepatitele „cronice” virale, chiar și după zeci de ani de suferință. Vă recomand să consu­mați 200 g de argilă „ALGO” pe zi, timp de 3 luni. În continuare, se con­sumă 3 linguri zilnic, fără pauze.

Pentru detalii, vă rog să mă contactați la tel. 0788/23.38.73.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian