– În perioada Crăciunului, mâncarea grea și sățioasă este la ordinea zilei. Și, din păcate, ea ne provoacă multora dintre noi, o stare de indispoziție nepotrivită cu sărbătorile. O puteți evita, însușindu-vă de pe acum ingredientele necesare –
1. Anghinarea stimulează

Anghinarea nu e sănătoasă doar pentru ficat, ci stimulează și producerea bilei, ceea ce ajută stomacul la arderea grăsimilor mai cu seamă. Pentru a scăpa rapid de senzația de prea-plin, de crampe la stomac și de flatulență, cel mai recomandat este sucul de Anghinare: 1 păhărel sau circa 2 linguri, de la Plafar. Se bea după mese și senzația de sațietate dispare imediat.
2. Mușețel și Lemn-dulce

Ceaiul de Mușețel combinat cu Lemn-dulce e, și el, un remediu eficient împotriva senzației de sațietate. Pentru ceai, se pun într-o ceașcă 2 lingurițe de flori de Mușețel și se opăresc cu 250 ml de apă clocotită. După 10 minute se poate strecura ceaiul și se dizolvă în el 20 g de Lemn-dulce veritabil (de la farmacie).
3. Ceaiuri vindecătoare

Mușețelul calmează mucoasa, Chimenul stimulează irigarea sanguină a mucoasei gastro-intestinale, iar substanțele amare din rădăcina de Gențiană amplifică fluxul biliar. Alte ingrediente pentru ceaiurile ce activează digestia sunt, printre altele, Menta, Anasonul, Feniculul sau Coriandrul. Ceaiurile ar trebui băute după mese, cu înghițituri mici.
4. Oțet de mere și miere

Oțetul de mere nu e doar un adevărat remediu-minune la-ndemâna noastră, ci ajută, în plus, tractul gastro-intestinal la digestie: se amestecă 2 lingurițe de oțet de mere cu 1 linguriță de miere și cu apă călduță și se bea amestecul cu 5 minute înainte de-a mânca.
5. Foi de Dafin și Curcuma

Cei ce vor să prevină instalarea senzației de saturație ar putea să încerce s-o facă cu foi de Dafin sau Curcuma. Cât se poate de simplu: adăugând în mâncare 1-2 foi de Dafin sau puțină Curcuma. Ambele conțin substanțe amare și uleiuri eterice care împiedică instalarea senzației de prea-plin în cazul mâncărurilor prea sățioase și stimulează, în același timp, digestia.
6. Bicarbonat de sodiu
Cu ajutorul bicarbonatului se neutralizează surplusul de acid gastric. Se dizolvă, după masă, o linguriță de bicarbonat de sodiu într-un pahar de apă și se bea cu înghițituri mici. Alimentele acidulate devin, astfel, mai ușor de digerat.
7. Ceai de Roiniță și de Levănțică

Dacă senzația de sațietate este mai ales de natură nervoasă, ceea ce se poate lesne întâmpla în perioada încărcată dinaintea Crăciunului, foarte eficiente sunt ceaiul de Roiniță și cel de Levănțică. Ambele plante calmează nervii și sunt antispastice.
8. Mișcare și masaj abdominal
Cea mai naturală cale pentru a reduce senzația de sațietate este mișcarea. O plimbare scurtă, imediat după masă, stimulează digestia. Foarte eficient este și masajul abdominal, efectuat cu ambele mâini, cu mișcări circulare, în sensul acelor de ceasornic.
9. Mâncarea sățioasă trebuie evitată
Evitați mâncărurile prea sățioase, pentru a nu lăsa nici măcar să se instaleze senzația de sațietate. Mai cu seamă mâncarea grasă și alimentele care balonează provoacă dureri de stomac extrem de neplăcute. Mâncați încet și mestecați bine. În felul acesta, veți digera mai bine și veți observa mai repede când sunteți sătui. În plus, stomacul și intestinul au astfel un răgaz mai lung pentru a-și putea îndeplini mai bine „sarcinile”.
10. Ananas și papaya

Dacă mai „aveți loc” după mâncare și de desert, puteți apela la ananas sau la papaya. Bromelaina și papaina, enzimele existente în cele două fructe, pot descompune proteine complexe. Stimulează digestia, reducând astfel senzația de prea-plin.