Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Candidoza genitală

– Majoritatea femeilor sunt afectate cel puțin o dată în viața lor de iri­tația și mân­că­rimile provocate de candidoza vaginală, o micoză cau­zată de ciuperci microscopice. În general, micozele se tratează cu re­medii precum alifiile sau ovulele antifun­gice, dar există și alte măsuri care pot grăbi vindecarea și preveni recidivele –

Primele măsuri

Foto: Shutterstock

Înainte de a începe orice tratament, trebuie să fiți sigure că suferiți de o micoză vaginală, și nu de o infecție urinară. Dacă este necesar, consultați medicul de familie sau un ginecolog.

* Prima măsură constă în aplicarea locală a unei alifii sau a unui ovul an­tifungic, pe care le pu­teți pro­cura de la farmacie, fără rețetă (cereți sfatul unui far­macist).

* Încercați, de aseme­nea, o spă­lătură – cu o pară de cauciuc – cu apă și oțet. Amestecați două linguri de oțet alb cu un litru de apă, pentru a obține o soluție ușor acidă, un mediu ostil ciu­percilor. Limitați trata­mentul la două zile, dimi­neața și seara, și faceți-l doar dacă sunteți sigure că este vorba de o candidoză. Fo­losindu-l abuziv, nu veți face decât să eliminați bacte­riile „bune” care protejează organismul de infecții.

* Diluați o ceașcă de sare de mare în apa cal­dă din cadă. Dacă această baie calmează mân­cărimile și durerea, nu ezitați să repetați opera­țiunea în fiecare zi. Apa sărată permite – printre altele – grăbirea vinde­cării.

Tratamente naturale

Virtuțile  usturoiului

* Mâncați zilnic câțiva căței de usturoi, ale cărui proprietăți antifungice sunt perfect indicate în cazul candidozei. Ustu­roiul crud este extrem de eficient. Da­că perspectiva de a-l mesteca în­treg vă repugnă, pre­sați-l și în­corporați-l într-o sa­lată sau într-un sos.

* Tampoane cu usturoi. Curățați un cățel proaspăt de usturoi. Înmuiați un tifon într-un a­mes­tec de apă cu oțet (raport de 9:1), stoarceți-l și înveliți cu el usturoiul. Introduceți tifonul ca pe un tampon în vagin, lăsând afară o fâșie sub­țire, cu care să fie scos. Lăsați să acționeze cât mai mult.

Lapte acru și iaurt

* Consumați lapte fermentat (natural și neîn­dulcit) sau fermenți lactici. Conțin o bacterie nu­mită Lacto­bacillus acidophilus, care li­mitează pro­liferarea ciu­per­cilor va­ginale și intestinale.

* Iaurtul sau un lapte fermentat aplicate local pot, de ase­menea, să calmeze și să accelereze vin­de­ca­rea. Introduceți-le îmbibând în lichid un tam­pon vaginal.

Spălături cu scorțișoară

Studiile științifice au arătat că scor­țișoara posedă virtuți antifungice puternice. Cercetătorii germani afir­mă că o hârtie de toaletă impregnată cu scorți­șoară ar permite eliminarea totală a can­di­do­ze­lor. Puneți pe foc 4 l de apă și adăugați 8 batoane de scorțișoară rupte bucățele. Lăsați să fiarbă încet circa 5 minute, luați apa de pe foc și lăsați-o să se „odihnească” aproximativ 45 de minute. Unii tera­­peuți sugerează utilizarea aces­tei soluții pen­tru spă­lături vaginale (cu ajutorul unei pompițe din cau­ciuc). Alții afirmă că este su­ficient să se bea decoctul cu scorțișoară pentru a vindeca micoza.

Instilații vaginale cu plante

O infuzie concentrată de Cimbru, Rozmarin și Salvie este un remediu foar­te puternic împotriva in­fecției cu Can­dida albicans. Are proprietăți anti­bacterie­ne care inhibă proliferarea ciupercii și calmează iritația mu­coaselor.

Rețetă: 3 lingurițe de Cimbru uscat, o linguriță de Roz­marin și o linguriță de Salvie se opăresc cu două căni de apă clo­cotită. Se lasă să se infuzeze 20 de mi­nute, se strecoară, apoi se intro­duce în vagin cu aju­torul unei se­ringi fără ac sau cu o pară de cau­ciuc. Se fac instilații vaginale de două ori pe zi.

Infuzie de Urzică albă

Se opărește o lingură de Urzică albă moartă cu 250 ml apă clo­cotită. Se lasă 10 minute la infuzat, apoi se strecoară. Se bea o cană de ceai, după fiecare masă, de trei ori pe zi.

Baie de șezut cu Mușețel

Se pune la fiert un litru de apă și când dă în clocot, se opăresc scurt 3 linguri de flori de Mu­șe­țel. Se strecoară și se toarnă infuzia în apa din cadă (să nu depășească 38 de grade). Se fac zilnic băi cu o durată de 15 minute, până ce suferința dis­pare.

Ceai din coajă de Stejar

Opăriți 3-4 linguri de coajă de Stejar uscată cu 1 litru de apă clo­co­tită. Lăsați să se infuzeze 10 minute, apoi stre­curați. Ceaiul poate fi folo­sit atât pe cale internă (se beau mai multe căni repartizate pe o zi), cât și sub formă de spălături vaginale, o dată pe zi, de preferință seara.

Metode de prevenție

* Dormiți fără lenjerie de corp, în cămăși de noapte largi. Deoarece ciu­percile se înmulțesc în mediile calde și umede, cu cât este mai aerisit cor­pul, cu-atât sunt mai pu­țin susceptibile aceste mi­cro­orga­nisme să proli­fereze.

*    În timpul zilei, purtați desuuri din bumbac (nu prea strâmte) care permit o ventilație mai bună decât materialele sintetice.

* Din aceleași motive, evitați pantalonii strâmți.

* Scoateți-vă costumul de baie de îndată ce ieșiți din apă. Faceți duș imediat și îmbrăcați-vă cu haine us­cate.

* Când ieșiți din cadă sau din piscină, us­cați-vă zo­na genitală cu ajutorul unui foehn reglat la mi­ni­mum.

* Renunțați la deodorante și la dușurile inti­me. Pro­dusele chimice pe care le conțin riscă să altereze flora vaginală sensibilă, lăsând câmp liber proli­ferării ciupercilor.

* Evitați, de asemenea, pudra de talc par­fumată. La anumite femei, aceasta irită pielea. Or, iritația mul­tiplică riscurile candi­dozei va­ginale.

* Însușiți-vă deprinderi sănătoase de igie­nă. Puteți limita riscurile de infecție sau de reci­divă, obișnuindu-vă să vă ștergeți de la vulvă către anus, pen­tru îndepărtarea sporilor de re­giu­­nea vulvară, miș­carea inversă nefăcând decât să-i apropie.

* Mergeți la toaletă după contactul se­xual. Mu­coasele vaginale sunt – în mod normal – ușor acide, dar sperma, mai degrabă alcalină, oferă un mediu agrea­­bil înmulțirii ciupercilor. Circu­lația urinei con­tribuie la restabilirea unui mediu ostil micozelor.

* Această infecție este transmisibilă pe cale se­xuală, și bărbații pot fi afectați. Dacă dvs. sau par­tenerul dvs. suferiți de o micoză ge­nitală, folosiți pre­zervativul până la vindecare.

BINE DE ȘTIUT

* În cazul femeilor, infecția poa­te afecta vaginul și/sau vulva. Ea se manifestă prin mân­­cărimi, roșeață, infla­marea zonei atinse și prin scurgeri albicioase dense.

* La bărbați, o inflamare a prepuțului poa­te sem­naliza existența unei micoze. În timpul trata­men­tului este de preferat întreruperea contactelor se­xuale.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian