– Nu toată lumea apreciază aroma și gustul lui amărui, dar substanțele amare pe care le conține sunt un tonic și un detoxifiant extrem de puternic al organismului. Are și efecte anticancerigene. O cură cu grepfruit este o măsură ideală de protecție la vreme de iarnă –
TRATAMENTE INTERNE

* Crizele biliare – sunt prevenite şi tratate extraordinar de eficient de sucul proaspăt de grepfruit. Un pahar băut dimineaţa, pe stomacul gol, stimulează activitatea biliară, previne apariţia tulburărilor digestive, a dispepsiei şi a crizelor biliare. Administrat conjunctural, atunci când apar durerile şi celelalte simptome specifice dischineziei biliare, are un efect puternic de deblocare a colecistului, stimulând vărsarea bilei în duoden. Persoanelor cu probleme biliare frecvente le este recomandată cura cu suc de grepfruit, câte un pahar (200 ml) consumat cu jumătate de oră înainte de fiecare masă principală. Pe perioada sărbătorilor, când, datorită hranei abundente şi bogate în grăsimi, vezica biliară este foarte solicitată, se vor consuma câte trei fructe pe zi, pentru a ne limita în mod natural apetitul şi a evita abuzurile culinare, precum şi tulburările hepato-biliare care le însoţesc.
* Constipaţia – un remediu simplu împotriva acestei afecţiuni este consumarea a 1-2 fructe de grepfruit înaintea mesei de dimineaţă. Acest tratament simplu detoxifică şi stimulează activitatea enzimatică la nivelul intestinului. Suplimentar, se poate bea între mese câte un pahar de suc de grepfruit, care îmbunătăţeşte peristaltismul tubului digestiv, fiind indicat în constipaţia atonă.
* Avitaminoza – deşi nu este foarte bogat în vitamine, grepfruitul are un mare atu: nutrienţii pe care îi conţine sunt foarte uşor de asimilat de către organism. Din acest motiv, împreună cu celelalte citrice, el are – în opinia specialiştilor – un efect de creştere a concentraţiei de vitamine din sânge mai bun decât legumele. Aceasta este şi concluzia unui studiu realizat de un grup de medici olandezi asupra unui grup de copii anemici, cu vârste cuprinse între 7 şi 11 ani. Chiar dacă vitamina A, vitamina C şi vitaminele din complexul B sunt într-o concentraţie nu foarte mare în grepfruit, criteriul principal în utilizarea terapeutică a acestor fructe este faptul că substanţele nutritive din ele sunt absorbite cu o mult mai mare eficienţă decât cele din legume. Mai ales pe timpul iernii, consumarea a 1-2 asemenea fructe pe zi este benefică pentru organism, compensând deficitul de vitamine şi combătând eficient şi alte probleme conexe, cum ar fi anemia, astenia, lipsa de tonus fizic şi psihic etc.
* Colesterolul şi glicemia crescute – se ţin cure de minimum 3 săptămâni, timp în care se consumă jumătate de kilogram – un kilogram de grepfruit pe zi. Fibrele alimentare din compoziţia sa împiedică în bună măsură asimilarea grăsimilor saturate, în timp ce aportul masiv de vitamina C şi A din aceste fructe previne oxidarea colesterolului rău (LDL) şi depunerea sa pe pereţii vaselor de sânge. La rândul său, glicemia este ţinută sub control de către flavonoidele din grepfruit, care încetinesc ritmul eliberării glucozei în sânge, prevenind astfel apariţia hiperglicemiei şi a diabetului.
* Tromboflebita – se consumă zilnic câte 750 ml de suc proaspăt de grepfruit, însă obţinut prin mixarea miezului, şi nu prin stoarcere. Mixul de grepfruit poate fi eventual combinat cu puţin suc de portocale, pentru a fi mai uşor de suportat ca gust. Acest preparat are puternice efecte antiinflamatoare venoase şi previne formarea trombilor, ajutând la eliminarea celor existenți. O cură durează zece zile şi va fi urmată de minimum 7 zile de pauză, după care se poate relua.
* Răcelile (infecţiile gripale) – se bea trei zile la rând câte o jumătate de litru de suc proaspăt stors de grepfruit, în reprize. Remediul este şi mai eficient dacă se pune în el suc de portocale, în proporţii egale. Sucul de grepfruit are efecte antiinfecţioase, stimulează imunitatea prin concentraţia mare de vitamina C. De asemenea, ameliorează anumite simptome ale gripei, cum ar fi durerile de cap, durerile musculare, senzaţia de vertij, astenia. Aceasta, deoarece grepfruitul conţine nişte derivaţi ai acidului salicilic, substanţe cu o acţiune foarte asemănătoare cu aspirina, dar fără efectele adverse ale acesteia.
* Îmbătrânirea prematură – studii făcute în Statele Unite au identificat două substanţe în grepfruit care au un efect puternic anti-îmbătrânire: prima este naringenina, care previne degenerarea ADN-ului celular şi îl repară pe cel afectat de către acţiunea radicalilor liberi, iar cea de a doua, spermidina, ajută, între altele, la menţinerea sănătăţii sistemului nervos, protejând în special memoria. Mai mulţi nutrienţi din acest fruct ajută la menţinerea sănătăţii sistemului digestiv şi a vaselor de sânge, precum şi a tonusului muscular. Pe timpul sezonului rece, se ţin tratamente de până la trei săptămâni, timp în care se consumă minimum jumătate de kilogram de grepfruit pe zi.
Grepfruitul și bolile de rinichi

Este demonstat ştiinţific: un pahar de suc de grepfruit pe zi previne formarea sau refacerea pietrelor la rinichi. De ce? Pentru că oxalaţii şi uraţii sunt dizolvați, efectiv, de către acidul citric şi alte substanţe conţinute în grepfruit, care alături de portocală este printre cele mai eficiente remedii contra pietrelor la rinichi. Ca atare, atât persoanelor care vor să prevină această afecţiune, cât şi celor care au eliminat, pe cale naturală sau chirurgicală, calculi renali, le este recomandat să consume zilnic o jumătate de litru sau un litru de suc de grepfruit, portocale sau combinaţii ale celor două, în cure de 7 zile, cu alte 7 zile de pauză. Apoi, persoanele care se confruntă frecvent cu infecţii reno-urinare ar trebui să ţină această cură cu suc de grepfruit sau portocală, care stimulează puternic diureza şi alcalinizează urina, ajutând la o acţiune mai eficientă a remediilor naturale antiinfecţioase. De reţinut, însă, că grepfruitul nu se administrează simultan cu antibioticele de sinteză, a căror acţiune o inhibă.
Precauții la administrarea grepfruitului
Principala precauţie la administrarea acestui fruct se referă la faptul că, adesea, coaja sa este tratată chimic, în scopul conservării sau pentru colorarea sa. Directivele UE cer ca pe ambalajul fructelor să se scrie explicit dacă au fost sau nu tratate chimic şi dacă da, cu ce substanțe, însă România este printre foarte puţinele ţări în care această directivă NU este aplicată. De aceea, înainte de a decoji un grepfruit, este bine să-i spălaţi foarte bine coaja sub jet de apă şi, eventual, cu o perie, în caz contrar putându-se contamina mâinile şi apoi fructul cu substanţele chimice nocive sus-menţionate.
Contraindicații la administrarea grepfruitului
Este contraindicat să se consume grepfruit cu trei ore înainte sau după ce administrăm antibiotice, medicamente contra colesterolului şi a diabetului, pentru potenţă, diuretice, antiinflamatoare, antitumorale. Există şi cazuri în care grepfruitul, în combinaţie cu medicamentele chimice (nu şi cele naturale!), a dat reacţii adverse severe, cum ar fi dureri gastrice, sângerări gastrice, stări de vomă, convulsii. Din acest motiv, este bine ca acest fruct să nu fie combinat cu nici un fel de medicament de sinteză, ci doar cu cele naturale, pentru care nu există nici o contraindicaţie.