Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Atotputernica scorțișoară

– Nimic nu miroase a Crăciun, la fel de ademenitor precum scorți­șoara! Nelipsită din cozonac, prăjituri și băuturi aromate, ea este de folos și în afara bucătăriei, la îngrijirea plantelor, frumusețe și mici înde­letniciri casnice. Utilitate și un parfum imposibil de confundat –

SCORȚIȘOARA ÎN GRĂDINĂ

Protecție pentru plante

Foto: Shuterstock – 3

Dacă aveți o plantă afectată sau dacă tocmai i-ați tăiat câteva frunze groase ori rămurele, scorțișoara ajută la vinde­carea lor. Se aplică puțină pulbere direct pe zonele cu pro­bleme. Scorțișoara previne, de asemenea, bolile fungice, apa­riția puricilor de plante și a ciupercilor parazite. În cazul aces­ta, se presară pulberea direct pe pământ. Condimentul poate să țină la depărtare și limacșii sau alți vizitatori nedoriți în grădină. Scorțișoara poate contribui la creșterea rapidă a plan­tei, în special în cazul butașilor. Scufundați suprafețele tăiate ale butașilor în pulbere de scorțișoară, apoi plantați-i.

Ține departe furnicile

Un amestec de ulei de scorțișoară cu pulbere de scorțișoară poate alunga furnicile de pe pervazul ferestrei, de pe terasă sau de pe anumite plante, datorită mirosului intens. De îndată ce observați o invazie de furnici, faceți, pur și simplu, o „stradă” din ulei cu pudră de scorțișoară pe podea, de-a lungul parcelei plantate sau în jurul plantei din ghiveci.

Combate mucegaiul

Dacă pe pământul din ghiveciul cu plante de apartament se for­mează mucegai, presărați peste el scorțișoară. Dacă planta în sine este infestată, dizolvați 1 lingură de scorțișoară măcinată în 5 litri de apă caldă și lăsați la macerat câteva ore. Apoi turnați amestecul într-o sticlă cu pulverizator și tratați părțile afectate ale plantei.

Alungă țânțarii

Țânțarii nu suportă mirosul intens. Presărați pudră de scorțișoară în zona unde vă aflați și împrejurul plantelor din ghivece sau din gră­dină. Fiți însă atenți la culturile de creson sau de roșii: se spune că scorțișoara le poate afecta creșterea.

SCORȚIȘOARA ÎN LOCUINȚĂ

Ajută la întreținerea pantofilor

Datorită proprietăților sale antibacteriene, scorți­șoara ajută ca remediu pen­tru bolile fungice, dacă este adaugată într-o baie pentru picioare, și poate fi folosită și împotriva mirosului ne­plă­cut din pantofi. Presărați praf de scorțișoară în pantofi, seara și dimineața. După acest tratament, pantofii vor fi ca noi.

Combate mirosurile neplăcute

Dacă în aer există un miros persistent de pește sau de varză, adăugați puțină apă și praf de scorțișoară în­tr-o cratiță și puneți amestecul la fiert. Aromele ne­plă­cute din încăpere vor fi neutralizate și vor rămâne doar miresmele plă­cute de scorțișoară. Și mirosul ne­plăcut al aspiratorului poate fi înlă­turat dacă puneți o linguriță de scor­țișoară în sacul aparatului.

DARURI DULCI

Turtă dulce

Amestecați trei căni de făină cu o cană de scorțișoară și pu­țină sare. Puneți deoparte o ju­mătate de cană de făină, pentru a o folosi mai târziu la întinde­rea aluatului. A­dăugați o cană și trei sferturi de apă și puțin ulei de scorțișoară. În­tindeți aluatul la o grosime de apro­ximativ 0,5 cm, tăiați forme și faceți o gaură în fiecare. Coa­ceți-le în cup­tor la 150 de grade timp de 30 de mi­nute.

Decorațiuni de Crăciun

Decorațiuni frumoase – cum ar fi pandantive mici, în formă de stea – pot fi făcute din bețișoare de scorțișoară. Acestea se lipesc împre­ună și devin mai nobile dacă adăugați și un fir auriu de beteală. De aseme­nea, puteți folosi beți­șoare din scorți­șoară ornate cu fructe de pădure roșii (măceșe, sco­ruș, păducel) pentru de­corul mesei sau pentru coroana de Cră­ciun.

Lumânări parfumate

Pentru a confecționa lumâ­nări parfumate, puteți topi res­turi de ceară, împreună cu pu­dră de scorțișoară și câteva picături de ulei esențial de scor­țișoară. Fixați un fitil într-un borcănel gol, umpleți-l cu ceară și lăsați să se întărească. Deco­rați apoi cu o panglică de dan­telă sau cu bețișoare de scorți­șoară.

SĂNĂTATE ȘI FRUMUSEȚE CU SCORȚIȘOARĂ

Ulei de scorțișoară

Uleiul de scorțișoară ajută la digestie. Adău­gați câteva picături în apă sau într-un smoothie. Uleiul de scorțișoară este eficient și împotriva ciupercii unghiilor. Câteva picături pot fi aplicate direct pe unghia afectată sau pot fi amestecate cu o cremă pentru piele și apoi masate pe unghie.

Ceai de scorțișoară

Ceaiul de scorțișoară poate ajuta la răceli, dureri de cap, probleme digestive și crampe menstruale. Turnați 250 ml apă fierbinte peste un baton de scorțișoară și o linguriță de miere. Lăsați la infuzat zece minute.

Apă de gură

Pentru o apă de gură antiseptică, fierbeți 200 ml apă, apoi adăugați în ea câte o linguriță de cuișoare întregi și scorțișoară măcinată. Luați vasul de pe foc, lăsați fiertura să stea 10 minute, apoi adăugați 4 picături de ulei esențial de mentă. Filtrați, îmbuteliați și păstrați la loc răcoros.

Mască cu miere și scorțișoară

Scorțișoara are un efect antimicrobian și astringent, astfel încât poate strânge porii. Mierea acționează împotriva bacteriilor și, de asemenea, împotriva inflamațiilor. O mas­că făcută din ambele ingrediente poate ajuta în cazul acneei și al pielii cu imperfecțiuni. Pentru aceasta, amestecați 2 linguri de miere cu 1 lingură de scorțișoară pentru a forma o pastă. Aplicați-o pe coșuri sau, după caz, pe întreaga față. Se lasă să acționeze 30 de minute, apoi se spală cu apă.

Mască de păr

Scorțișoara poate stimula creșterea părului și, de asemenea, poate reduce bacteriile și ciupercile. Pentru o mască, amestecați o jumătate de linguriță de scorțișoară cu câte o lingură de ulei de măsline și miere. Masați bine scalpul și lăsați să acționeze zece minute. Apoi spălați-vă, ca de obicei.

IRINA RADU

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian