Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Războiul chioșcurilor de ziare

Când, la începutul anilor 2000, am studiat la facultatea de Jurnalistică materia numită „Este­tica presei”, nu mă gândeam că, în numai două decenii, subiectul va deveni unul de care va depinde, la propriu, soarta ziarelor și a revis­telor românești. Mai cu seamă de la criza economică din 2009-2010 în­coace, standardul de calitate al presei românești – cu câteva notabile excepții – s-a prăbușit con­ti­nuu și, din păcate, implacabil, iar nivelul es­te­tic, prin definiție un apanaj al excelenței, încă și mai mult. Se vorbește cu teamă despre ziua când calculatoarele vor scrie știri în locul oa­menilor, dar adevărul este că multe dintre știrile care apar pe ecranele telefoanelor ar putea fi, cu mult mai bine și mai onest scrise de un program de cal­culator. Totuși, nu această dimensiune a esteticii pune în pericol viitorul presei noastre scrise ci, culmea, „estetica” tarabelor pe care se vând cele câteva publicații care au rezistat ofensivei, parcă intenționate, a instituțiilor sta­tului de lichidare a mass-media tipărite.

După ce a distrus puternica rețea de distri­buție de presă Rodipet și a asistat pasiv la tunu­rile financiare date de firmele crescute pe ca­davrul fostului mamut comunist, statul român, prin instituțiile sale din teritoriu (primării), lu­crează intens la lovitura decisivă: sub pretextul primenirii „estetice” a orașelor și cartierelor, tot mai mulți primari desființează și așa puținele chioșcuri de presă care au rezistat până în 2022. Vor să pună în loc niște „vitrine” de fițe, al căror cost pe bucată este aproape cât o garsonieră. Totul arată frumos în simulările pe calculator ale firmelor de urbanism, doar că rezultatul va fi unul catastrofal: ce difuzor de presă își permite cum­părarea unui chioșc de multe mii de euro, din profitul infim obținut din vânzarea câtorva sute de ziare pe zi? Se vede asta la Cluj, marele oraș universitar, unde în centru mai sunt două locuri mari și late în care poți cumpăra presă. În rest, în chioșcurile fițoase se vinde cafea scum­pă la pahar! O afacere altfel lăudabilă, dar care n-ar trebui să prospere, prin lichidarea pre­sei scrise, unul dintre pilonii democrației în lume.

Recent, și Bucureștiul a fost cuprins de aceas­tă frenezie estetică. În cartiere în care apa caldă vine din două în două săptămâni, vor exis­ta, însă, chioșcuri scumpe: s-au terminat de re­zol­vat toate problemele și nu mai e nimic de fă­cut decât să se înlocuiască vechile tonete. Nu că acestea ar arăta grozav (deși e plin Occidentul, din Barcelona la Roma, și de la Berlin la Paris, de tonete vechi de zeci de ani!) – dar desfiin­ța­rea lor românească de azi pe mâine e făcută com­plet arbitrar, fără consultări cu instituțiile de pre­să, cu lanțurile de distribuție și cu cititorii de zia­re. Chiar nu se pot găsi niște soluții mai „vin­tage” și mai ieftine, de felul frumoaselor chioș­curi de lemn interbelice, prezente în toată țara? Oare se vrea cu orice preț moartea presei scrise? Și cine dintre guvernanții de azi – locali sau na­ționali – printre care se găsesc, din păcate, destui foști jurnaliști și manageri de presă, își asumă lichidarea unei profesii cu o tradiție ilustră în România? Într-un moment în care e nevoie, mai mult ca oricând, de informație credibilă, asuma­tă sub semnătură, nu e lună în care să nu se în­chidă, cu forța, câteva chioșcuri. În timp ce țara și lumea întreagă colcăie de urât – frig, inflație și războaie – guvernanții noștri au probleme es­tetice. Și, deloc surprinzător, au început cu duș­manul perfect: presa.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian