– Rețetar cu uleiuri esențiale –
Deși practica actuală a aromaterapiei moderne își are originea în ultima sută de ani, utilizarea uleiurilor esențiale pentru tămăduirea minții, a trupului și a spiritului era practicată deopotrivă de toate civilizațiile lumii antice. Plantele aromatice au îndeplinit un rol esențial în artele vindecătoare ale omenirii, încă de la începuturile ei. Strămoșii noștri au învățat – prin încercări repetate și obsevând ce plante mănâncă animalele atunci când sunt bolnave –, că anumite rădăcini, fructe și frunze, pot atenua simptomele unui mare număr de afecțiuni, în vreme ce altele nu aveau niciun efect. Aceste prețioase cunoștințe au fost transmise din generație în generație, de la un vindecător la altul. Este un principiu ce poate fi remarcat și astăzi la templele din Orient, unde tămâia este arsă în cadrul unor ritualuri, pe altarele divinității hinduse și budiste. Tradiția arderii tămâiei și a smirnei continuă, de asemenea, și în Biserica creștină.
În epoca modernă, interesul față de tratamentele naturiste pe bază de plante a impulsionat dezvoltarea aromaterapiei moderne. Spre exemplu, eficacitatea aproape miraculoasă a uleiului de Levănțică în vindecarea arsurilor tegumentare a determinat continuarea cercetărilor și folosirea aromaterapiei în contextul unor lucrări științifice, marcând astfel începutul aromaterapiei moderne. Principiul care stă la baza medicinei alopate considera boala drept ceva care trebuie tratat prin suprimarea simptomelor, utilizând adesea medicamente de sinteză, cu efecte adverse importante. O atare abordare contrastează cu maniera de tip holistic folosită în aromaterapie, care tinde să trateze persoana în ansamblul ei: minte, trup și suflet. Simptomele bolii sunt percepute ca fiind un dezechilibru al energiilor, iar tratamentele cu uleiuri esențiale funcționează corelat cu efortul corpului de a se vindeca singur.
Câteva recomandări
* Atenuarea fricii (fobiilor) – se recomandă mirosirea uleiurilor esențiale direct din flacon. De asemenea, dacă aveți timpul necesar și posibilitatea, picurați câțiva stropi pe o batistă și duceți-o la nas. Cele mai bune uleiuri pentru atenuarea fricii sunt cele de Neroli și de Tămâie. Neroli are un excelent efect calmant, iar Tămâia contribuie la echilibrarea respirației. Levănțica are, de asemenea, un caracter liniștitor și e suficient de delicată pentru a putea fi utilizată direct pe piele (aplicați două picături pe fiecare tâmplă și masați ușor, cu mișcări circulare). Puteți folosi în scopul atenuării fobiilor o combinație care să includă următoarele uleiuri esențiale: Levănțica, Rosa absoluta, Melisa, Smirna, Ylang-Ylang, Iasomie și Iarba Sfântului Ioan. Dacă e posibil, pulverizați în încăpere uleiurile respective sau mirosiți o batistă pe care ați picurat câțiva stropi din uleiurile enumerate anterior.
* Sistemul cardio-vascular – tensiunea sanguină fluctuează în funcție de activitatea efectuată, de alimentație, de aportul de cofeină, de stresul emoțional etc. Se vor practica masaje relaxante cu uleiuri esențiale calmante și relaxante ce pot reduce valorile tensiunii arteriale; Rozmarinul și Cimbrișorul pot fi utile în asemenea situații.
* Sistemul respirator – uleiurile esențiale potrivite sistemului respirator sunt cele de Cedru, Chiparos, Iarba Sfântului Ioan și Eucalipt. Ele au proprietăți antispasmodice, altfel spus, relaxează bronhiolele de la nivelul plămânilor. Atunci când sunteți răcit și tușiți, vă poate veni în ajutor uleiul de Santal (băi, inhalații, aplicații directe pe zona anterioară a toracelui etc.), cu proprietățile sale emoliente.
* Sistemul reproducător – aromaterapia este utilă în abordarea problemelor menstruale și a celor de menopauză. Printre aceste uleiuri se numără cele de Iarba Sfântului Ioan, Chiparos, Fenicul și Geranium. Chiparosul poate atenua durerile menstruale, reglând sângerarea abundentă. Maghiranul, Levănțica, Mușețelul roman, cel german și Iarba Sfântului Ioan sunt utile în calmarea durerilor menstruale, metoda cea mai eficientă fiind masajul abdominal blând și compresele aplicate pe abdomen.
Menopauza se instalează de obicei în jurul vârstei de 50 de ani. Unele femei trec prin această etapă fără probleme, dar altele au cicluri foarte abundente, bufeuri, depresie și insomnie. Spre exemplu, Geraniumul echilibrează nivelurile hormonale, Trandafirul tonifică și curăță uterul, iar Chiparosul reduce sângerarea excesivă. Aceste uleiuri esențiale pot fi utilizate în masaj, dar și sub formă de băi și de comprese fierbinți, aplicate pe abdomen.
* Sistemul digestiv – tulburările digestive frecvente sunt diareea, constipația și acumularea de gaze pe tractul digestiv. Cele mai indicate uleiuri esențiale în astfel de situații sunt cele de Fenicul, Ghimbir, Anason, Portocală și Mentă, modul de administrare fiind masajul ușor pe abdomen. Eucaliptul este bun în cazul infecțiilor virale, iar Mușețelul roman pentru reacții alergice.
Constipația poate fi tratată printr-un masaj ferm al abdomenului, folosind uleiuri esențiale precum cel de Măghiran, Rozmarin, Piper negru sau Fenicul. Există totuși câteva excepții, unele drajeuri pentru tuse sau dureri de gât conțin cantități mici de Anason, Isop, Eucalipt și Mentă. Pastilele care conțin ulei esențial de Mentă ajută digestia și pot fi utile în sindromul de colon iritabil.
* Sistemul nervos – este extrem de complex și îndeplinește rolul de rețea de comunicații și centru de control al întregului organism.
Are două părți componente: sistemul nervos central (SNC) și sistemul nervos periferic (SNP), cu mai multe subdiviziuni. Sistemul nervos operează prin intermediul energiei electrochimice. Principalele sale funcții sunt sesizarea schimbărilor survenite în organism și în mediul înconjurător, evaluarea acestora și inițierea acțiunii prin contracții musculare sau secreții glandulare. Aromaterapia exercită un efect puternic asupra sistemului nervos, iar masajul cu uleiuri esențiale adecvate poate atenua sau elimina durerea, nivelul de anxietate, spasmele și tensiunea musculară, conferind o stare generală de calm și relaxare. Anumite uleiuri esențiale au un efect de tonifiere și de revigorare a sistemului nervos, printre ele numărându-se Vetiverul, rădăcina de Angelică, Menta, Busuiocul și Iarba de Lămâie. Tonicele nervoase sedative atenuează stresul și tensiunea nervoasă, cele mai eficiente fiind Neroli, Santalul, Bergamota, Levănțica și Mușețelul roman. Uleiurile esențiale analgezice calmează durerile musculare și migrenele. Ele acționează prin reducerea activității nervilor senzitivi. Levănțica poate fi cel mai bun analgezic, aplicată ca atare pe zona afectată. Proprietăți analgezice au și Eucaliptul, Măghiranul, Rozmarinul și Menta.
Dr. MIRCEA PEIA