Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Remedii naturale împotriva febrei

–  Când „centrala de încălzire” a organismului ne crește tempe­ratura, înseamnă că se pregătește pentru lupta cu „atacatori” pato­geni. O împrejurare frecventă, în perioada sezonului rece, pe care e bine s-o cunoaștem în amănunt –

Foto: Shutterstock – 3

Temperatura la care organismul nostru se simte confortabil se află între 36 și 37 de grade Celsius, dar corpul o adaptează per­manent la condițiile existente la un moment dat. Dacă facem sport, ea crește, la fel se întâmplă și după-amiaza, în vre­me ce noaptea tinde, în general, să scadă. Reglajul se produce în acea parte a creierului nostru nu­mită hi­potalamus. Dacă ne este prea cald, el asigură dilatarea va­selor de sân­ge din piele – începem să transpi­răm și dega­jăm astfel căldura prin epidermă. Dacă ne este răcoare, fa­cem „piele de găi­nă”, vasele sang­vine se contractă, apar tremură­turile, ceea ce stimu­lează producția internă de căldură. Dar centrul de reglare a temperaturii din creier reacționează și la oaspeții nepoftiți, precum virușii, bacteriile și alte asemenea: dacă acestea ne pătrund în corp, tempe­ratura crește pentru a com­bate agenții patogeni.

Cât mai multe lichide

Ideea sistemului nostru imunitar de a le „da foc” agenților patogeni este una isteață, deoarece mulți dintre aceștia nu pot supraviețui la peste 38,5 grade. În principiu, în cazul unei infecții lipsite de com­plicații, ca de pildă o răceală, tempera­tura ridicată nu trebuie scăzută, ci trebuie lăsată să-și facă treaba, ca un soi de program de auto­vindecare. Febra poate fi împărțită în trei faze. În prima fază, ea urcă până la un anumit nivel. În faza doi, ea se menține relativ constantă, iar faza trei, începe să scadă. Acest proces se poate derula în decurs de câteva ore, dar și în câteva zile, în funcție de boală. Important în cazul febrei este să bem suficien­te lichide, mai ales apă și cea­iuri neîndul­cite. Pe lângă cei mi­nimum un litru și jumătate de lichide pe care ar trebui să-i con­sumăm zil­nic, în caz de febră, cantitatea necesară organismu­lui crește cu o jumă­tate de litru la fiecare grad în plus. Asta con­tracarează infecția și compen­sea­ză pier­derea de lichide cauzată de febră. Unele ceaiuri, precum cel din flori de Tei sau de Soc, nu au doar rolul de a ne hidrata, ci conțin substanțe despre care se consideră că induc trans­pirația, contri­buind ast­fel pe cale naturală la redu­cerea fe­brei. O supă de pui este, de asemenea, ex­trem de bine­venită: ea nu îm­povărea­ză organismul supunându-l unui proces obositor de di­ges­tie, ci hidratează și poate bloca, potrivit stu­diilor, așa-numi­tele neutrofile. Acestea sunt celule albe pe care organismul le produce atunci când apar inflamații.

Când trebuie să ne alarmăm

În cazul febrei, ne simțim adesea slăbiți și epui­zați, iar durerile de cap se numără, de asemenea, printre efectele secundare tipice. De aceea, e bine ca atunci când avem febră să respectăm neapărat repaosul la pat, pentru a-i permite corpului să se odihnească. Dacă facem efort, nu numai că împie­dicăm procesul de vindecare, dar poate fi afectată și inima. Dacă febra crește însă la peste 39 de gra­de, trebuie să luăm măsuri pentru a o reduce. Pe lângă consultul unor medici specialiști, putem apela și la remedii naturale a căror eficiență a fost dove­dită de-a lungul timpului. Atenție! Febra poate să apară și în cazul bolilor neinfecțioase, precum aler­giile, reumatismul sau tumorile, de aceea cauza ei trebuie clarificată neapărat.

Mic ghid al temperaturii

–    36,5 până la 37,4 de grade Celsius – temperatura normală a corpului

–    37,5 până la 38 de grade Celsius – temperatură crescută/subfebrilă –

–    38,1 până la 38,5 de grade Celsius – febră ușoară

–    38,6 până la 39 de grade Celsius – febră moderată

–    39,1 până la 39,9 de grade Celsius – febră ridicată

–    40 până la 40,2 de grade Celsius – febră foarte crescută                                                                                                                                                                                                                                                                       

REȚETE

Ceai de Tei

Ingrediente: 2 linguri de flori de Tei.

Preparare: Turnați 150 de ml de apă clocotită peste florile de Tei. –    Lăsați 5 mi­nute la infuzat, apoi stre­curați.

Utilizare: În cazul in­fec­țiilor febrile, beți de mai multe ori pe zi câte o ceașcă de ceai proaspăt pregătită. Ajută la elimi­narea agenților patogeni și stimulează transpi­rația. Beți ceaiul cât mai fierbinte.

Pâine cu unt, miere și usturoi

Substanțele sulfu­roa­se conținute în usturoi acțio­nează ca un antibio­tic na­tural, iar mierea are pro­prietăți antiinflama­toare și imunostimula­toa­re.

Ingrediente: o felie de pâine albă, o bucățică de unt, o lingură de mie­re, doi căței de usturoi.

Preparare: Ungeți pâinea cu unt și apoi cu miere. –    De­cojiți cățeii de usturoi și tăiații în felii subțiri. –      Așezați fe­liile peste miere.

Utilizare: Mâncați pâinea unsă cu unt, miere și usturoi. Cine se teme de mirosul neplăcut poate mesteca puțin pă­trun­jel proaspăt. Acesta neutra­li­zează mirosul usturoiului.

Șosete cu oțet

Șosetele cu oțet sunt o al­ter­­nativă clasi­că și efici­en­­tă la tem­­pera­tu­ră. Oțetul ac­ce­lerează eli­bera­rea căldurii prin piele. Înmuiați o pe­reche de șosete din bum­bac sau lână în apa cu oțet (cinci părți apă, o parte oțet), stoarceți-le ușor, în­căl­țați-vă cu ele și stați o oră cu picioarele acope­rite de o pătură groasă.

Spălarea trunchiului

Febra poate scădea pe cale na­turală dacă ne spălăm partea de sus a corpului. Înmuiați un burete în apă călduță și frecați-vă brațe­le, pieptul și spatele. În loc de apă, puteți folosi și o cană de ceai de mentă neîndulcit, are un efect suplimentar de răcorire.

În caz de temperatură ridicată, foarte ridicată sau febră recurentă, tre­buie să apelăm la sfa­tul medicului. La fel trebuie să proce­dăm și dacă avem o temperatură ridicată fără vreun motiv clar.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian