Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Un leac uitat: CAMFORUL

– Cu siguranță că printre vechii cititori ai revistei noastre mai există persoane care în anii copilăriei purtau o bucățică de camfor la gât. Vârâtă într-o punguță de stofă, rolul ei era să te apere de bolile iernii. Și chiar că te apăra! Pe atunci nu se vorbea de sistemul imunitar, dar cu siguranță că bobița translucidă și puternic mirositoare avea darul să alunge microbii, cu aroma ei. Împins în uitare, înlocuit cu medica­mente supersofisticate, dar cu efect măsurat, camforul ar trebui reabi­litat pentru virtuțile sale. Un demers cu argumente puternice, cum sunt și cele pe care vi le oferim –

Rășina magică

Un fenomen de vitalitate: arborele de camfor ajunge la peste 2000 de ani (Foto: Shutterstock – 3)

Camforul este obținut din rășina unui copac ori­gi­nar din sudul Chinei, Cinnamomum camphora, înrudit cu arborele din care se obține scorțișoara. Arborele de cam­for este un fenomen de vitalitate: ajunge la vârste de peste două mii de ani, atinge cincizeci de metri înăl­țime, secretă antibiotice și antimicrobiene atât de pu­ter­nice încât este practic invulnerabil la boli. Firește, proprietățile sale tera­peutice sunt pe măsura carac­te­risticilor sale biolo­gice, fiind printre cele mai vechi și mai folosite me­di­camente din lume. Chinezii, la fel ca și indie­nii, aveau un adevărat cult pentru această rășină despre care spuneau că sporește energia tuturor celor­lal­te plante cu care intră în amestec, că este printre pu­ținele remedii capabile să reînvie spiritul adormit și că stimulează circulația energiilor stag­nante. Apoi, cam­fo­rul împreună cu theriacul vene­țian (un remediu alchi­mic obținut din rășină de zadă) se spune că sunt sin­gu­rele componente ale bitte­rului suedez care nu pot fi substituite de nicio altă plantă. Camforul re­glea­ză ac­ti­vitatea inimii și a sis­te­mului nervos, de­con­­ges­tio­nea­ză căile res­pi­ratorii și plă­mâ­nii, sca­de febra, „unește” toate com­ponen­tele re­mediilor în care in­tră, făcând din aces­tea un tot uni­tar. Apoi, se mai spu­nea că această rășină are pro­prie­tatea de a trans­porta și de a difuza în tot cor­pul principiile vinde­că­toare ale celorlalte plante.

Până de curând, în mai toate farmaciile noastre se preparau remedii pe bază de camfor pentru afec­țiuni din cele mai diverse, de la astm la reumatism, de la hi­pertensiune la gripă, remedii pe care, din păcate, le găsim tot mai greu, fiind împinse deo­par­te de avalanșa de medicamente de sinteză. Iată câte­va dintre cele mai reu­șite remedii pe bază de cam­for și câteva din apli­cațiile lor.

Alcoolul camforat

Este leacul pe bază de camfor cel mai simplu și mai la îndemână pentru a fi folosit atât intern, cât și extern. Se obține prin dizolvarea cristalelor de camfor în alcool alimentar de mare puritate (96 de grade), în proporție de 1:9. Pentru a obține 100 de ml de alcool cam­forat, se pun într-o sticlă 10 grame de camfor și 90 de ml de alcool, după care se pune dopul și se agită bine pen­tru a se omo­geniza. Intern, se adminis­trează 50 de pi­cături de alcool camforat de 3-4 ori pe zi, iar ex­tern se folo­sește sub formă de comprese sau pentru fric­ționări.

Unguentul cu camfor

În varianta sa casnică, se obține din untură (cir­ca 10 linguri) și cristale de camfor (10 g). Se pune într-un vas camforul, se adaugă peste el o linguriță-două de alcool alimentar de 96 de grade, se zdro­bește și se ames­tecă bine pentru a se dizolva, după care se adaugă osânză de porc (untură de prăjituri) și se omogenizează prin amestecare. Se păstrează la frigider și se aplică local. Cel mai bine este însă să găsiți o farmacie în care se mai prepară unguen­tul camforat, al cărui mod de obținere este relativ similar cu cel descris mai sus, atât doar că în loc de untură (care are numeroase incon­veniente) se folosește un amestec de lanolină și va­selină.

Elixirul pentru inimă și sistemul nervos

Este o veche rețetă farmaceutică, readusă de curând la lumină în Occident și care face adevărate minuni în clinicile și sanatoriile naturiste din Ger­mania și Franța. Se obține din camfor și tinctură de Păducel. Mai întâi se prepară tinctura de Păducel: se umple pe jumătate un borcan cu pul­bere (obți­nută prin măcinarea cu râșnița electrică de cafea) de flori și frunze de Păducel (Crataegus sp.); se completează volumul rămas cu alcool alimentar de 70 de grade; se închide ermetic borcanul și se lasă să se macereze 8 zile, după care se filtrează conți­nutul, iar tinctura rezultată se trage separat într-o sticlă închisă la culoare. La jumătate de litru de tinc­tură de Păducel astfel obținută se adaugă o lin­guriță (aproximativ 7 grame) de camfor, care se va dizolva prin agitare. Din acest elixir se ia câte o lin­guriță de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol.

Afecțiuni în care sunt recomandate preparatele cu camfor

Cristale de camfor

* Palpitații cardiace, hi­pertensiune – Se admi­nis­trează elixirul de mai sus pentru inimă și sistemul nervos, din care se ia câte o linguriță de patru ori pe zi, la orele 8, 12, 18 și 22. Se face o cură de trei luni, cu trei săptămâni de pau­ză, după care se reia de câte ori este nevoie. Este un remediu extra­ordinar mai ales pentru firile agi­tate, cu tendință spre iras­cibi­litate, nervozitate sau anxietate.

* Tulburări de meno­pau­ză (bu­feuri, trans­pirație, aritmie, nervozitate) – Se ia de trei ori pe zi câte o linguriță din elixirul pe bază de camfor și Păducel de­scris mai sus. Tratamentul durează un an și are efecte de reglare hormonală și ner­voasă extra­or­dinare. Per­soa­ne care erau dependente de medi­ca­mentele hor­monale de sinteză au reușit să le înlo­cuiască cu acest remediu simplu și fără efecte ad­verse.

* Sindrom premenstrual, ciclu menstrual abundent și/sau dure­ros – Se ia alcool camforat începând cu o săp­tămână înainte de ciclul menstrual și până în ultima zi, câte o linguriță de patru ori pe zi. Cam­fo­rul are efect de reglare a go­nadelor, este un ana­frodiziac de inten­sitate medie, iar cercetări de ulti­mă oră confirmă efec­tele sale contraceptive, cu care era creditat în trecut de către me­dicina chineză.

* Tulburări de dinamică sexuală la bărbați – Se recomandă, de asemenea, alcoolul camforat: câte o lin­gu­riță de patru ori pe zi, pentru com­ba­terea ejaculării prema­ture și a hiperexci­tabi­lității. Contra ejaculării pre­ma­ture se mai folosește extern un unguent special cu cam­for, care reduce excita­bilitatea senzorilor tactili de la nivelul glandului.

* Epuizare psihică – Se recomandă elixirul pentru inimă și sistemul nervos pe bază de camfor: 2-3 lingu­rițe pe zi, pe stomacul gol.

Utilizarea externă a camforului

* Reumatism – se fac aplicații cu unguent de camfor de 2-3 ori pe zi, pe articu­lațiile dureroase.

* Bronșită, astm, adjuvant în pneu­mo­nie – Se amestecă în unguentul camforat clasic câteva picături de ulei volatil de Mentă (se găsește în ma­gazinele naturiste). Se masează cu acest ungu­ent întreaga zonă toracică (pieptul și spatele). Efec­tele de stimulare și ușurare a respirației, de eliberare a căilor respiratorii de secreții sunt imediate. Acest tratament este indicat și contra tusei.

* Mâncărimi ale pielii, indi­ferent de natura lor – Se pun în alcoolul camforat câteva pică­turi de ulei volatil de Mentă. Se aplică pe piele printr-o fricționare ușoară.

* Dureri de cap – Se masează ceafa și tâm­plele cu alcool cam­forat.

* Crampe musculare – Se ma­sează blând zona afectată cu unguent camforat.

* Leac băbesc – Pe timp de iarnă, o bucățică de cam­for, pusă într-o punguță și atârnată la gâtul copiilor (și adulților), îi ferește de răceli și gripe.

Atenție, nu supradozați camforul!

Intern, în doze mai mari de 4-6 g pe zi, camforul generează simptome neplăcute: hipotensiune, de­ran­­jamente digestive, dificultate în respirație. La adulți, o doză de peste 17 g produce paralizia unor centri nervoși, care duce la comă și apoi la moarte.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian