
Vopsitul, coafatul prea des, excesul de produse de îngrijire fac părul să sufere. Sunt tot mai numeroase femeile care se plâng de suferințele podoabei lor capilare. Ba au părul prea gras și se „lipește” în șuvițe, ba creț și rebel, ba subțire și lipit de cap. Și totuși, părul poate fi „strunit” dacă i se acordă atenția cuvenită și e îngrijit cu același devotament ca obrazul.
Prea gras?
Nu vă impacientați! Când pielea capului produce grăsime la turație maximă, unul dintre vinovați poate fi stresul.
Îngrijirea: Spălați-vă pe cap în fiecare zi, de preferință cu un șampon de plante, special pentru părul gras. Uleiurile eterice din șampon reduc grăsimea de la rădăcina părului și menajează vârfurile. Când vă spălați, dați-vă cu șampon doar la rădăcină, căci spuma produsă este suficientă pentru tot părul, inclusiv vârfuri. Iar după spălare, clătiți-vă cu un amestec de apă călduță (1/2 l) și oțet de mere (2 linguri), turnat peste tot capul și lăsat pe păr. Veți vedea cât de ușor îl descurcați.
Pieptănatul: Evitați periajul prea des care îngrașă părul și mai tare. Preferați pieptenii cu dinți mari și rari.
Tunsoarea ideală: Lungime medie, tunsoare în scări și șuvițe mai deschise la culoare (potrivite cu nuanța naturală), care-i dau volum părului. Acesta nu mai stă lipit de cap și nici nu se îngrașă atât de repede.
Prea gros?
Părul cu firul gros ar trebui să însemne un motiv de bucurie… Dar, din păcate, el nu se piaptănă ușor; căci, din cauza greutății, are tendința să se lase. Iar dacă este și ușor ondulat (natural), stă în toate părțile, de parc-ar fi umflat de vânt. Pieptănatul prea des cu peria, pieptenele, ondulatorul sau foehn-ul îl face casant.
Îngrijirea optimă se face cu un șampon special pentru păr vătămat și uscat, care-l „așază”. Favoritul specialiștilor este calciul combinat cu vitamine: formează în jurul părului o adevărată „rețea” de protecție, făcându-l mai puțin sensibil la periaj și coafatul cu foehn-ul (de ex. șampoanele „Nivea” pentru păr uscat și degradat). După fiecare spălat trebuie aplicată o mască, pentru ca părul să poată fi descâlcit și pieptănat mai ușor (de ex. masca hrănitoare „Gliss”, prezentă în supermaket-uri).
Pieptănatul: Este cel mai important pentru șuvițele rebele. Folosiți tot ce se găsește pe piață pentru luciu, strălucire (de ex. „Liss control” de la l’Oréal professionnel). Substanțele active din majoritatea acestor produse sunt siliconul, dar și siliciul, care netezesc părul și-i dau strălucire.
Tunsoarea ideală: Lungimea medie este potrivită pentru părul sârmos. Tăiat în scări, cu lama, începând de sus și filat înspre vârfuri, părul devine mai ușor și câștigă în volum. Și nu mai stă departe de cap. Pentru a-l „cuminți”, pieptănați-l, aproape uscat, cu foehn-ul și cu o perie groasă, rotundă, răsucindu-l înăuntru și trecând cu peria peste șuvițe de sus până jos.
Prea creț?
Dacă părul vi se răsucește în fiecare zi ca un tirbușon înseamnă că are nevoie de o îngrijire atentă. Buclele naturale se formează în toate direcțiile și sunt lipsite de luciu pentru că lumina nu este reflectată uniform. Periajul frecvent ține stratul de mătreață la distanță. Ca să rămână mătăsos, părul creț cere, așadar, o porție bună de grăsime.
Îngrijirea: Se face cu un șampon pentru păr uscat (de ex. de la „Pantène”). Conține uleiuri ușoare și silicon, netezește firul și îl face mai lucios. Avantajul părului ondulat natural: spălându-l mai rar, pielea capului este capabilă să producă grăsimea proprie. O cură cu ulei după fiecare spălat structurează mai bine onduleurile (de ex. puțin ulei de măsline ușor încălzit și masat în păr).
Pieptănatul: În părul încă umed, aplicați cu pieptenele o spumă pentru coafat (Pantène, Perfect Curls). Puneți-l pe bigudiuri mari și uscați-l fără foehn. Pieptănați-l doar cu degetele.
Tunsoarea ideală va fi la nivelul umărului și cu părul filat, pentru ca onduleurile să stea mai frumos.
Prea subțire?
Genele sunt cele de care depinde dacă părul este creț sau lins, dacă firul este gros ori prea subțire și lipsit de volum. Pentru o ținută mai bună se pot face o mulțime de lucruri.
Îngrijirea: Pentru spălatul zilnic se recomandă un șampon special pentru păr subțire, ale cărui componente ajută la refacerea acestuia (produsele Gliss-șampon + mască nutritivă). Folosit în cantitate mică, șamponul nu „vlăguiește” părul, ci îl întărește.
Pieptănatul este și el foarte important, căci părul trebuie să câștige în volum, rămânând suplu. Fixativul trebuie pulverizat, tot cu economie, doar de jos în sus. Dați-vă deci tot părul în față (peste cap) și aranjați-l după aceea cu degetele.
Tunsoarea ideală: Lungimea până în dreptul bărbiei.