Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

DOVLEACUL

– Frate bun cu pepe­nele galben și roșu, do­vlea­cului nu i se acordă atenția cuvenită, atunci când e vorba de sănătate, deși puterile lui de vindecare te transformă în zmeu –

Foto: Shutterstock – 3

Regățenii îi spun dovleac, moldovenii, bos­tan, ardelenii, ludău. Aliment tradi­țional la români, astăzi, popularitatea lui a scăzut în comparație cu țările occidentale, care îl cultivă în zeci de soiuri și îl celebrează ca tru­fanda. Ne rămâne, totuși, și nouă o consolare: sun­tem campioni mondiali, la leacuri de sănătate cu do­vleac. Medi­cina satelor noastre își dovedește și azi trăi­nicia, arătându-și puterea în lupta cu bolile. Reca­pitulări necesare.

Fișă personală

– Vitamine și minerale -                     

Vitamina E din pulpă şi din seminţe previne îmbătrânirea, apariţia ridurilor, pigmentaţiei nedo­rite, de asemenea, şi dereglările în sistemul repro­ductiv, îm­bunătăţeşte circulaţia periferică. Iar în organismul fe­meilor diminuează efectele sindro­mului premen­strual.

Acidul linoleic din seminţe sau din uleiul de dovleac întăreşte membranele celulelor, acţionează asupra proceselor intracelulare, reglează formula sân­gelui. Are o importanţă imensă în dezvoltarea cre­ieru­lui fătului pe toată perioada de sarcină, pre­cum şi în activitatea cerebrală a adulţilor.       

Vitamina T, rar întâlnită în alte plante, ajută femeile ce nu pot să rămână însărcinate din cauza greutăţii corporale. Vitamina T favorizează digestia ali­mentelor grele, nesănătoase, şi previne depu­nerea de grăsime.

Fosforul acţionează asupra libidoului, mă­rește potenţa, iar zincul îmbunătăţeşte calitatea şi cantitatea de spermă, mărind şansele de procrea­re. Până nu de­mult, cea mai „sexuală” legumă se con­si­dera țelina. În Roma antică, ostaşii plecau la răz­boi cu seminţe de ţe­li­nă şi cu usturoi, ca să obţi­nă vic­torii glorioase. În ur­ma unor cerce­tări recente, a apărut un alt concu­rent – do­vlea­cul. Seminţele de do­vleac, la fel ca cele de floa­rea-soa­re­­lui, măresc do­rinţa sexuală, dimi­nu­ează oboseala.

Tratamente interne

Insomnie. Se consumă de două ori pe zi, câte 50 g de dovleac copt sau se beau de trei ori pe zi 100 ml decoct de pulpă fiartă într-o can­titate mică de apă. Se poate îndulci cu o linguriţă de miere de albine.

Afecţiunile ficatului, supra­ponderalitate. Zilnic se mănâncă 500 g de pulpă crudă sau coap­tă şi se beau 1-2 pahare de suc de dovleac, proaspăt stors.     

Edem în caz de afec­ţiuni car­diace. Pe par­cursul zilei, se bea câte o linguriţă de suc la fiecare oră, în total 200-250 ml pe zi.

Afecţiunile sis­temului nervos aso­ciate cu hipertensiune şi insom­nie. Se mi­xează sau se toacă în ma­şina de carne un kilogram de pulpă de dovleac şi 2 lămâi de mărime mare, cu coajă, dar fără seminţe. Se mai adaugă un kilo­gram miere de albine sau zahăr, şi se pune ames­tecul în borcane cu filet. Se păstrează la rece. Se consumă câte o lingură cu 30 minute înainte de masă, de trei ori pe zi.

Preparat diuretic şi co­lagog. Afecţiunii i se spune în popor „bilă leneşă”. Se toacă mă­runt 2 linguri de codiţe verzi sau uscate de dovleac şi se fierb 15 minute, în 500 ml de apă. Decoctul răcit şi stre­curat se bea în timpul zilei, în 3-4 reprize.

Afecţiunile hepatice cu dureri. Se adună 30-40 de co­diţe de dovleac, se rup mărunt şi se usucă în cuptorul puţin încălzit. Într-un vas emailat, se pun 2 lin­guri cu vârf de codiţe, se toarnă 500 ml apă rece şi se pun la fiert pe foc mic. Se lasă să clocotească 2 mi­nute şi se infuzează acoperit 3 ore. Se beau câte 100 ml, de trei ori pe zi, cu 30 minute înainte de ma­să, timp de 2-3 luni.

Constipație. Se dau pe răză­toare 300-400 g de dovleac crud și se mănâncă zilnic, pe stomacul gol, cu puțin ulei nerafinat sau amestecat cu o lingură de tărâțe cernute prin sită de mă­lai și prăjite puțin pe tigaie uscată (fără ulei). Se adaugă și o linguriță de semințe de in, făcute pulbere în râșnița de cafea.

Obezitate. Supra­pon­de­ralilor le vor fi de mare folos dietele cu 1,5 kg de dovleac pe zi, fiert sau copt la cuptor. Se mănâncă împărțit în 5 doze, cald sau rece. Se poate servi stropit cu suc de grepfruit sau lă­mâie. Pentru arderea mai rapidă a grăsimilor se con­dimen­tează cu boia de ardei iute.

Astm bronșic. Se dau pe răzătoare 500 g de do­vleac crud, se amestecă cu 100 g de petale de tran­dafir, 5 frunze de pătlagină tăiate mă­runt, 2 linguri de mie­re de albine și un litru de vin roșu sec. A­mes­tecul se pune pe foc, se aduce până la punctul de fierbe­re, dar nu se lasă să dea în clocot. Se infu­zea­ză 24 de ore sub ca­pac, apoi se stre­coa­ră și se stoarce bine. Se bea câte o lingură, de cinci ori pe zi, 2-3 săp­tă­mâni.

Gută, pietre la rinichi, stres. Un dovleac întreg, spălat bine, se coace în cup­tor. Se curăţă de coajă şi seminţe, se pune pulpa în borcănele sau alte recipiente şi se păstrează în frigider sau în congelator. Se mănâncă câte 1-2 linguri, de trei ori pe zi, cu 20 minute înainte de masă.

Potenţă. Zilnic se consumă cel puțin 30 de se­minţe crude, în combinaţie cu alte remedii fitotera­peutice. Cercetări recente au dovedit că dovleacul este mai eficient de­cât Viagra.

Helmintiază. Cel mai sim­plu tratament este con­su­mul unei can­tităţi de 100 g de se­minţe decojite, crude, care se mestecă lung, apoi, după o oră, se bea o lingură de ulei de ricin. Procedura se repetă de trei ori pe săptămână, timp de 3-4 luni.

Tratamente externe

Dureri de dinţi. În cutia cu me­dicamente, în fiecare casă, tre­buie să avem câteva codiţe uscate de do­vleac. Codiţele se toacă mărunt, se macină cu râș­nița de cafea şi din pulbere se confecţionează o ţi­gară. Se fumează fără ca să ajun­gă fumul în plă­mâni. Se ţine câteva secunde în gură.

Arsuri. O bucată de tifon steril, împăturit, se îmbibă cu suc de dovleac proaspăt stors şi se aplică pe locul afectat.

Eroziuni ale colului uterin. Se face un tampon din miezul curățat de semin­țe, se învelește într-o bucată de tifon prevăzută cu un șnur și se introduce în vagin, înainte de culcare. Dimineața se scoate cu aju­torul șnu­rului. După o săptămână se face un control la medicul specialist.

Mastopatie. Pulpa de do­vleac tocat sau sucul se apli­­că pe locul bolnav, de 4 ori pe zi, pentru 30-40 de mi­nute. Pansamentul cu pulpă sau suc se întrebuin­țează și în cazuri de eczeme, arsuri, li­cheni, erupții.

Acnee, puncte negre pe față. Pielea feţei se freacă de 2-3 ori pe zi cu un cubuleţ decupat din do­vleac crud. După 10 minute se spală cu apă rece. Sau se pune la congelator suc de dovleac şi se pro­cedează la fel.

Miezul-spumă din mijlocul dovleacului, de care sunt prinse seminţele, este folosit de sute de ani în medicina populară pentru tratarea rănilor, ecze­me­lor, arsurilor, coşurilor, panariţiului unghial.

Contraindicații

Consumarea dovleacului crud este contra­indicată persoanelor cu gastrită, cu aciditatea su­cului gastric scăzută, cu ulcer gastric. Persoanele care suferă de balonări şi cei care se află în perioada acutizării bolilor cronice ale stomacului trebuie să folosească dovleacul cu precauţie.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian