Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

De ce ne simțim obosiți?

– N-aveți probleme cu somnul, dar totuși vă simțiți obosiți? Nu faceți eforturi fizice mari, dar sufe­riți de epuizare? „Lista neagră” care urmea­ză vă ajută să aflați dacă oboseala dvs este o boală, și e cazul să mergeți la doctor, sau e provocată de un stil de viață de­fectuos –

Prea puțină lumină de zi

Din cauza lipsei de lumină naturală, creierul eliberează în cantitate mai mare hormonul somnului – melatonina. În plus, organismul are nevoie de lumina soarelui pentru a putea produce vitamina D. Când ea lipsește, ne putem simți obosiți.

Un sfat bun: petreceți cel puțin 30 de minute pe zi în aer liber și compensați deficiența de vitamina D cu capsule.

Prea multă cafea

Cofeina dă senzația de energie, de­oarece blochează receptorii neu­rotransmițătorului din creier (adenozină), care ne face să ne sim­țim obo­siți. Dar, cu cât bem cafea mai des, cu atât se acumulează mai multă adenozină nefolosită și, când efectul cofeinei dis­pare, efectul de oboseală poate fi cu mult mai pu­ternic.

Un sfat de folos: o pauză de două săptămâni de la consumul excesiv de cafea previne adicția.

Prea multă făină albă

Cei care mănâncă multe alimente fă­cute din făină albă (paste, pâine, biscuiți) obosesc mai repede. Făina albă face ca nivelul zahărului din sânge să crească brusc. Pancreasul eliberează apoi cantități mari de insulină, iar zahărul scade din nou rapid și apare senzația de obo­seală.

Un sfat bun: con­sumați produse din ce­reale integrale. Nu nu­mai că vă ajută să fiți în formă, dar vă asigură și senzația de sație­tate pe timp înde­lungat.

Prea puține proteine

Proteinele sunt cheia către un sistem imu­nitar puternic. Corpul are nevoie de ele pentru coagularea sângelui și pentru a forma anticorpi îm­potriva agenților patogeni. Dacă depozitele de proteine ​​sunt goale, se resimte o stare de oboseală acută din cauza sistemului imunitar slăbit.

Un sfat de folos: creșteți aportul de proteine. Surse bune sunt: carnea, lactatele, leguminoasele (linte, mazăre, fasole), nucile, alunele, spanacul și broccoli.

Prea multe informații

Nu am fost niciodată expuși la atât de mulți stimuli ca astăzi. Pentru a nu se pierde în supra­încărcarea informațională, creierul trebuie să decidă ce este impor­tant și ce poate ignora. Cu cât are de pro­cesat mai mulți stimuli, cu atât este mai dificil. Un studiu american a reușit să demon­streze că dezordinea consumă energie – chiar și un birou aglomerat sau un munte de vase în bucătărie pot de­clanșa starea de oboseală.

Un sfat de folos: faceți ordine în fiecare dimi­neață sau seara în ca­merele în care petreceți cele mai multe ore din zi.

Prea puține lichide

Corpul omenesc este format din 50 până la 65 la sută apă. Ea este excretată prin urină, scaun, piele și res­pi­rație. Dacă se pierde mai mult lichid decât ab­sorbim, celulele din corp nu-și mai pot îndeplini în mod co­respunzător func­ți­ile. În plus, tensiu­nea arterială scade, sângele de­vine mai vâscos și circulația sanguină este afec­tată. Cre­ie­rul primeș­te prea puțin oxigen și putem de­veni obosiți și neconcentrați.   

Un sfat de folos: OMS (Organizația Mon­dială a Sănătății) recomandă ca adulții să bea circa 1,5 litri de lichide pe zi (nu doi, nici trei, cum greșit se recomandă frecvent): apă, ceai neîndulcit sau suc diluat de fructe sau legume.

Prea puțin timp liber

Stresul, surmenajul, socia­li­zarea în exces, utilizarea rețelelor de socializare cresc nivelul cortizolului în orga­nism, accentuează stresul, prin urmare, și tensiunea arterială. În plus, siste­mul nervos se dez­echilibrează, organismul este în permanență în alertă și nu își poate găsi odihna necesară. Un studiu norvegian arată că oamenii care stau și seara pe internet sau primesc și dau e-mail-uri pe te­lefonul mobil sunt mai obosiți a doua zi decât seme­nii lor care citesc sau ascultă muzică.

Un sfat de folos: nu vă mai arătați disponi­bi­litatea față de alții după sfârșitul programului de la serviciu, și spuneți „Nu” într-o manieră prie­tenoasă.

Prea puțin aer proaspăt

Aerul din interiorul locuinței conține dioxidul de carbon pe care îl emanați atunci când expirați. Dacă in­spirați prea mult dioxid de carbon, deve­niți necon­cen­trați și chiar adormiți.

Un sfat de folos: ventilați camera cu ferestrele larg deschise timp de 10 până la 15 minute, de mai multe ori pe zi. Iarna, cinci minute sunt suficiente.

Prea puțină mișcare

Activitatea fizică antrenează inima și mușchii, stimulează circulația și metabolismul și reduce hor­monii de stres. Dacă nu faceți suficientă miș­care, sunteți mai puțin în formă, vă simțiți stre­sați și, de obicei, dormiți mai puțin bine.

Un sfat de folos: faceți exerciții fizice supli­men­tare în viața de zi cu zi, de exemplu, printr-o plimbare în pas rapid sau însoțindu-vă gestu­rile de mișcări ușoare: stat pe vârfuri când vă spălați pe dinți, ridicat repetat de pe scaun, genuflexiuni când trebuie să vă aplecați. Este ideal dacă reușiți să vă depășiți limitele.

Sforăit în exces

Mulți oameni care sforăie noaptea, în timp ce dorm, încetează să mai respire pentru câteva se­cunde, fără să-și dea seama. Așa-numita apnee în somn apare din pricina obezității sau a îngus­tării căilor respiratorii. Ca urmare, organismul primeș­te prea puțin oxigen și este afectat în mod repetat. Rezultatul este un somn mai puțin odihnitor și oboseală în timpul zilei.

Un sfat de folos: cine pierde kilogramele în plus și evită alcoolul seara poate reduce pauzele de respirație din timpul somnului. Dacă acest lu­cru nu ajută, se recomandă o examinare într-un la­borator de studiu al somnului.

IRINA RADU

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian