Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Toamna maeștrilor – Muzici rafinate, cu trupe mari

– Concert extraordinar la Sala Polivalentă –

VAMA

TUDOR CHIRILĂ se întoarce pe scenă cu forțe noi

A fost un an greu pentru Tudor Chirilă, caris­maticul și foarte îndrăgitul actor și muzician. În vara acestui an s-a confruntat cu probleme serioase de sănătate, deși pornise în primăvară promițător.

Melodiile lansate au fost bine primite de fanii trupei, iar „Bombe cad”, o poveste de dragoste prin­­tre ruine, s-a transformat rapid într-un hit, fiind o piesă inspirată din războiul prin care trece Ucraina. „Am făcut repede și cu bucurie acest cântec, deși eve­nimentele care l-au născut nu sunt deloc o bucurie, ci mai degrabă o tragedie a umanității, ce se repetă peste tot în lume. Dar, cumva, iubi­rea iese mereu deasupra, ca ule­iul. Chiar dacă bombe cad”, scriau membrii tru­pei pe pagina lor de Facebook.

Motivul absenței l-a ex­plicat chiar Tudor Chi­­rilă, care se află acum în plin proces de recuperare voca­lă. „A fost o vară foar­te grea pentru mine. După tur­neul cu «Visul Ameri­can», am fost diag­nosticat cu un edem pe una din cor­zile vocale. Asta m-a făcut să anulez aprope toate concertele antamate în vara care tocmai a trecut. Am sperat că edemul va ceda la tratament, dar țeapă! Am ajuns într-un final la Hamburg, la început de Sep­tembrie, unde m-am operat și am început reedu­carea vocală post-operatorie. A fost greu, mai ales că tot vara asta a murit și doamna Duțescu, tera­peutul vocal cu care am lucrat o viață de om. Așa că m-am trezit singur, cu toate deciziile pe cap și cu niște filmări pe care trebuia să le termin. (…) Am să mai vor­besc despre Ham­burg și des­pre Mevoc Center și echi­pa pe care am întâl­nit-o acolo. E mult de scris, din atât de multe puncte de vedere: expe­riență me­di­ca­lă, experi­ență psi­ho­logică, învă­țare, cercetare etc. Una peste alta, sunt în plin proces de re­cu­perare vo­cală, voi începe să cânt în curând și aș vrea să vă amin­tesc că pe 18 Noiembrie, Vama are la Sala Polivalentă primul show din această toam­nă. Să ne ve­dem cu bine și… să fie voce, vorba cuiva”.

Remember

Vama a luat ființă în anul 2006, în urma destrămării trupei Vama Veche. Primul lor al­bum, lansat în 2008, s-a intitulat chiar „Vama”, iar pe cel de-al doilea l-au numit „2012”, precum anul în care l-au lansat. În 2017, formația bucureșteană a lansat albu­mul numărul trei și primul disc integral în limba engleză, „Better”, pornind mai apoi să-l promoveze și prin Europa. Pandemia le-a pus și lor bețe-n roate, însă nu s-au dat învinși. Azi, Vama este compusă din Tudor Chirilă (voce), Eugen Caminschi (chitară), Gelu Ionescu (claviaturi), Lucian „Clopo” Cioar­gă (tobe) şi Dan Lucian Opriș (bas).

Spectacolul de pe 18 Noiembrie, de la Sala Polivalentă va fi… „mare”, spun membrii trupei, cu melodii cernute prin sită deasă. „Un lucru e si­gur, avem concert”, scriau ei pe pagina de socia­lizare.

(Biletele se găsesc în rețeaua Iabilet și costă 119 lei.)

SARMALELE RECI

„O să cântăm până ne plictisim”

Tot vineri, pe 18 Noiembrie, și tot în Capitală, o altă trupă cu statut muzical confirmat – Sarmalele Reci – își așteaptă fanii la un concert în Clubul „Quantic”, din Bucu­rești. „Mai avem puțin până împlinim 30 de ani, la anul, cam pe vremea asta. Așa că ne-am gândit să facem un concert cât suntem încă «tineri». Pe 18 Noiembrie, vă chemăm la «Quantic» să vă cân­tăm toate piesele din repertoriu pe care le mai știm, că nu ne-a lăsat memoria de tot. O să cân­tăm până ne plictisim sau până vă plictisiți. «Țara încă te vrea prost», «Prostia e tot la putere», dar hai să ne bucurăm împreună, găsim noi motive. Vă invităm la un concert pur și simplu, fără zorzoane și artificii, un concert ca pe vremuri”, se spune în co­mu­nicatul de presă al trupei.

Sarmalele Reci cântă de 29 de ani despre viitorul lu­minos care încă nu a venit: un amestec original şi eclectic de rock’n’roll, funk, jazz şi folclor, cu versuri pline de in­spi­rație.

De la debutul lor, din 1993, și primul album „Ţara te vrea prost” (1995), Sarmalele Reci au folosit toate stereoti­purile umane, politice și sociale în melodiile lor. Au lansat în total 8 discuri (cel mai recent dintre ele, scos în 2012, „Haos.ro”), primind o mulțime de premii. Au cântat atât în țară, cât și în străinătate.

Trupa a suferit în de­cur­sul anilor mai multe schim­bări, azi fiind com­pusă din: Zoltán An­drás (voce, cla­pe), Emil Viciu (chitară), Ci­prian Almășan (bas), Mir­cea László Horváth (cla­pe) și Bogdan Valentin Beurecă (tobe).

(Biletele se găsesc în re­țeaua Iabilet și costă 60 lei.)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian