Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

10 sfaturi împotriva senzației de sațietate

–    În perioada Crăciunului, mâncarea grea și să­țioasă este la ordinea zilei. Și, din păcate, ea ne pro­voacă multora dintre noi, o stare de indispoziție ne­potrivită cu sărbătorile. O puteți evita, în­sușindu-vă de pe acum ingredientele necesare –

1. Anghinarea stimulează

Foto: Shutterstock – 7

Anghinarea nu e sănătoasă doar pentru ficat, ci stimulează și producerea bilei, ceea ce ajută stomacul la arderea grăsimilor mai cu seamă. Pentru a scăpa rapid de senzația de prea-plin, de crampe la stomac și de flatulență, cel mai recomandat este sucul de Anghinare: 1 păhărel sau circa 2 linguri, de la Plafar. Se bea după mese și senzația de sațietate dispare ime­diat.

2. Mușețel și Lemn-dulce

Ceaiul de Mușețel combinat cu Lemn-dulce e, și el, un remediu efi­cient împotriva senzației de sațietate. Pentru ceai, se pun într-o ceașcă 2 lingurițe de flori de Mușețel și se opăresc cu 250 ml de apă clocotită. După 10 minute se poate strecura ceaiul și se dizolvă în el 20 g de Lemn-dulce veritabil (de la farmacie).

3. Ceaiuri vindecătoare

Mușețelul calmează mucoasa, Chi­menul stimulează irigarea sanguină a mu­coasei gastro-intestinale, iar substanțele amare din rădăcina de Gențiană amplifică fluxul biliar. Alte ingrediente pen­tru ceaiurile ce activează di­gestia sunt, printre altele, Menta, Ana­so­nul, Fe­niculul sau Corian­drul. Cea­iu­rile ar tre­bui băute după me­se, cu înghi­țituri mici.

4. Oțet de mere și miere

Oțetul de mere nu e doar un adevărat remediu-minune la-ndemâna noastră, ci ajută, în plus, tractul gastro-intestinal la digestie: se amestecă 2 lingurițe de oțet de mere cu 1 linguriță de miere și cu apă călduță și se bea amestecul cu 5 minute înainte de-a mânca.

5. Foi de Dafin și Curcuma

Cei ce vor să prevină instalarea senzației de saturație ar putea să încerce s-o facă cu foi de Dafin sau Curcuma. Cât se poate de simplu: adău­gând în mâncare 1-2 foi de Dafin sau puțină Curcuma. Ambele conțin substanțe ama­re și uleiuri eterice care împie­dică instalarea senzației de prea-plin în cazul mân­cărurilor prea sățioase și stimulează, în același timp, digestia.

6. Bicarbonat de sodiu

Cu ajutorul bicarbonatului se neutra­lizează surplusul de acid gastric. Se di­zolvă, după masă, o linguriță de bicarbonat de sodiu într-un pahar de apă și se bea cu în­ghițituri mici. Alimentele acidulate devin, astfel, mai ușor de digerat.

7. Ceai de Roiniță și de Levănțică

Dacă senzația de sațietate este mai ales de natură nervoasă, ceea ce se poate lesne întâmpla în perioada încărcată dinaintea Cră­ciunului, foarte eficiente sunt cea­iul de Roiniță și cel de Le­văn­țică. Ambele plante cal­mea­ză nervii și sunt antispas­tice.

8. Mișcare și masaj abdominal

Cea mai naturală cale pentru a reduce senzația de sațietate este mișcarea. O plim­bare scurtă, imediat după masă, stimu­lează digestia. Foarte eficient este și masajul abdominal, efectuat cu am­bele mâini, cu mișcări circulare, în sensul acelor de ceasor­nic.

9. Mâncarea sățioasă trebuie evitată

Evitați mâncărurile prea sățioase, pen­tru a nu lăsa nici măcar să se instaleze senzația de sațietate. Mai cu seamă mâncarea grasă și alimentele care balonează provoacă dureri de stomac extrem de neplăcute. Mâncați încet și mestecați bine. În felul acesta, veți digera mai bine și veți observa mai repede când sunteți sătui. În plus, sto­macul și intestinul au astfel un răgaz mai lung pentru a-și putea îndeplini mai bine „sarcinile”.

10. Ananas și papaya

Dacă mai „aveți loc” după mâncare și de desert, puteți apela la ananas sau la papaya. Bro­me­laina și papaina, en­zimele exis­tente în cele două fructe, pot des­com­pune pro­tei­ne complexe. Sti­mulează digestia, re­ducând astfel sen­zația de prea-plin.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian