Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Plante pentru suflet

– Unele plante medicinale sunt un adevărat balsam pentru suflet. Ai zice că au fost comandate direct în rai, la o farmacie patronată de îngeri. Ne înseninează starea de spirit, ne liniștesc, ne fac optimiști și încrezători. Iată-le pe cele mai importante dintre ele –

Foto: Shutterstock – 8

Fiecare om are, din când în când, zile mai proaste. Nimic nu pare să funcționeze la lo­cul de muncă, cineva din familie e bol­nav, suntem cuprinși de o stare de apăsare din cauza ploilor interminabile ale toamnei, din motive senti­mentale, din cauza insomniei, a știrilor negre de la televizor. Plantele medicinale ne pot oferi în aceste cazuri un ajutor prețios, pentru a scăpa de tristețe și a ne regăsi liniștea interioară. Unele acționează ca stimulente, altele ca sedative. În oricare dintre cazuri, ele reprezintă o alternativă neinvazivă la remediile obținute pe cale chimică.

Deja cu multă vreme în urmă, faimoasa stareță și erudită germană Hildegard van Bingen era con­vinsă că „împotriva oricărei boli a crescut o plan­tă”. Pe de altă parte, e adevărat că o plantă anume nu acționează la fel de bine în cazul oricui. Din acest motiv, singura soluție e să le probăm pe rând, după motto-ul: „Altă plantă, altă șansă”.

Mușețelul (Matricaria recutita)

Efect: Această plantă așa de gingașă și plăcut parfumată reduce stările de teamă, nervozitate, tulburările de somn și cele digestive.

Principii active: Printre ingredientele active din florile de Mușețel se numără uleiurile esențiale și flavonoidele.

Utilizare: Apelați, în scopuri terapeutice, doar la pastile pe bază de Mușețel    sau culegeți singuri florile. Ceaiul vândut în comerț nu conține suficiente ingrediente active pentru a avea un efect terapeutic relevant.

Ruja (Rhodiola rosea)

Efect: Îmbunătățește capacitatea de concentrare și memoria, precum și gradul de performanță mentală.

Principii active: Rădăcina conține un amestec complex de substanțe vegetale secundare. Ele determină eliberarea neurotrans­mițătorilor dopamină și serotonină.

Utilizare: Sub formă de pastile, se poate cumpăra, fără rețetă, de la farmacie. Pentru utilizarea temporară sau de durată, doza zilnică este de 200 mg. Planta poate fi administrată și sub formă de ceaiuri și tincturi obținute din rădăcina uscată. Modul de folosire e tipărit pe ambalajul remediului.

Valeriana (Valeriana officinalis)

Efect: Valeriana este unul dintre cele mai im­por­tante și cunoscute remedii autohtone pen­tru calmarea nervilor. Ea ameliorează tul­bu­rările de somn și ne­liniștea interioară.

Principii active: Eficiente sunt în pri­mul rând uleiurile e­sențiale conținute în rădăcini. Acestea sunt compuse din peste 100 de substanțe diferite.

Utilizare: Extrac­tele de Valeriană pot fi folosite din cel de-al 12-lea an de viață. Rădăcina poa­te fi utilizată sub formă de: ceai (2 până la 3 g de rădă­cină uscată pe zi), transformată în decoct (fiartă 2-3 minute, în 250 ml apă), baie (1 litru de ceai, turnat în apa din baie), pastile (se găsesc în farmacii).

Floarea pasiunii (Passiflora incarnata)

Efect: Planta reduce an­xie­­­tatea, ten­siunea psihică, iras­cibilitatea, tulburările de somn și neliniș­tea.

Principii acti­ve: În primul rând, flavo­noidele. Din câ­te se pare, ele înce­tinesc semnalul pe care hormonii de stres îl transmit că­tre ce­lulele nervoase.

Utilizare: Se per­mite utilizarea tera­peutică a plan­tei începând cu vârsta de 12 ani, sub for­mă de ceai sau pastile. Doza zilnică este de 4 până la 8 g. Efectul ar trebui să se facă simțit după circa două săptămâni.

Ginkgo (Ginkgo biloba)

Efect: Extractul din frun­ze de Ginkgo prote­jea­ză celulele nervoase și pe cele ale creierului și stimu­lează formarea uno­ra noi, îmbu­nătățind pe această cale me­moria și capacitatea de învă­țare. Este cel mai pu­ternic ener­gizant al func­țiilor men­tale. În plus, sti­mulează cir­culația sângelui la nivelul întregului corp. Circulația sanguină îmbună­tățită asigură calmarea simptomelor (în special în faza incipientă) afecțiunii numite tinitus (țiuitul în urechi).

Principii active: Flavonoidele, terpenele, pre­cum și nenumărate alte substanțe conținute în frunze.

Utilizare: Cel mai bine este să fie administrate zilnic 240 mg de extract uscat standardizat, timp de minimum opt săptămâni sau mai mult. Vă recoman­dăm prepa­ra­tele firmei românești „Alevia”.

Lavanda (Lavandula angustifolia)

Efect: Florile și uleiul acestei plante aromate, din familia labiate, ajută în special la combatarea stărilor de anxietate, de neliniște și a tulburărilor de somn.

Principii active: U­leiurile esențiale, ta­ninuri și flavonoide.

Utilizare: Florile pot fi utilizate sub formă de in­fuzie (doza zilnică e de 5 g plantă, la o cană de apă), uleiul de Lavandă – se iau între 1-4 picături, ames­tecate în miere, sau se pun ca adaos în apa de baie. La­vanda poate fi adminis­trată și sub formă de capsu­le moi (care pot fi găsite în farmacii).

Ghințura galbenă (Gentiana lutea)

Efect: Extractele din rădăcina acestei plante au un efect întăritor asupra corpului și psihicului. Ele reglează funcția intestinală și ameliorează bolile inflamatorii, care afectează stomacul și intestinele, instaurează un calm desăvârșit.

Principii active: Rădăcina este bogată în substanțe amare, precum și în uleiuri esențiale. Acest amestec face ca Gențiana să se numere printre cele mai amare plante europene.

Utilizare: Rădăcina uscată poate fi folosită ca: ceai (doza zilnică este de 2 până la 4 g de plantă, preparată ca decoct), tinctură sau pastile. Gențiana nu le este recomandată copiilor.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian