ROMÂNIA LA ZI
– Înființate cu forța, în anii 50 ai epocii comuniste, prin luarea cu anasâna a pământurilor țăranilor, formele colective în agricultura românească au dispărut odată cu socialismul de aur. După revoluție, foștii proprietari și-au recâștigat în mare parte terenurile, unii dintre ei, în urma unor procese istovitoare. Iată însă că, de la o vreme, cooperativele agricole reînvie: la Ministerul Agriculturii sunt înregistrate aproape 2500 –
Înainte de revoluție: model sovietic

Cooperarea țărănească nu este, să ne înțelegem bine, o invenție a regimului comunist, instaurat după cel de-al Doilea Război Mondial. Forme de întrajutorare au funcționat în satele românești, chiar de la începutul secolului XX. Cei mulți și nevoiași, aflați de cele mai multe ori sub îndrumarea unor lideri locali activi, s-au reunit în cooperative rurale, pentru a trece mai ușor peste greutăți. Vorba cântecului: „Unde-s doi puterea crește…”. Sigur, membrii unor astfel de forme asociative își păstrau dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole, a animalelor și a uneltelor. Cel mai mare avantaj consta în puterea de negociere: cumpărând o cantitate mare de porumb sau de lemne, în iernile grele, cooperativele de atunci plăteau un preț mult mai convenabil decât dacă ar fi fost achitat de fiecare individ, prin negociere proprie. Pe de altă parte, dacă membrii aveau de vânzare diverse produse agricole, cooperativa căuta clienți. La instaurarea lui, comunismul a găsit aceste forme de cooperare, inclusiv băncile populare, în funcțiune. Din păcate, autoritățile de la București au aplicat modelul de colectivizare impus de comisarii sovietici, care le stăteau în coaste: pământurile au fost naționalizate și proprietarii transformați în muncitori la colectivă…
După revoluție – zăhărelul, în locul biciului

Recâștigarea terenurilor agricole după revoluția din 1989, în urma unor procese grele, care s-au întins pe mulți ani, nu a condus la restabilirea vechii lumi rurale românești, de dinainte de comunism. Ce-i drept, concedierile masive de pe marile platforme industriale i-au determinat pe mulți muncitori care își pierduseră locurile de muncă să se întoarcă acasă, la pământul revenit în proprietate, și a existat un oarecare entuziasm în munca ogorului, mai ales că piețele agroalimentare fuseseră deschise pentru toată lumea și intrau ceva bani în buzunar. Cu timpul, însă, munca s-a dovedit prea grea și sătenii au plecat la muncă în străinătate. Terenurile au fost date să fie lucrate în arendă sau cumpărate pe bani puțini de cei care au avut un pic de cheag și, mai ales, voința de a face agricultură. Ei și urmașii lor au ajuns să formeze actuala clasă de fermieri români. După anul 2000, statul s-a arătat preocupat să stimuleze înființarea unor cooperative agricole pe „stil nou”, deși amintirea fostelor CAP-uri, cu toate neajunsurile, era încă vie în memoria sătenilor. Nu se mai punea problema unor constrângeri sau chiar brutalități, ca în anii 50. Trebuia o altă tactică: zăhărelul, în locul biciului! Astfel a apărut Legea cooperației agricole 566/2004, cadrul legal, valid și în prezent, care oferă mai multe beneficii, cu precădere, scutiri de taxe și impozite în primii ani, fermierilor constituiți în cooperative agricole. După 2004, dar mai ales după 2007, anul aderării României la Uniunea Europeană, când s-a deschis robinetul cu bani de la Bruxelles, a început o vastă campanie de propovăduire a noii cooperativizări. Activiști din fundații și ONG-uri, funcționari guvernamentali și jurnaliști s-au străduit să-i convingă pe fermieri să se reunească în cooperative agricole. Rezultatul: în septembrie 2022, erau înscrise în Registrul Național al Cooperativelor Agricole 2480 de unități.
Acces la piață – marea problemă: neîncrederea

În statele din vestul Europei (Franța, Spania), numărul acestor cooperative este mult mai mare. Acolo, fermierii s-au cooperativizat benevol, nu cu forța, cum s-a întâmplat la noi. Sistemul este mult mai bine pus la punct. De ce să se reunească fermierii români în cooperative? Iată câteva răspunsuri: ca să aibă acces la mai multe informații utile, să transfere o parte din sarcini cooperativei (de pildă, negocierea prețurilor pentru semințe, fertilizanți și pesticide) și, poate cel mai important, să aibă acces mai ușor la piață. Legumicultorii din județul Olt, de pildă, își vând marfa proaspătă în hypermarket, fiindcă sunt constituiți în câteva cooperative, acestea fiind înființate în cadrul unor programe finanțate de Statele Unite. Cei care nu sunt membri au rămas la mâna unor intermediari, care le oferă prețuri mai mici. Peisajul cooperatist românesc actual, format după 2004, este unul pestriț: sunt active, cu precădere în zona de câmpie, cooperative mari, puternice, dar și cooperative mici, de numai cinci membri, înființate în sate de deal și de munte. Unele obțin profit, altele există numai pe hârtie, fără activitate. 254 de unități au cerut să fie radiate. Unele funcționează în mod democratic, cu participarea tuturor membrilor, care formează adunarea generală, altele sunt conduse cu mână de fier de un singur ins, de unde și denumirea de „cooperativa lui Costică” sau „a lui Ionică”. Stimulentele legislative și financiare (cooperativele agricole au accesat mai ușor banii europeni în exercițiul financiar 2014 – 2020) au condus la creșterea rapidă a numărului de cooperative agricole, dar nu neapărat și la o dezvoltare a unui spirit cooperatist veritabil. Adică, facem o cooperativă ca să le luăm banii și, după finalizarea proiectului, mai vedem noi. Or, ideea este ca fermierii să-și consolideze cooperarea pe un termen lung, chiar pe mai multe generații. Una dintre cele mai mari amenințări la adresa acestor noi cooperative este neîncrederea: unii îi suspectează pe alții că se vor îmbogăți pe munca lor.
Câteva exemple

Cu toate acestea, s-au dezvoltat și la noi, după 2004, cooperative mari, modele de succes în agricultură. De pildă, în Transilvania este activă Cooperativa Someș-Arieș, care reunește aproape 100 de crescători de vaci pentru lapte. În sud, avem, în sectorul vegetal, Cooperativa Braicoop, în județul Brăila, și Dobrogea Sud, în județul Constanța. S-au reunit în cooperative și numeroși apicultori, legumicultori și pomicultori. Datorită acestui fapt, producția din ferme ajunge pe rafturile marilor magazine. Fără aderarea la o cooperativă, ar fi fost dificil, dacă nu chiar imposibil, pentru un fermier individual să livreze marfa marilor lanțuri de magazine. Cooperativele agricole sunt privite în țările din vestul Europei ca soluții pentru adoptarea noilor tehnologii (drone, programe digitale, sisteme de senzori etc.), dintr-un motiv simplu: pentru un fermier individual ar fi greu să facă astfel de investiții, în timp ce cooperativa ar avea mai multe șanse să cumpere tehnologiile necesare. La Atena, l-am auzit pe profesorul Constantine Iliopoulos spunând, în cadrul unui proiect derulat de Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV, București), finanțat prin programul european Erasmus+, că fermierii mici, dacă nu intră într-o cooperativă, vor avea șanse mici să își mai vândă producția agricolă. Cumva, evoluția pieței, unde sunt prezente companii mari, unele susținute de fonduri de investiții puternice, care cumpără totul: pământ, utilaje, forță de muncă, îi obligă pe fermierii mici și mijlocii să colaboreze în cadrul acestor noi cooperative, fără ca statul să le mai ia pământul, ca altădată, și să-i transforme în muncitori. Un mare avantaj îl avem și noi, consumatorii: o cooperativă agricolă are o capacitate mult mai mare să aprovizioneze piața agroalimentară, decât fermierii individuali. Cu toate acestea, decizia de a intra sau nu într-o cooperativă trebuie să fie luată de fermieri, în deplină libertate și beneficiind de toate informațiile necesare.