Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Părul și problemele lui

Vopsitul, coafatul prea des, excesul de produse de îngri­jire fac părul să sufere. Sunt tot mai numeroase femeile ca­re se plâng de suferințele podoabei lor capilare. Ba au părul prea gras și se „lipește” în șu­vițe, ba creț și rebel, ba sub­țire și lipit de cap. Și totuși, părul poate fi „stru­nit” dacă i se acordă atenția cu­venită și e îngrijit cu același devota­ment ca obrazul.

Prea gras?

Nu vă impacientați! Când pielea capului produce grăsime la tu­rație maximă, unul dintre vino­vați poa­te fi stresul.

Îngrijirea: Spălați-vă pe cap în fiecare zi, de preferință cu un șampon de plante, spe­cial pentru părul gras. Uleiurile ete­rice din șampon reduc grăsimea de la ră­dă­cina părului și menajează vârfurile. Când vă spălați, dați-vă cu șampon doar la rădăcină, căci spuma produsă este su­fi­cientă pentru tot părul, inclusiv vârfuri. Iar după spălare, clătiți-vă cu un amestec de apă călduță (1/2 l) și oțet de mere (2 linguri), turnat peste tot capul și lăsat pe păr. Veți vedea cât de ușor îl descurcați.

Pieptănatul: Evitați pe­ri­a­jul prea des care îngrașă pă­rul și mai tare. Pre­­ferați pieptenii cu dinți mari și rari.

Tunsoarea ideală: Lun­gi­me me­­­die, tunsoare în scări și șuvițe mai deschise la cu­loa­re (potrivite cu nu­an­ța na­turală), care-i dau volum păru­lui. Aces­ta nu mai stă lipit de cap și nici nu se îngrașă atât de repede.

Prea gros?

Părul cu firul gros ar trebui să însemne un motiv de bucurie… Dar, din păcate, el nu se piaptănă ușor; căci, din cauza greu­tății, are tendința să se lase. Iar dacă este și ușor on­dulat (na­tural), stă în toate părțile, de parc-ar fi umflat de vânt. Pieptănatul prea des cu peria, pieptenele, ondu­latorul sau foehn-ul îl face casant.

Îngrijirea optimă se fa­ce cu un șampon special pen­tru păr vătămat și uscat, care-l „așază”. Favoritul spe­cialiștilor este calciul combinat cu vi­ta­mine: for­mează în jurul părului o adevărată „rețea” de pro­tecție, fă­cân­du-l mai pu­țin sensibil la periaj și coa­fatul cu foehn-ul (de ex. șam­poa­nele „Ni­­vea” pentru păr uscat și de­gra­dat). După fie­care spălat trebuie apli­cată o mască, pen­tru ca părul să poată fi descâlcit și piep­tănat mai ușor (de ex. masca hrănitoare „Gliss”, pre­zentă în supermaket-uri).

Pieptănatul: Este cel mai impor­tant pentru șuvițele re­bele. Folosiți tot ce se găsește pe piață pentru luciu, stră­lucire (de ex. „Liss con­trol” de la l’Oréal professio­nnel). Sub­stanțele ac­tive din ma­joritatea acestor produse sunt siliconul, dar și siliciul, care ne­tezesc părul și-i dau strălucire.

Tunsoarea ideală: Lungimea medie es­te potrivită pentru părul sârmos. Tăiat în scări, cu lama, înce­pând de sus și filat în­spre vârfuri, pă­rul devine mai ușor și câș­ti­gă în vo­lum. Și nu mai stă departe de cap. Pentru a-l „cuminți”, pieptănați-l, a­proape uscat, cu foehn-ul și cu o perie groa­­să, ro­tundă, răsucindu-l înăuntru și trecând cu peria peste șuvițe de sus până jos.

Prea creț?

Dacă părul vi se răsu­cește în fie­care zi ca un tir­bu­șon înseam­nă că are ne­voie de o îngri­jire atentă. Bu­­clele naturale se formează în toate di­rec­țiile și sunt lip­site de luciu pentru că lu­mi­na nu este reflec­tată uni­form. Periajul frecvent ține stra­tul de mă­trea­ță la distanță. Ca să rămână mă­tă­­sos, părul creț cere, așa­dar, o porție bună de grăsime.

Îngrijirea: Se face cu un șampon pen­tru păr uscat (de ex. de la „Pan­tène”). Con­ține uleiuri ușoare și sili­con, netezește firul și îl face mai lu­cios. Avantajul pă­rului ondulat natu­ral: spălându-l mai rar, pielea capului este capabilă să pro­du­că grăsimea proprie. O cură cu ulei du­pă fiecare spălat struc­tu­rea­ză mai bine on­du­leurile (de ex. puțin ulei de măs­line ușor încălzit și masat în păr).

Pieptănatul: În părul în­că u­med, apli­cați cu piep­tenele o spumă pentru coafat (Pantène, Perfect Curls). Puneți-l pe bi­gu­diuri mari și uscați-l fără foehn. Piep­tănați-l doar cu de­ge­tele.

Tunsoarea ideală va fi la ni­velul umă­rului și cu părul filat, pentru ca ondu­leurile să stea mai frumos.

Prea subțire?

Ge­ne­le sunt cele de care depin­de dacă părul este creț sau lins, dacă firul este gros ori prea subțire și lipsit de vo­lum. Pentru o ținută mai bu­nă se pot face o mulțime de lucruri.

Îngrijirea: Pentru spăla­tul zilnic se recomandă un șam­pon spe­cial pentru păr sub­țire, ale cărui com­po­nen­te ajută la refacerea acestuia (pro­du­sele Gliss-șampon + mas­că nutri­tivă). Folosit în cantitate mică, șam­ponul nu „vlă­guiește” părul, ci îl în­tă­­rește.

Pieptănatul este și el foarte im­portant, căci părul trebuie să câștige în volum, rămânând suplu. Fixativul trebuie pulve­rizat, tot cu economie, doar de jos în sus. Dați-vă deci tot părul în față (peste cap) și aranjați-l după aceea cu degetele.

Tunsoarea ideală: Lungimea până în dreptul bărbiei.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian