– Toată lumea merge în Grecia vara. Eu am ajuns la sfârșitul lui noiembrie. Țara muzelor din Parnas, a primelor jocuri olimpice, a Athosului – muntele sfânt al ortodocșilor –, a sosului tzatziki și a petrecerilor bouzouki este, însă, frumoasă și primitoare în orice anotimp –
Primul meu zbor cu avionul

Mi-am făcut bagajul și am ajuns la aeroportul Otopeni, ca să merg la Atena, invitat fiind de Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV), cu sediul la București. Da, cooperativele agricole au reapărut în țara noastră, numai din dorința fermierilor, fără ca statul să impună acest lucru, așa cum a făcut, uneori, cu pistolul la tâmplă, la începutul epocii comuniste. În mod aproape incredibil, avem acum în România aproape 2.000 de cooperative agricole. Șefii unora dintre aceste cooperative fac parte dintr-un proiect finanțat cu fonduri europene. La Atena, îi așteaptă un profesor eminent, dr. Constantine (Costas) Iliopoulos, să le țină cursuri de bună guvernanță. La țară, îi așteaptă niște fermieri greci din Tesalia, să le arate cum își conduc ei cooperativele lor. Eu sunt omul cu pixul și cameramanul de ocazie, probabil, părându-le multora suspect: „Oare ce va scrie despre noi?”. Pe mine, deocamdată, mă preocupă însă cu totul altceva. Mă aflu pentru prima oară într-un avion care zboară! O ceață groasă învăluie Bucureștiul și câmpia care îl înconjoară și asta mă decepționează. La 16:40 e încă ziuă, aș fi văzut cum avionul se desprinde de pământ și se ridică spre cer. Aș fi văzut blocurile tot mai mici, aș fi văzut Bărăganul și Dunărea, de la mii de metri înălțime. Nu am norocul ăsta. Prin hubloul oval văd numai negură albicioasă, de parcă am zbura prin aburii unei saune imense. Datorită lipsei de repere, nici nu resimt cine știe ce teamă. Nu văd abisul de sub noi. Aș putea fi foarte bine așezat pe scaun într-un autocar care înaintează pe o șosea montană înghițită de cețuri. Cu o viteză de câteva sute de kilometri pe oră, aeronava ajunge rapid deasupra straturilor de nori, la aproape 12.000 de metri altitudine. Pătura de nori, de un albastru cerneală, care se întinde sub noi, pare mai degrabă o mare mohorâtă. Spre vest, spre zările Croației și Italiei, este încă senin, iar lumina aceea mărginește pologul imens de nori albăstrii de sub noi. Iluzia unui peisaj marin mă face să mă simt într-un vapor care plutește lent, aproape de țărmuri. Când avionul începe să coboare, marginile norilor întunecați par coronamentul unor arbori uriași. De asta am avut parte până aici, deasupra Atenei: de peisaje închipuite, formate din aburi și raze de soare, de mări și păduri părelnice, care au dispărut în noapte. Numai acum, la aterizare, când văd roiurile de lumini ale orașelor și satelor grecești, conștientizez hăul de sub mine și îmi doresc să ajung cât mai repede, să simt pământul sub picioarele mele.
Vocea de la metrou

Au trecut repede zilele de cursuri și vizite la ferme. L-am ascultat pe profesorul Costas, am văzut muntele Olimp, cu vârful albit de zăpadă, am vizitat o linie care macină oregano, cultivat în Câmpia Tesaliei, dar programul s-a terminat. E sâmbătă, și diseară, pe la 5, trebuie să fim în aeroport, ca să ne întoarcem la București. Cum să-mi petrec ziua? Cum să intru cât mai bine în pielea unui turist? Ce anume să vizitez, ca să pot spune că am văzut și altceva, decât buturuga de măslin, bătrân de peste 2400 de ani, amplasată în holul Facultății de Agronomie, relicvă despre care legenda spune că provine dintr-unul din măslinii din grădina în care Platon, celebrul filosof antic, a înființat Academia de la Atena? Reflectez un pic și decid: trebuie să văd mai întâi portul Pireu și apoi să urc pe Acropole, unde se află Parthenonul, templul dedicat zeiței Atena. Cobor la metrou. E, trebuie să recunosc, mai curat decât metroul bucureștean. Trenurile vin la timp, într-un interval de 6 minute. Nu lipsesc cerșetorii, întocmai ca la noi, când scapă de vigilența paznicilor. Un băiat frământă în mâini un acordeon, ca să scoată o melopee, dar călătorii nu par înduioșați și nu-l miluiesc cu vreun ban. Stațiile sunt anunțate de o voce feminină caldă și învăluitoare. Numele lor au rezonanțe culturale: Syntagma, Evangelismos, Kerameikos…Aproape că m-aș plimba toată ziua cu metroul, numai ca să aud vocea asta rostind numele stațiilor. Megara Moussikis, Neos Kosmos, Kalithea… Ies la suprafață. Trec o pasarelă în formă de corabie și, la capăt, am sub ochi o parte din portul Pireu, o înșiruire de cheiuri, de debarcadere, clădiri și alte construcții, în partea de sud-vest a Atenei. Feriboturi imense își așteaptă pasagerii, pentru a-i duce în insule. Acesta este, cred, cel mai important mijloc de transport al Greciei, fiindcă asigură legătura vitală cu puzderia de insule din Marea Egee, leagă teritoriile maritime de capitală și de regiunile continentale. Pireu este un port străvechi, unde au acostat în antichitate galerele puse în mișcare de sclavi vâslași, iar mai târziu, corăbii cu pânze și vapoare cu aburi. Acum, văd în depărtare un vas de croazieră uriaș, înalt cât un bloc de zece etaje. Ies din zona cheiurilor și intru într-un labirint de străduțe, unele mărginite de portocali ornamentali, plini de roade. La parterul blocurilor, de numai trei sau patru etaje, se află cafenele, taverne, magazine de fructe și legume. E Atena obișnuită, fără monumente, fără obiective turistice. După un timp, nu mai știu în ce direcție merg. Bateria telefonului s-a stins, nu mai am acces la aplicații de orientare. De jur împrejur, străzi, intersecții, portocali, pietoni și mașini, micul iureș al vieții de zi cu zi, în marginea marină a unui oraș străvechi și foarte nou, totodată. Revin în port, la pasarela în formă de corabie. Mai inspir o dată aerul mării și cobor din nou la metrou, ca să ajung la Acropole.
O mare de case

Înainte să urc dealul, în vârful căruia vechii greci au înălțat coloanele templului numit Parthenon, pentru a o cinsti pe Atena, înțeleapta fiică a lui Zeus și patroană a acestui oraș faimos, beau un pahar cu bere, la o terasă de unde pot privi și Acropole, și forfota de la poale. Am umblat mult prin Pireu, simt nevoia unui moment de relaxare, înainte să iau cu asalt cea mai vestită înălțime a orașului. E plin de turiști chiar și acum, la finalul toamnei. Ies puzderie din gura metroului și se revarsă spre grădina cu vestigii antice. Turismul este un pilon important al economiei țării. Anul acesta, după pandemia Covid-19, Grecia estimează să câștige aproximativ 20 de miliarde de euro din turism. Muzeul Acropole nu încasează de la mine niciun euro, fiindcă jurnaliștii au acces gratuit. Iau aleea la picior, printre ziduri renovate și stânci rămase aici de când Mama Gaia le-a făcut. Urc tot mai sus, printre pini și chiparoși, până ajung în fața Parthenonului, a cărui fațadă este acoperită de schele. Jos, de jur împrejurul dealului, se întinde Atena, ca o mare de case albe. Numai culmile unor munți scunzi, întinse la asfințit și la apus, reușesc să zăgăzuiască întinderea edilitară. E o priveliște minunată, dar nu mai am timp, trebuie să ajung la aeroport. După ce ies de la ultima stație de metrou, iau un tren de suprafață, dar nu și biletul aferent, convins că biletul pe care mai am trei călătorii este valabil și aici. Ca să intru în aeroport ( accesul este direct de la stația feroviară ), lipesc tichetul de senzorul turnichetului (în Atena, bifezi și ieșirea, nu numai intrarea), dar aparatul nu percutează. Vine un paznic și îmi cere biletul de tren. Îi arăt biletul de metrou și aflu că nu e valabil. Trebuia să iau un alt bilet, de 9 euro. Îi spun, în engleză, că sunt prima oară în Atena, data viitoare voi ști ce am de făcut. Așadar, cum se zice, am făcut blatul în capitala Greciei. Scap fără amendă. La aeroport, mă sincronizez la secundă cu grupul de fermieri români, care a sosit cu autocarul. România este o putere agricolă mai mare decât Grecia, dar la capitolul „Turism”, are multe de învățat de la această țară.