Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Urme de răni, acnee și cicatrice

– Bubele, tăieturile, arsurile și alte leziuni ale pielii pot lăsa în urma lor semne vizibile și urâte. Ele pot fi șterse cu re­me­dii pre­parate acasă, din plante, legume, fructe și miere. Și eficient, și plăcut! –

Rădăcini de Păpădie

Foto: Shutterstock – 4

Conțin vitamine, minerale și antioxidanți care accelerează diferite procese de vinde­care, inclusiv pe cel al pielii.

Rețetă: Fierbeți 30 g rădăcină de Păpădie în 500 ml apă, timp de 30 de minute. Lăsați să se răcească și folosiți lichidul fără să-l strecu­rați, pentru ca toate substanțele folositoare să se depună în el. Spălați cicatricea de două ori pe zi, apoi lăsați lichidul să se usuce pe piele.

Ulei de Tătăneasă

Tătăneasa este o plantă miraculoasă, când e vorba de oase și piele. Se utilizează frecvent pentru rănile care se vindecă greu și pentru durerile provocate de ele.

Rețetă pentru obținerea uleiului: tăiați 30 g rădăcină proaspătă de Tătăneasă în felii subțiri, puneți-le într-un borcan cu capac și turnați peste ele 150 ml de untdelemn. Puneți borcanul pe o baie de aburi și lăsați-l să fiarbă ușor, timp de 15 minute. Scoateți recipientul și lăsați-l acoperit, la temperatura camerei, timp de trei zile. Strecurați prepa­ratul printr-un filtru de cafea și turnați-l într-o sticlă opacă. Masați zona afectată de mai multe ori pe zi.

Suc de lămâie

Cicatricele roșiatice se văd foarte clar și urât pe pielea deschisă. Inten­si­tatea culorii poate fi redusă cu ajutorul sucului de lămâie.

Rețetă: aplicați pe zona afectată o felie de lă­mâie proaspăt tăiată, apăsați-o ușor și lăsați să ac­ționeze aproximativ zece minute. Apoi clătiți cu apă și tamponați locul cu un tifon. Poate dura câteva săptămâni până când cicatricea devine mai deschisă la culoare.

Gel din frunze de Aloe Vera     

Pentru a se regenera, pielea are nevoie de nutrienți și hidratare. În caz contrar, țesutul se contractă, rămâne roșiatic și încrețit. Gelul din frunze de Aloe Vera este folosit în general pentru toate problemele pielii. Poate fi cumpărat sau obținut acasă, din frunzele unei plante mari de Aloe Vera, cu cel puțin douăsprezece frunze. Tăiați una dintre ele și puneți-o cu partea crestată în jos într-un borcan, timp de o oră, pentru a permite sucului care conține aloină să se scurgă. O altă metodă este spălarea frunzei, urmată de îndepărtarea stratului exterior cu un cuțit ascuțit și colectarea gelului cu ajutorul unei lingurițe.

Castraveți

Pentru urmele de acnee sau coșuri, câteva felii de castraveți aplicate pe piele acționează ca agenți de albire naturali și oferă hidratare suplimentară. De asemenea, favorizează formarea de colagen, ceea ce face ca pielea să pară mai netedă și cicatricele să fie mai puțin vizibile.

Rețetă: aplicați feliile de castravete pe tenul bine curățat înainte și lăsați să acționeze timp de 20 de minute. Clătiți apoi cu apă. Alternativ, puteți aplica pe față și felii de roșii proaspăt tăiate.

Miere

Favorizează vindecarea răni­lor prin ingredien­tele sale active. Dă rezultate benefice în arsuri, dar și pentru urme de răni care s-au închis deja.

Rețetă: aplicați ușor miere (de preferință polifloră) pe zona afectată, de două ori pe zi, lăsați să acționeze o oră și clătiți ușor cu apă călduță.

Oțet de mere

Un remediu vechi împotriva leziunilor pielii este oțetul de mere. Aciditatea sa ușoară îndepărtează pielea moartă și ajută la regenerarea țesuturilor.

Rețetă: aplicați oțet de mere de trei ori pe zi și spălați locul cu apă călduță, după 15 mi­nu­te. Oțetul de mere este potrivit și pentru răni mari. În cazul acesta, diluați oțetul cu apă într-o cadă și scufundați-vă în ea.

BINE DE ȘTIUT

Mișcare cu măsură

Mai ales în cazul cicatricelor mari, al rănilor grave sau după operații, sportul este interzis pentru cel puțin patru săptămâni. Organismul are nevoie să se recupereze, iar mișcările sacadate încordează țesutul și pot afecta rana în proces de închidere. În locul programelor de exerciții intense, sunt reco­mandate plimbările.

Protecție solară

Țesutul cicatricial nu conține celule pig­mentare, motiv pentru care petele dureroase se înroșesc rapid în cazul expunerii directe la soare. Cicatricele de pe față, piept și brațe, în special, au nevoie de o bună protecție solară. Acoperiți-le cu îmbrăcăminte potrivită sau, în cazul feței, protejați-i pielea cu o cremă de protecție solară adecvată.

IRINA RADU

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian