Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Sfaturi bune pentru un intestin trecut prin încercările sărbătorilor

Varza murată, ca stimulator

Foto: Shutterstock – 4

Varza murată e cunoscută și drept „mătură a in­tenstinului”. Deosebit de bogată în bacterii lac­tice, este considerată, din acest motiv, un aliment pro­biotic. Microorganismele ajută la menținerea sănă­tății florei intestinale și la curățarea intesti­nului în mod natural, fără să-l forțeze. Dincolo de faptul că varza murată sau zeama de varză murată ne ajută pe termen lung să avem o floră intestinală sănă­toa­să, ea stimulează di­gestia pe termen scurt, reparând excesele sărbătorilor. Mân­cați zilnic o farfurie cu salată de varză murată, asezonată cu puțin chimen și ulei de dovleac, sau beți un pahar de moare proaspătă. Ambele, pe stomacul gol.

Ceaiul verde

Bând zilnic ceai verde, putem contribui în mod semnificativ la sănătatea noastră intestinală. Bău­turii originare din China îi sunt atribuite nume­roase efecte pozitive asupra organismului. Teina conținută în frunze are un efect calmant asupra tractului gastrointestinal și acționează, în plus, ca o sur­să naturală de energie, având efect învio­rător. Se beau trei cești de ceai pe zi.

Beți multe lichide

În general, ar trebui să bem zilnic unul-doi litri de lichide (fiecare om are cerințele lui di­ferite), apă și ceaiuri neîndulcite de plante. Dacă nu ne hidratăm corespunzător, pro­cesul digestiv este în­cetinit, ceea ce ne poate provoca o sen­zație de disconfort la nivel abdominal. Un pahar de apă călâie, înaintea micului dejun, stimulează procesul digestiv și activează în mod delicat intestinul. E important să bem mereu ceva când mâncăm alimente bogate în fibre, deoarece acestea au nevoie de apă pentru a se umfla.

Zerul și chefirul

În intestinul nostru viețuiesc mi­lioane de bacterii, care ajută între altele la di­gestie și care ne protejează de agenți pa­togeni. Ex­ce­sul alimentar le perturbă. De aceea e bine ca după sărbători să ne readucem flora in­testinală în echilibru. La asta ne ajută bac­teriile lactice, precum cele conținute în chefir și zer. Se consumă la dorință, pe stomacul gol.

Cojile semințelor de psyllium

Cojile semințelor de psyllium ajută la cură­ța­rea intestinelor și la eliminarea toxinelor din organism. Cu aju­torul unei lingurițe cu coji de semințe de psyllium vă puteți stimula digestia. Lăsați mai întâi cojile de semințe de psyllium să se umfle în 200 de ml de apă. După ce le-ați mâncat, mai beți 1-2 pahare de lichid.

Masaj ușor

Iată o metodă de a repune în funcțiune intes­ti­nul încărcat la greu cu alimente grase și nedi­gerate, din cauza lăcomiei (de sărbători, mân­ca­tul devine „înfulecat”): întinși pe spate, pe covor sau o saltea, faceți o in­spi­rație profundă abdominală și ri­dicați în același timp un picior în unghi drept cu ab­domenul. În timp ce expirați, îndoiți piciorul, apropiați-l de burtă și cuprindeți genunchiul cu brațele. Re­pe­tați apoi exercițiul și cu ce­lă­lalt picior.

Apelați din când în când la ceaiuri amare

Nimic nu stimulează digestia precum ceaiu­rile amare. Substanțele amare pe care le conțin stimu­lează producția de acid gastric și îmbu­nătățesc activitatea bilei, ceea ce are, la rândul său, un efect pozitiv asu­pra modului în care sunt digerate grăsimile. ­Pentru un ceai de Pelin preparat în casă, tur­nați 250 de ml de apă clocotită peste o jumă­tate de linguriță de plantă și lăsați 10 minute la infuzat. Băut cu înghițituri mici, stimulează digestia.

Stimularea intestinului gros

E o zonă cu un con­ținut uriaș de toxine, de aceea, „scaunul” regu­lat e o condiție a sănă­tății. Pentru o defecație regu­la­tă, se masează u­șor, cu mișcări cir­cu­lare, zona dintre ombi­lic și pubis, de trei ori, în sensul invers acelor de ceasornic.

Ghimbirul și curcuma

Curcuma și ghimbirul sti­­­mulează, între altele, acti­vitatea biliară și au, de ase­me­nea, și un efect antiin­fla­mator. Un ceai proas­păt din ghimbir și curcu­ma com­­bate senzația de stomac plin, crampele și ba­lonarea, atenuând,    în același timp, și durerile acute.     

Alimentația bogată în fibre

Fibrele leagă apa și asigură un tranzit intestinal mai ușor și mai rapid. Produsele din ce­reale integrale, leguminoa­se­le, fructele și legumele conțin multe fibre și ar trebui din acest motiv să joace un rol im­por­tant în alimentația dvs.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian