Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Sfaturi pentru o coloană puternică

– Cum scăpăm de durerile de spate în 5 minute –

– Uneori le simțim în partea inferioară a spatelui, alteori în zona gâtului și a cefei. Când sunt puternice, înțepenim din cauza lor. Dure­rile de coloană se înmulțesc odată cu înaintarea în vârstă și fac de temut bătrânețea. Exercițiile care urmează sunt un ajutor prețios –

Foto: Shutterstock – 2

Spatele este expus zilnic la mult stres. Ar trebui să fie stabil și flexibil în același timp, o sarcină grea. Nu e de mirare că aproximativ două treimi dintre toți vârstnicii lumii au dureri de spate. Cel mai bun re­mediu este mișcarea, întrucât ajută la eliberarea tensiunii și la întărirea mușchilor. Statul pe scaun sau la ori­zontală pentru prea mult timp poate înrăutăți simptomele.

Antrenamentul elimină blocajele

Dacă durerea apare brusc (de exemplu, la ridicare) și se îndreaptă către brațe sau picioare, ar putea fi vorba despre o hernie de disc. Atunci ar trebui să mer­geți la medic. În rest, exercițiile fizice făcute zilnic aju­tă la combaterea celor mai multe dureri de spate. Aces­tea nu trebuie să fie deosebit de lungi sau complicate. Vă prezentăm trei mișcări simple, pe care le puteți încorpora în rutina zilnică. Sunt exerciții ra­pide, ce pot fi făcute și fără echipament. Antrena­men­tul întărește corpul și oprește durerea.

1. Întindeți-vă umerii și spatele

Întindeți brațul drept în sus, apoi îndoiți-l și lăsați mâna să ca­dă lejer în spatele gâtului. Prin­de­ți-i cotul cu mâna stângă și trageți ușor brațul drept spre stânga. În­doi­ți-vă și spatele ușor spre stânga. Nu vă înclinați înainte. Mențineți poziția timp de 15 secunde. Schim­bați partea. Repetați de 5 ori.

2. Răsuciți-vă trunchiul

Cu picioarele ușor îndepărtate, căutați o poziție stabilă a corpului. Întin­deți ambele brațe înainte și încru­cișați-le ca la cazacioc. Rotiți-vă în­cet trun­chiul pe propria sa axă, spre stânga și dreapta, cât de departe puteți ajun­ge. Bazinul rămâne fix ca un ax. Faceți rotații apro­xi­mativ un mi­nut, apoi relaxați-vă.

3. Întinderea zonei lombare

Așezați-vă pe podea, de preferință pe o pătură. Întindeți un picior în față, pe celălalt țineți-l îndoit, lipit de sol. Aplecați trunchiul spre piciorul întins, până când îl puteți atinge cu mâna. Mențineți poziția timp de 10 secunde. Schimbați partea. Re­petați de 5 ori.

SFATURI EFICIENTE

1. Tehnici de relaxare

Durerea de spate este adesea o expresie a stresului psiho­logic, care poate provoca încordarea mușchilor. Acest lucru crește senzația de durere. Ea poate fi simțitor ameliorată printr-un antrenament al atenției integrat în relaxarea musculară progresivă. Cunoscută sub numele de „rela­xarea Jacobson”, ea constă în contractarea și relaxarea tuturor părților corpului, înce­pând cu mușchiul o­brazului și terminând cu vârfurile picioarelor. Comprim – relaxez, comprim – relaxez. În final, se instaurează o stare generală de bine, în care durerile dispar. Clinicile ortopedice și cluburile sportive oferă și alte tehnici de relaxare, cum ar fi yoga și qigong. Cău­tați pe internet recomandări pentru astfel de cursuri.

2. Un leac străvechi: căldura

Una dintre cele mai vechi metode de vindecare a durerii este căldura. Când temperatura din corp crește, crește și flu­xul sanguin, astfel că durerea este ame­liorată. O baie caldă cu un adaos rela­xant din ulei de plante aromate este ideală pentru durerile de spate. Așa-numitul „rulou fierbinte” ajută și el. Înfășurați strâns un prosop și pre­gătiți încă unul de aceeași dimen­siu­ne. Turnați cu grijă apă fierbinte în primul prosop, din lateral. Când se îmbibă, înveliți-l în prosopul uscat. Rugați pe cineva să vă maseze coloa­na, rostogolind sulul fierbinte (să nu vă ardă) în sus și în jos. De mare folos sunt și plasturii chine­zești, care se fixează pe spate. (Se găsesc la farmacie.)

3. Ceaiuri de plante

Pentru ca mușchii să funcționeze corect și să nu se rigidi­zeze, au nevoie de suficient lichid. Cantitatea recoman­dată este de aproximativ 2 litri pe zi. Pe lângă apă, este recomandată și infuzia de scoarță de Salcie sau de Gheara-diavolului care ameliorea­ză durerea. O frecție cu un amestec de uleiuri esen­țiale de mentol, Eu­calipt și cam­for are, de asemenea, un efect de calmare a durerii.

IRINA RADU

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian