Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Leacuri de la cititori

– De la lume adunate și-napoi la lume date –

Flori de fân contra paraliziei

Foto: Shutterstock – 3

Sunt un cititor permanent al publicației „For­mula AS” pentru că în ea am găsit totdeauna lu­cruri foarte importante pentru sănătatea noastră. Sunt pensionar, sunt singur, rămas văduv prin de­ce­sul so­ției mele, care după 60 de ani de con­vie­țuire îm­preună m-a părăsit.

Vreau să vă povestesc despre întâmplarea mea. În anul 1970, m-am îmbolnăvit, fiind paralizat pe partea dreaptă, imobilizat la pat timp de 7 ani, adică până în 1977. Am fost internat la toate spi­talele din țară și în Germania, și peste tot răspunsul dat era: irecu­pe­ra­bil. Atunci am hotărât să încerc un tratament naturist, despre care am citit în „For­mula AS”: împa­chetări cu fân de munte (10 șe­dințe a 30 de minute). Me­toda: se face un sac din molton până la subțiori, se pun la fiert 3-4 kg de fân sau scuturătură rămasă de la că­pițele de fân, se introduce sacul confecționat în infu­zia respec­tivă, apoi se stoarce puțin. Se introduce bol­na­vul în sacul respectiv, iar pe pat se pune o folie de poli­etilenă și se împachetează bolnavul cu ea. Trebuie să stea 30 minute în sac. Paralel cu acest tra­ta­ment, va face și gimnastică de voie. Ei bine, la a cincea ședință, m-am dat jos din pat și am început singur să merg în jurul mesei. Am continuat acele 10 ședințe, iar azi am 83 de ani, și alerg pre­cum un cal de cursă. Este adevărat că piciorul drept a scăzut în diametru, muș­chii s-au atrofiat, dar alerg. Gim­nas­tica să nu fie neglijată.

VASILE N.

„Eridiaromul m-a salvat de rectocolită ulcero-hemoragică”

Pentru că și pe mine m-au ajutat sfaturile de sănătate pe care le-am citit în această revistă, m-am gândit să scriu și eu (o fac pentru prima dată), în­cer­când să-i ajut cu un sfat pe bolnavii de recto­co­lită ulce­rohemoragică. Această boală nu se vin­decă, dar cu multă bunăvoință, poate fi ținută în frâu. Eu am fost diagnosticată, după efectuarea colono­scopiei. Venită acasă, am urmat tratamentul prescris de medic cu Salazopirin și Spasmomen, dar după un timp, a început să-mi fie și mai rău. Și-atunci am căutat să citesc sfaturi din „Formula AS”. Am încercat mai multe, dar bune rezultate au dat un regim alimentar și câteva trata­mente natu­riste. Regimul este foarte sever: ouă fierte în apă, brânză de vaci făcută în casă, banane și, din când în când, câte un cartof fiert sau copt. Ca medi­camente, am renunțat la Salazopirin și iau Redi­gest, 3×2 pe zi, Spirulină, la început 3 x 2 pe zi, și apoi 2×2 pe zi, ceai de Obli­geană macerat la rece ori pulbere, Gălbe­ne­le, Sunătoa­re, Coada-calului (după ne­voie). Pentru proble­mele cu fierea, iau Mag-anghinar tot la nevoie. Din când în când, Vitamax, pentru stările de epuizare datorate regi­mului. Am citit în minu­na­ta dvs. revistă despre efectul benefic al medi­camentului Eridiarom, al d-lui prof. dr. Roman Morar. L-am procurat și eu. După o lună de tratament, am început să mă simt mai bine. În concluzie, după a­proa­pe trei luni de tratament cu Eridiarom, m-am simțit mult mai bine. Sângele din scaun a dispă­rut. Scaunele sunt mai aproape de nor­mal, ca și consistență, nu mai sunt moi și iritante la eva­cua­re. Și s-au redus ca număr, la unul pe zi, di­mineața. Durerile de burtă s-au re­dus foarte mult. Mă simt bine, ceea ce m-a în­dem­­nat să mai mănânc și altceva pe lângă alimentele de re­gim mai sus prescrise. Nu foarte mult, dar mănânc mult mai bine, și chiar fructe. De la 48 kg pe care le aveam, am acum 51 kg și mă simt mai pu­ter­nică, nu mai obo­sesc așa ușor.

Sfătuiesc pe toți cei ce su­feră de această boa­lă, de­loc ușoară, să ia acest me­dica­ment, Eridia­rom, care se gă­sește în maga­zi­nele naturiste.

GEORGETA D.

Unguent pentru escare

Ingrediente: 100 ml ulei de floarea-soarelui, 3 cepe mici, seu de oaie (1), tămâie (rășină) (2), ceară de al­bine (3). Cantitățile de la nr. 1, 2, 3 se potrivesc în așa fel încât să încapă în găoacea mâinii.

Modul de preparare: Se pun la foc într-un vas uleiul, seul, ceapa tăiată mă­runt și apă cât să le aco­pere, lăsându-le să fiar­bă apoi la foc mic. După ce s-a topit ceapa și seul, se pune tămâia, apoi ceara. Nu se adaugă una fără a fi topită cealaltă. Se ia de pe foc, se lasă să se așeze, se strecoară prin sita de ceai. Această com­poziție se lasă să se ră­cească într-un borcan închis ermetic. Înainte de a folosi această cre­mă, vom trata rănile, care se spa­lă mai întâi cu ceai de Mușețel (cu tam­poane de vată). Apoi se pun comprese cu Rivanol, fără a fi stoarse. Sub bolnav se pune o țesătură imper­mea­bilă. Da­că se usucă compresa, se va turna Ri­vanol pentru ca rana să nu fie prea uscată. Apoi, după o oră, spălăm es­cara cu ceai de tătăneasă și pul­veri­zăm deasupra Bioxiteracor. Este bine ca bol­navul să stea sus­pendat pe un colac din plastic, pentru a pătrunde ae­rul. Această operație se face de 2-3 ori pe zi. Pă­trunderea aerului e nece­sară pentru refacerea țesu­tului. Apoi se unge cu vitamina A uleioasă, ca să-i dea pielii elasti­citate și pentru a preveni întinderea esca­relor.

L. CIOBA – Iași

„Cum a scăpat tata fără un picior tăiat”

Bună ziua! Vreau să vă fac cunoscut un trata­ment naturist, de care sper să beneficieze și alți bolnavi. Cu ceva timp în ur­mă, tatăl meu era pro­gra­mat pentru am­putarea picioru­lui, din cauza trombilor formați și a unor zone de negreală apă­rute la unghia degetului ma­re și în zona călcâiului. Medicii nu i-au dat nicio șansă să sca­pe fără tăierea picio­rului. Ta­tăl meu a refu­zat acest lu­cru și mi-a cerut să-l iau din spi­tal. Nu întâm­plarea, ci Dum­nezeu a făcut ca una din cunoștin­țele mele să audă de altcine­va, care scă­pase de a­cest înce­put de can­grenă, cu următorul tra­tament:

* În săptă­mâ­nile 1, 2 și 3, se beau zil­nic 3 căni de ceai de Vâsc și 3 căni de ceai de Urzică.

* În săptămânile 4 și 5, se beau zilnic 2 căni de Vâsc și 3 de Urzică.

* În săptămâna 6, se beau zilnic 1 cană de Vâsc și 3 căni de Ur­zică.

* Încă din prima săptămână a tratamen­tului, se vor face zilnic băi la picioare cu: ră­dăcină de Urzică, Pelin, Coada-calului, frun­ze de Nuc. Ră­dă­­cina de Urzică, bine spă­lată, se pune de seara în apa ce urmează a fi folosită pen­tru baie a doua zi, când se pun și celelalte plante în apă. Tot acest ames­tec este lăsat 10 minute la dospit. Apa se în­călzește atât cât suportă fiecare. Băile du­rează 15 minute și se fac de trei ori pe zi. Apa de la prima baie se refolosește pe tot parcursul zilei respec­tive.

* Mersul pe jos și gimnas­tica pentru picioare sunt, de asemenea, reco­man­date.

Primul efect în cazul tatălui meu a fost înce­tarea durerilor, care deveniseră insuportabile. E­xact cum ni se spusese, zonele de ne­grea­lă au început să „cadă”, desprinzându-se ca o gumă. Igiena locală este foarte importantă, iar zonele cu probleme se ung cu o cremă, Dermazin, care se găsește în farmacii, apoi se pan­sează. Se poartă numai șosete de bumbac și încăl­țăminte lejeră. În paralel, se urmează și trata­men­tul medicamentos dat de medic. Însănătoșirea tatălui meu a fost o adevărată minune, pen­tru că niciun medic nu i-a dat altă șansă. Acum este la țară, muncește, sapă, este un om întreg, și asta datorită refuzului de a se ope­ra și, bineînțeles, datorită lui Dumnezeu.

MĂDĂLINA

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian