– Tradiții românești –
Noaptea cerurilor deschise

În calendarele populare, Vovidenia este ziua în care începe iarna. O sărbătoare dedicată luminii, care nu trebuie să se lase învinsă de întuneric. Moartea nu trebuie să înfrângă viața. De aceea, în noaptea de Vovidenie, la fel ca și în noaptea magică a Crăciunului, cerurile își deschid porțile și oamenii credincioși și smeriți pot să le vadă adâncurile pline de stele și îngeri, ba – cei drepți și curați din cale afară – îl pot zări chiar și pe Iisus, împăratul luminii, simbolul vieții veșnice.
Sărbătoarea ochiului curat
Vovidenia este o sărbătoare dedicată privirii, ochiului curat, de început, fără nori de păcate, ochiul căruia i se arată minunile cerului. În străvechime, de Vovidenie, țăranii români sfințeau la biserică un fuior de cânepă, cu care se ștergeau apoi pe ochi ca să le curețe izvorul vederii.
Lumina de veci
Tot în această zi, se dă de pomană „lumina de veci”, o lumânare despre care se spune că nu se va stinge niciodată pe lumea cealaltă, luminând pentru sufletul celor morți. De asemenea, se aprind lumânări și se dă de pomană pentru sufletul celor ce au murit fără veghe, al celor morți, înecați, între ziduri de întuneric. Lumânările aprinse pentru morți neîmpărtășiți sunt înalte cât un stat de om. După ce se aprind, se învârtesc în formă de colac și se lasă să ardă vegheate de o icoană a Maicii Domnului.
Dacă ninge la Vovidenie, va fi iarnă grea.
Cum va fi vremea în ziua de Vovidenie, așa va fi toată iarna.