Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

AROMATERAPIE

– Rețetar cu uleiuri esențiale –

Foto: Shutterstock – 2

Deși practica actuală a aromaterapiei moderne își are originea în ultima sută de ani, utilizarea uleiurilor esen­țiale pentru tămăduirea minții, a trupului și a spi­ritului era practicată deopotrivă de toate civi­lizațiile lumii antice. Plantele aromatice au înde­plinit un rol esențial în artele vindecătoare ale omenirii, încă de la începuturile ei. Strămoșii noștri au învățat – prin încercări repetate și ob­sevând ce plante mănâncă animalele atunci când sunt bolnave –, că anumite rădăcini, fructe și frunze, pot atenua simptomele unui mare număr de afecțiuni, în vreme ce altele nu aveau niciun efect. Aceste prețioase cunoștințe au fost trans­mise din generație în generație, de la un vinde­cător la altul. Este un principiu ce poate fi remar­cat și astăzi la templele din Orient, unde tămâia este arsă în cadrul unor ritualuri, pe altarele di­vinității hinduse și budiste. Tradiția arderii tă­mâiei și a smirnei continuă, de asemenea, și în Biserica creștină.

În epoca modernă, interesul față de trata­mentele naturiste pe bază de plante a impulsionat dezvoltarea aromaterapiei moderne. Spre exem­plu, eficacitatea aproape miraculoasă a uleiului de Levănțică în vindecarea arsurilor tegumentare a determinat continuarea cercetărilor și folosirea aromaterapiei în contextul unor lucrări științifice, marcând astfel începutul aromaterapiei moderne. Principiul care stă la baza me­­dicinei alopate considera boala drept ceva care trebuie tratat prin su­primarea simptomelor, utilizând ade­sea medicamente de sinteză, cu efecte adverse importante. O atare abordare contrastează cu maniera de tip holistic folosită în aroma­terapie, care tinde să trateze per­soana în ansamblul ei: minte, trup și suflet. Simptomele bolii sunt per­cepute ca fiind un dezechilibru al energiilor, iar tratamen­tele cu uleiuri esențiale funcționează co­relat cu efortul corpului de a se vindeca singur.

Câteva recomandări

* Atenuarea fricii (fobiilor) – se reco­mandă mirosirea uleiurilor esențiale direct din flacon. De asemenea, dacă aveți timpul necesar și posibilitatea, picurați câțiva stropi pe o batistă și duceți-o la nas. Cele mai bune uleiuri pentru atenuarea fricii sunt cele de Neroli și de Tămâie. Neroli are un excelent efect calmant, iar Tămâia contribuie la echili­brarea respi­rației. Levănțica are, de ase­menea, un ca­racter liniștitor și e suficient de delicată pentru a putea fi utilizată direct pe piele (aplicați două picături pe fiecare tâmplă și masați ușor, cu mișcări circu­lare). Puteți folosi în scopul atenuării fo­biilor o com­binație care să includă urmă­toarele uleiuri esențiale: Levănțica, Rosa ab­soluta, Me­lisa, Smirna, Ylang-Ylang, Iasomie și Iar­ba Sfântului Ioan. Dacă e posibil, pulve­rizați în încăpere uleiurile respective sau mirosiți o batistă pe care ați picurat câțiva stropi din uleiu­rile enumerate anterior.

* Sistemul cardio-vascular – tensiunea san­guină fluctuează în funcție de activitatea efectuată, de alimentație, de aportul de cofeină, de stresul emoțional etc. Se vor practica masaje relaxante cu uleiuri esențiale calmante și rela­xante ce pot reduce valorile tensiunii arteriale; Rozmarinul și Cimbrișorul pot fi utile în ase­menea situații.

* Sistemul respirator – uleiurile esențiale potrivite sistemului respirator sunt cele de Cedru, Chiparos, Iarba Sfântului Ioan și Eucalipt. Ele au proprietăți antispasmodice, altfel spus, rela­xează bronhiolele de la nivelul plămânilor. A­tunci când sunteți răcit și tușiți, vă poate veni în ajutor uleiul de Santal (băi, inhalații, aplicații directe pe zona anterioară a toracelui etc.), cu proprietățile sale emoliente.

* Sistemul reproducător – aromaterapia este utilă în abordarea problemelor menstruale și a celor de menopauză. Printre aceste uleiuri se numără cele de Iarba Sfântului Ioan, Chiparos, Fenicul și Geranium. Chiparosul poate atenua durerile menstruale, reglând sângerarea abun­dentă. Maghiranul, Le­văn­țica, Mușețe­lul roman, cel german și Iarba Sfântului Ioan sunt utile în cal­marea durerilor men­strua­le, me­to­da cea mai eficientă fiind ma­sajul abdominal blând și compre­sele aplicate pe ab­do­men.

Menopauza se instalează de obicei în jurul vârstei de 50 de ani. Unele femei trec prin această etapă fără probleme, dar altele au cicluri foarte abun­dente, bufeuri, depresie și in­somnie. Spre e­xemplu, Gera­niumul echilibrează ni­velurile hormonale, Tranda­firul tonifică și curăță uterul, iar Chi­parosul reduce sângerarea excesivă. A­ceste ule­iuri esențiale pot fi utilizate în masaj, dar și sub formă de băi și de comprese fierbinți, apli­cate pe abdomen.

* Sistemul digestiv – tulburările digestive frecvente sunt diareea, constipația și acumularea de gaze pe tractul digestiv. Cele mai indicate uleiuri esențiale în astfel de situații sunt cele de Fenicul, Ghimbir, Anason, Portocală și Mentă, modul de administrare fiind masajul ușor pe abdomen. Eucaliptul este bun în cazul infecțiilor virale, iar Mușețelul roman pentru reacții aler­gice.

Constipația poate fi tratată printr-un ma­saj ferm al abdomenului, folosind uleiuri esen­țiale precum cel de Măghiran, Rozma­rin, Piper negru sau Fenicul. Există totuși câteva ex­cepții, unele drajeuri pentru tuse sau dureri de gât conțin cantități mici de Ana­son, Isop, Eucalipt și Mentă. Pasti­lele care conțin ulei esențial de Men­­tă ajută digestia și pot fi utile în sindromul de colon iri­tabil.

* Sistemul nervos – este ex­trem de complex și îndeplinește ro­lul de rețea de comunicații și centru de control al întregului organism.

Are două părți componente: sistemul nervos central (SNC) și sistemul nervos periferic (SNP), cu mai multe subdiviziuni. Sistemul nervos ope­rează prin intermediul energiei electrochimice. Principalele sale funcții sunt sesizarea schimbă­rilor survenite în organism și în mediul înconju­rător, evaluarea acestora și inițierea acțiunii prin contracții musculare sau secreții glandulare. Aro­materapia exercită un efect puternic asupra siste­mului nervos, iar masajul cu uleiuri esențiale adecvate poate atenua sau elimina durerea, nive­lul de anxietate, spasmele și tensiunea musculară, conferind o stare generală de calm și relaxare. Anumite uleiuri esențiale au un efect de tonifiere și de revigorare a sistemului nervos, printre ele numărându-se Vetiverul, rădăcina de Angelică, Menta, Busuiocul și Iarba de Lămâie. Tonicele nervoase sedative atenuează stresul și tensiunea ner­voasă, cele mai eficiente fiind Neroli, Santa­lul, Bergamota, Levănțica și Mușețelul roman. Uleiurile esențiale analgezice calmează durerile musculare și migrenele. Ele acțio­nează prin re­ducerea activității ner­vilor senzitivi. Le­văn­țica poate fi cel mai bun anal­gezic, aplicată ca atare pe zona a­fec­tată. Proprietăți analgezice au și Eu­caliptul, Măghi­ranul, Rozma­rinul și Menta.

Dr. MIRCEA PEIA

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian