Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Sfaturi împotriva hipertensiunii arteriale

– Faptul că mai „urcă” din când în când e cât se poate de normal, dar tensiunea prea mare, pe durată lungă, este periculoasă. O puteți „ține în frâu” cu vechi remedii de casă, cu o alimentație rațională și cu sportul potrivit –

Ulei de măsline

Foto: Shutterstock – 3

Prin conținutul ridicat de acizi grași poli­ne­saturați (circa 80 de procente), uleiul de măsline asigură elas­ticitatea pereților vaselor și, deci, cu flux bun al sân­gelui, care se răsfrânge asupra sănătății inimii și a tensiunii arteriale. Important: doar uleiul presat la rece are aceste caracteristici pozitive.

Usturoi

Numeroase studii științifice reco­mandă con­sumul zilnic al unui cățel de usturoi (cel pu­țin!). Deoarece minunatele căpățâni nu au doar un efect antioxidant și antibacterian, ci influ­en­țează pozitiv și ten­siunea arterială. O ma­re parte din „merit” o are alicina, „respon­sa­bilă” și pentru miro­sul puternic.

Sfeclă roșie

Un studiu efectuat pe persoane hipotensive arată că 1/2 l de suc de sfeclă roșie reduce va­loarea sistolică cu circa 5 mmHg, pe parcursul unei zile. Pentru că sfe­cla roșie acționează asu­pra tensiunii prin nitrații săi cu efect va­sodilatator și hipotensor.

Oftat

Un oftat adânc, din când în când, face bine tensiunii arteriale. Fiindcă cei ce oftează adânc își alimentează automat organismul cu o can­titate mai mare de oxigen. În plus, oftatul des­povă­rează sufletul – supărările și nervii, stresul și furia vor, și ele, să-și croiască, din când în când, cale liberă. Ceea ce acționează pozitiv și asupra tensiunii arteriale, ale cărei cauze sunt adeseori de natură psihică.

Ceai de Hibiscus (Zămoșiță)

Florile de un roșu închis ale Hibis­cusului conțin o grămadă de substanțe sănătoase. Con­form unor studii, 3 cești de ceai, băute zilnic, reduc tensiunea arterială, atât sistolică, cât și diastolică. Efectul ceaiului este evident și în reducerea valorilor coleste­rolului, deoarece pro­voacă creșterea cantității de colesterol „bun”.

O cură de ceai de Hibiscus n-ar trebui să dureze, însă, mai mult de 6 săptămâni, când acesta ar putea fi înlocuit cu ceai verde, la fel de bun în tratarea hipertensiunii arteriale.

Apă de rădăcină de ghimbir

Rădăcina de ghimbir are o mul­­­țime de pro­prie­tăți, iar fap­tul că provoacă creș­­terea (pe du­rată scur­tă) a ten­si­u­nii ar­teria­le după masă sau că „în­cinge” meta­bo­lis­mul nu o incri­minea­ză. Pentru că, pe de altă parte, grăbește arderea grăsimilor și sub­țiază sân­gele. Ceea ce reduce, pe durată lun­gă, tensiunea arterială, deoarece susține pierderea kilogra­melor. Per­soanele care au dubii legate de consumul de rădăcină de ghimbir ar fi bine să consulte me­dicul.

Sport de rezistență, fără ”excese”

Toate sporturile „confortabile” sunt bune pentru tensiunea arterială. Printre ele se numără mersul cu bicicleta, înotul, drumețiile, schiatul (fond) etc. Ar trebui să renunțați la sportul în forță și la cel extrem. Mai importante sunt regula­ritatea, rezistența și bucuria mișcării.

Schinduf

Semințele de Schin­duf con­țin substanțe vindecătoare și mulți știu că planta e, de asemenea, foar­te bogată în fibre. Mai puțin cunos­cut este fap­tul că Schin­duful „răs­pun­de” de en­zimele hema­to­poie­tice, ceea ce favo­rizează sta­bilitatea tensiunii arteriale.

Atenție: Persoanele care iau medicamente n-ar trebui s-o facă concomitent cu consumul de Schinduf, deoa­rece semințele mucila­ginoase blochează absorbția la nivelul intestinului.

Amestec de plante, sare puțină

Prea multă sare face să crească tensiunea arterială. De aceea ar trebui înlocuită o parte din sare cu amestecuri de plante. Un gust puternic are, de pildă, amestecul de pătrunjel, măghiran, ore­gano, mărar și codițe de ceapă verde. Dar sarea n-ar trebui eliminată complet pentru că lipsa ei are același efect negativ asupra tensiunii arteriale ca surplusul.

Proceduri cu apă, pentru vasele de sânge

Sunt bune dușurile alternative, care pun în mișcare circulația sângelui, întăresc vasele și elimină stresul, prin stimulul cald-rece. Apa caldă dilată vasele, cea rece le contractă. Irigarea san­guină se ameliorează, iar tensiunea scade. Începeți încet și cu băgare de seamă!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian