Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Farmacia de urgență a bunicii

– Bunicile noastre își țineau medicamentele pe rafturile cămă­rilor. Aproape orice aliment și orice plantă erau bune de vinde­cat. Recapitulări de folos, pentru vremuri de criză –

1. Sare contra bășicilor și durerilor la picioare

Foto: Shutterstock – 4

Provocate de pantofii prea strâmți, de drumurile lungi, făcute pe jos, sau de efortul din gos­podărie, bășicile la pi­cioa­re, dar și du­reri­le, se tratau cu apă cu sare. Pen­tru o baie, um­pleți un li­ghean ma­re cu apă cal­dă și a­dău­gați 2 linguri de sare.    Înmu­ia­ți-vă pi­cioarele timp de aproxi­mativ 15 mi­nute. Chiar dacă la în­ceput provoacă ușoare usturimi, baia va ajuta ră­ni­le să se vindece rapid și durerile să treacă.

2. Ghimbirul previne greața

Ceaiul de Ghimbir ajută la eli­mi­­narea stării de greață și a problemelor de stomac. Trei felii de Ghimbir proas­păt se opăresc cu o jumătate de li­tru de apă. Se la­să 10 mi­nute la in­­fuzat, apoi se bea li­chi­dul. Ghim­birul con­­ține așa-numiții ginge­roli, care inhibă in­flamația neplăcută și absorb acidul din sto­mac. (Dulciurile cu ghimbir de la farmacie ajută împotriva răului de călă­torie.)

3. Roiniță contra herpesului 

Roinița îm­pie­dică virusul her­pe­sului să intre în celulele cor­pului. Se aplică pe bubă o compresă cu ceai de Roi­niță. După scurt timp, zona afectată se va vindeca.

4. Mierea ca dezinfectant

Mierea era un leac nelipsit din farmacia bunicilor noastre. O foloseau prin tradiție, însușirile ei medica­le au fost studiate mai târziu. Astăzi, se știe, de pildă, că mierea acționează mai eficient decât antibioticele, pe multe tipuri de răni. Albinele adaugă o enzimă atunci când produc mierea – glucooxidaza. A­ceasta face ca din zahărul din miere să fie produs peroxidul de hidrogen, care elimi­nă bacteriile existente pe răni. Procedura: puneți 3 linguri de miere pe un tifon și aplicați-l pe rana dezinfectată înainte.

5. Scorțișoara alungă respirația urât mirositoare

Amestecați o lingu­riță de pulbe­re de Scor­țișoară cu puțină miere și apă căl­duță. Clă­tiți-vă bi­ne gura cu această so­lu­ție. Scorțișoara con­ți­ne eu­genol, un ulei aromat cu efect an­ti-bacterian, care înlătură mirosul urât.

6. Arnica ajută la entorse

Floarea de Arnică stimulează cir­culația sânge­lui, are efect antiinfla­mator și astfel ameliorează efi­cient și rapid durerile provocate de entorse. Se apli­că com­prese cu ceai de Arnică sau unguent de Arnică (se găsește la Plafar), de mai multe ori pe zi.

7. Mentă pentru durerile de cap

Pregătiți o ceașcă de infuzie concentrată, dintr-o mână de frunze de Mentă proaspete, opărite cu o cană de apă. Lăsați-o să se răcească, apoi înmuiați o cârpă de bumbac în ceai, stoarceți-o ușor și puneți-o pe frunte. Țineți compresa până când se încălzește. Repetați procedura de mai multe ori, dacă este necesar. Durerile de cap cedează.

8. Salvia contra crampelor intestinale

Punga cu flori de Sal­vie ocupă loc de frunte în cre­dențul bunicilor. Florile mov-rozalii au un efect calmant asupra tulburărilor gastro-intestinale, da­torită substanțelor amare pe care le conțin. Pentru a combate dure­rile de stomac sau de intestine, se beau trei-patru căni de ceai de Salvie pe zi. Tinctura de Salvie se folosea împotriva răului de călătorie, care pe atunci se făcea cu trăsura. Azi, tinctura de Salvie se poate cum­păra de la farmacie.

9. Urzica dezumflă picioarele

Multe persoane suferă din cauza picioarelor umflate. Ceaiul de Urzici era remediul-minune al bu­nicilor noastre. Planta este diuretică și funcțio­nează eficient împotriva exce­su­lui de apă din țesut. Pentru un ceai medicinal, se toarnă apă clocotită peste 1 linguriță de frunze us­ca­te de Urzică. Se lasă timp de 10 minute să se infuzeze, apoi se strecoară. Se beau 3-4 căni pe zi. Ceaiul diuretic ameliorează și infec­țiile vezicii urinare.

10. Oțetul ameliorează durerile de urechi

Se diluează oțet de vin alb în proporție de 1:1 cu apă distilată. Cu ajutorul unei pipete, se pun trei picături în fiecare ureche, de trei ori pe zi. Alternativ, puneți soluția pe un bețișor de vată și curățați cu el canalul auditiv.

IRINA RADU

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian