– Trecerea între anotimpuri pune stomacul la încercare. Și intestinele! Sfaturile care urmează vă pot scuti de medicamente. Dacă n-au efect, consultați medicul –
1. Compresă cu cartofi fierbinți
Dacă durerea apare în zona stomacului, căldura vă poate veni în ajutor. Pe lângă tradiționala sticlă cu apă, puteți apela la cartofii fierți. Fierbeți câțiva cartofi cu coajă cu tot, zdrobiți-i cât sunt încă fierbinți (fără să ardă), puneți-i într-o pânză de bumbac și aplicați-i pe locul dureros. Puneți deasupra un șal de lână și lăsați cataplasma până se răcește.
2. Baie cu Coada-șoricelului
Coada-șoricelului are un efect antispastic, antibacterian și antiinflamator, ideal pentru infecțiile gastrointestinale. Pentru o baie completă, turnați peste 100 grame de Coada-șoricelului un litru de apă clocotită, lăsați la infuzat 20 de minute și adăugați lichidul în apa de baie.
3. Masaj cu ulei de Melisă
Amestecați două picături de ulei de Melisă (Lămâiță) cu o linguriță de ulei de Măsline, ușor încălzit, și masați zona dureroasă cu mișcări circulare. Masajul ajută la relaxarea tractului gastrointestinal.
4. Cură cu ceai de Mușețel
Acest remediu ajută în caz de flatulență și senzație de stomac încărcat. Opăriți 1 lingură de flori de Mușețel uscate cu 0,25 litri de apă clocotită și lăsați la infuzat 15 minute. Beți ceaiul dimineața, pe stomacul gol, apoi întindeți-vă în pat și stați câte 5 minute în următoarele poziții: culcat pe spate, pe partea stângă, pe burtă, pe partea dreaptă.
5. Argilă medicinală
Pulberea de Argilă poate absorbi toxinele și excesul de acid gastric, asemenea unui burete. Amestecați o linguriță de Argilă farmaceutică, într-un pahar cu apă, lăsați să stea 10 minute, apoi beți partea limpede a lichidului cu înghițituri mici. Ameliorează arsurile la stomac, dar poate acționa și împotriva diareei.
6. Supă de Morcovi
Pentru a atenua diareea la copii, medicul italian Ernst Moro a inventat rețeta supei de Morcovi Morosche. Se prepară din 500 grame de morcovi și 1 litru apă. Se pun la fiert ambele ingrediente, timp de 90 de minute, se strecoară și Morcovii se pasează. Se toarnă peste ei apa în care au fiert (clocotită) și se pune o linguriță de sare. Datorită timpului lung de gătire, oligozaharidele formează mici molecule de zahăr care se leagă de agenții patogeni care declanșează diareea și astfel le anulează efectul dăunător.
7. Ceai de Afine uscate
În timp ce Afinele proaspete ameliorează constipația, fructele uscate au efectul opus: opresc diareea. Vindecătoarea germană Hildegard van Bingen recomanda pentru „Răzbunarea lui Montezuma” (numele diareei, în Evul Mediu) un ceai făcut din două lingurițe de fructe de pădure uscate și măcinate, fierte într-o cană de apă.
8. Măr ras
Dacă sistemul dvs. digestiv este afectat de crampe sau diaree, ar trebui să consumați un Măr ras, cu coajă cu tot. Merele conțin pectine, niște substanțe anti-inflamatorii ce aparțin așa-numiților adsorbanți, care se leagă de germeni și de alte elemente nocive din tractul intestinal și le excretează.
9. Cărbune activ
Cărbunele medicinal folosit de egipteni, cu mai bine de 3000 de ani în urmă, pentru a trata tulburările stomacale și intestinale este, de asemenea, capabil să se conecteze cu agenții patogeni ai gastroenteritei, eliminându-i din organism. Cărbunele activ poate ajuta, de asemenea, în cazul senzației de balonare, arsuri la stomac și vărsături.
10. Semințe de In
În cazul diareei, semințele de In pot avea un efect benefic datorită mucilagiului pe care îl conțin. Pe de o parte, semințele de In se umflă atunci când beți multă apă și încetinesc mișcările intestinale. Pe de altă parte, semințele de In fac chimul mai lichid, fiind astfel eliminat mai ușor.
IRINA RADU