Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Ciupercile terapeutice

– Sunt rude bune cu plantele noastre medicinale, doar că patria lor este Orientul Îndepărtat. Astăzi, se bucură de o faimă interna­țională, fiind prezente și în farmaciile românești. Au nume ciudate, dar o putere vindecătoare biruitoare, pe care v-o explicăm cât mai simplu, ca să știți cum să o folosiți –

Ganoderma lucidum (Foto: Shutterstock)

Clasa ciupercilor este una dintre cele mai vaste din regnul vegetal (aproape 100.000 de specii). Fiind lipsite de clo­rofilă sau de alți pigmenți asimilatori, ciuper­cile duc o viață saprofită, trăind pe diferite sub­stanțe organice aflate în descompunere, sau în viață parazită, pe corpul altor viețuitoare. A­ceastă clasă cuprinde două subclase: Phico­mycetes și Eumy­cetes, la rândul lor împărțite în mai multe ordine și familii etc. În țara noastră, există puține cercetări privind acțiunea biologică sau terapeutică a ciuper­cilor. În rândurile care ur­mează vă voi prezenta două dintre cele mai importante ciuperci tera­peutice, studiate și acre­ditate știin­țific.

Ganoderma Lucidum

Această ciupercă are peste 200 de compuși, dintre care voi men­țio­na doar pe cei mai impor­tanți. În pri­mul rând, sunt polizaharidele (beta 1,3 – D glucan și beta 1,6 – D glucan), ger­ma­niu orga­­nic, triter­pene, adenozine, acizi grași ne­satu­rați, ciclo­octo­sulfura, alcaloizi, acizi nu­clei­ci, vitamine, aminoacizi esențiali, vi­ta­mine etc.

Acțiune biologică

Induce apoptoza (moar­­tea programată a ce­lu­lelor maligne), sti­mulează macrofagele, luptă îm­potriva celulelor ucigașe NK, crește rata de folo­sire a oxigenului, inhibă metastazele provocate de cancer, alină în bolile canceroase, protejează de chimio- și ra­dio­terapie, fiind în același timp un adaptogen natural. Reglează echilibrul acido-bazic, crește energia vitală, are rol antioxidant, reducând radi­calii liberi. Crește nivelul de imu­noglobuline IgA, protejând mu­coa­sele, reglează tensiunea arte­rială, crește func­ția pancreatică și sensibi­li­tatea la insulină, re­glează sistemul imu­nitar (imu­nomodu­lator), fiind utilă în boli auto­imune (aler­gii, mias­tenie, hepa­tită autoimună, poliartrită reu­matoidă, diabet, lupus, tiroidită Hashimoto, vitiligo, sclero­der­mie). Reduce fibroza hepa­tică și ciroza al­coolică de care au suferit și suferă mulți dintre semenii noștri.

Are acțiune antivirală (în virusul Epstein Barr, HIV, papiloma umana, virusurile hepatice B și C, virusul herpetic). Alături de toate aceste ac­țiuni binefăcătoare asupra organis­mului uman, mai tre­buie adăugat și faptul că îmbunătățește memoria, somnul, calmează echilibrul spi­ritual, reduce in­fec­țiile respira­torii. Este un bun tonic cerebro-vas­cular, inhibă agregarea pla­chetară, inhibă sinteza coleste­rolului rău, rela­xează sis­temul mus­cu­lar, este un pro­tec­tor gastric și duo­denal, amelio­rează simptomele menopauzei, îm­piedicând for­marea fibroamelor uterine. Dă rezultate bune în trata­mentul extern al rănilor și în ulcerațiile cavității bucale.

Cordyceps Sinensis

S-a constatat că ciuperca Cordyceps este utilă ca remediu împotriva îmbătrânirii, pentru scă­derea valorilor ridicate ale coles­terolului, ca he­patopro­tector, crește energia se­xua­lă și menține acțiu­nea cardiacă.

Acțiune biologică

* Întărește puterea mușchilor cardiaci (efect cardiotonic).

* Crește numărul de eritrocite și întărește re­zistența lor.

* Îmbunătățește capacitatea de memorare.

* Reduce ascitele în cirozele he­patice și pre­vine ciroza hepatică, normalizează glutamat-oxaloace­tatul transaminazei și glutamat-piru­vat transami­nazei.

* Intensifică funcția imunitară;

* Crește secreția de insulină.

* Dilatând arterele coronare și crescând flu­xul sanguin, acționează ca hipotensiv.

* Inhibă formarea ulcerelor, în special cele apărute pe fond de stres.

* Stimulează acti­vi­tatea sexuală.

Mă opresc aici, nu înainte de a aminti că ciu­percile Coriolus Versicolor, Lentinus edotes și Aga­ricus Blazei au în mare parte aceleași pro­pri­e­tăți biologice și curative precum ciupercile des­cri­se mai sus. Ar mai fi de adăugat că ciuper­cile cu efecte biologice și terapeutice au cea mai mare tradiție în medicina chineză și cea japo­neză. Pe cale de consecință, utilizarea lor în Ro­mânia ar tre­bui să devină o obișnuință pentru persoanele care doresc să-și îmbunătățească starea de sănă­tate.

Dr. MIRCEA PEIA

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian