– Rețete de slăbit în întrebări și răspunsuri –
– Kilogramele se depun când arderile din corp se fac la foc mic și nu mai topesc grăsimile. Cine știe să ațâțe flăcările slăbește rapid –
„Cine reduce drastic porțiile de mâncare își transformă corpul într-un inamic personal”, susțin nutriționiștii. „Dacă dorim să fim supli, nu ne este permis să acționăm împotriva naturii noastre. În schimb, putem folosi în avantajul nostru, în lupta cu kilogramele excedentare, anumite procese fiziologice proprii organismului, cum ar fi metabolismul”. Iată ce strategii trebuie să aplicăm pentru a ne programa corpul astfel încât să-și mențină suplețea pe termen lung.
„Cine vrea să slăbească pe termen lung trebuie să mănânce suficient”
– De ce este atât de dificil să slăbim cu succes?
– Ca să înțelegem aceasta, e necesar să știm ce se întâmplă cu alimentele introduse în organismul nostru. El prelucrează tot ce mâncăm și bem. De aici își obține energia. Valorificarea substanțelor utile din hrana ingerată se face printr-o multitudine de procese complexe, care compun ceea ce noi numim metabolism. În fiecare din cele 60 de miliarde de celule din care este alcătuit corpul nostru se desfășoară un asemenea metabolism. Datorită lui ne pulsează inima, putem respira, alerga sau râde, pe scurt, datorită lui suntem vii.
– Dar ce legătură au toate acestea cu suplețea?
– În funcție de intensitatea cu care funcționează metabolismul, se ard calorii mai multe sau mai puține. El hotărăște dacă orice bucățică de ciocolată merge imediat să se lipească pe șolduri sau nu.
– Metabolismul ne este dat din naștere?
– Zestrea genetică joacă aici un rol secundar. Fiecare dintre noi are posibilitatea să-și influențeze metabolismul, adoptând un comportament adecvat. Aceasta este vestea bună.
– Și cea proastă?
– Din nefericire, la multe persoane care au avut mereu variații semnificative de greutate de-a lungul anilor și au ținut nenumărate diete, metabolismul este complet dereglat. El nu reintră în ritm, e ca și cum s-ar afla într-o somnolență fără sfârșit. Așa li se întâmplă tuturor celor ce cad în capcana dietelor de slăbit.
– Concret, în ce constă această capcană a dietelor despre care auzim vorbindu-se atât de des?
– Dietele contravin naturii noastre. Pentru a fi capabil să funcționeze la parametri optimi, organismul necesită zilnic un anumit număr de calorii – acesta este metabolismul bazal, cunoscut și sub denumirea de metabolism de întreținere. Numeroase diete nu asigură nici pe departe acest consum energetic minim, necesar menținerii funcțiilor vitale. Atunci, în corpul nostru se dă alarma. Pentru a supraviețui, el se vede obligat să-și restrângă necesarul zilnic. În consecință, trece într-un regim de economisire a energiei, reducând turația metabolismului.
– Cum poate fi evitat acest risc?
– Sună paradoxal, însă cine vrea să slăbească eficient pe termen lung trebuie să mănânce suficient. Cam 60-70 de procente din necesarul nostru zilnic de calorii ne sunt indispensabile ca să trăim. (Nu ca să lucrăm ori să facem sport!). Acest metabolism bazal trebuie să ni-l asigurăm, în scopul de a evita pericolul ca organismul să treacă pe regim de avarie. La restul de 30-40 de procente putem renunța.
– Cum poate fi repornit metabolismul?
– Nu e ușor, din păcate, însă dacă am reușit, metabolismul devine un veritabil motor de mare putere care înghite, pe rând, kilogramele în plus, 24 de ore din 24.
– Ce trebuie făcut în mod concret?
– Mișcare. Să ne fortificăm masa musculară. Cu cât avem o musculatură mai dezvoltată, cu atât mai ridicată este valoarea metabolismului bazal, respectiv consumul zilnic de calorii – chiar și în stare de repaus. Un kilogram de masă musculară arde aproximativ 50 de kilocalorii pe oră. Dacă, prin mișcare, dezvoltăm masa musculară, suplimentând metabolismul bazal cu 200 de calorii, organismul va arde într-un an cu zece kilograme de grăsime mai mult.
„Stați cât mai mult în picioare”
– Cât sport ar fi nevoie să facem pentru a atinge un asemenea țel ambițios?
– De trei ori pe săptămână, câte o jumătate de oră de exerciții pentru întărirea musculaturii (gimnastică) și, obligatoriu, o plimbare în fiecare zi.
– Și așa vom continua până la sfârșitul vieții?
– Cel puțin timp de opt săptămâni, pentru a redeștepta metabolismul amorțit. După aceea, vor fi suficiente două ore de activitate fizică săptămânal, în scopul de a menține metabolismul la acest nivel ridicat.
– Se pare că e vorba de muncă, nu glumă!
– La început, da. Dar și în viața de fiecare zi ne aflăm în numeroase situații în care putem influența pozitiv metabolismul fără a depune un efort deosebit. Când stăm mult timp așezați pe scaun, de exemplu la birou, metabolismul se află ca în comă. De aceea, din oră în oră ar trebui să ne ridicăm. Putem merge să ne luăm un pahar cu apă sau măcar să telefonăm stând în picioare. Dacă vorbim la telefon 60 de minute stând jos, organismul arde aproximativ un gram de grăsime. Când facem același lucru stând în picioare, ajungem deja la două grame. Prin simpla schimbare a poziției corpului, mușchii sunt activați mai puternic și se realizează un consum energetic sporit.
– Ce rol joacă pentru metabolismul nostru alegerea alimentelor?
– Important este să-i oferim metabolismului ceea ce-i face lui trebuință, la momentul oportun. Dimineața, el are nevoie de multă energie, deci îi putem da carbohidrați sănătoși și puțină grăsime. Pentru prânz, este ideală o hrană variată, bogată în substanțe indispensabile organismului, așadar pește, multe legume și fructe. Seara ar fi bine să renunțăm la carbohidrați, mai ales dacă avem intenția să slăbim. O cană cu supă caldă și o farfurie cu salată de legume ar fi suficiente.
– Multă lume se mulțumește cu o cafea la micul dejun. E bine așa?
– Fără micul dejun, metabolismul funcționează în gol. În afară de aceasta, creierul nostru are nevoie de energie la începutul zilei, pentru a fi capabil să lucreze. Ideal ar fi să mâncăm cereale, iaurt și fructe cu conținut bogat de carbohidrați, cum ar fi bananele, sau bând sucuri de fructe. Stimularea intensă a metabolismului înseamnă pentru multe persoane o schimbare profundă a stilului de viață și renunțarea la o rutină confortabilă. În schimb, nu vor mai avea nevoie să țină vreo dietă niciodată în viața lor. Prin urmare, efortul merită făcut.
Cum vă puteți ajuta metabolismul
* Beți suficiente lichide – Aveți nevoie de 30 mililitri per kilo-corp pentru ca metabolismul dvs. să se desfășoare în bune condiții (de pildă, 2,1 litri la o greutate corporală de 70 kg).
* Condimentele iuți, cum sunt paprika, chilli și piperul, stimulează secrețiile hormonale, implicit și metabolismul.
* Principiile amare impulsionează producția de bilă, activând astfel digestia. Așadar, ați putea introduce mai des în meniu rucola, andive, păpădie și anghinare. Curcuma are un efect similar, indiferent dacă o consumați proaspătă, ca infuzie pentru sănătatea ficatului și a vezicii biliare, ori sub formă de capsule.
* Merele conțin pectină, o substanță organică vegetală ce constituie așa-numitele fibre alimentare solubile, care ajută la îmbunătățirea digestiei și la valorificarea hranei ingerate. Și smochinele proaspete sunt bogate în pectină. De asemenea, din compoziția lor mai face parte și ficina, o enzimă care contribuie la un bun tranzit intestinal și favorizează creșterea masei musculare.
* Proteinele constituie materialul de bază din care se construiesc celulele organismului, în primul rând cele ale mușchilor. Corpul nostru necesită zilnic circa 1 gram de proteine pentru fiecare kilogram de greutate corporală normală (înălțimea exprimată în centimetri minus 100). Alimente deosebit de bogate în proteine sunt peștele (ex. păstrăvul), carnea (ex. fileul de porc), brânza de vaci degresată și nucile.
* Ajutați-vă cu homeopatia – O combinație de mai multe remedii homeopate – și anume Kalium sulfuricum (diluție D6), Natrium chloratum (D6), Natrium phosphoricum (D6) și Natrium sulfuricum (D6) – are rolul de a stimula principalele organe participante la metabolism: ficatul, intestinul și rinichii. Cura durează opt săptămâni.