– Sunt rude bune cu plantele noastre medicinale, doar că patria lor este Orientul Îndepărtat. Astăzi, se bucură de o faimă internațională, fiind prezente și în farmaciile românești. Au nume ciudate, dar o putere vindecătoare biruitoare, pe care v-o explicăm cât mai simplu, ca să știți cum să o folosiți –
Clasa ciupercilor este una dintre cele mai vaste din regnul vegetal (aproape 100.000 de specii). Fiind lipsite de clorofilă sau de alți pigmenți asimilatori, ciupercile duc o viață saprofită, trăind pe diferite substanțe organice aflate în descompunere, sau în viață parazită, pe corpul altor viețuitoare. Această clasă cuprinde două subclase: Phicomycetes și Eumycetes, la rândul lor împărțite în mai multe ordine și familii etc. În țara noastră, există puține cercetări privind acțiunea biologică sau terapeutică a ciupercilor. În rândurile care urmează vă voi prezenta două dintre cele mai importante ciuperci terapeutice, studiate și acreditate științific.
Ganoderma Lucidum
Această ciupercă are peste 200 de compuși, dintre care voi menționa doar pe cei mai importanți. În primul rând, sunt polizaharidele (beta 1,3 – D glucan și beta 1,6 – D glucan), germaniu organic, triterpene, adenozine, acizi grași nesaturați, ciclooctosulfura, alcaloizi, acizi nucleici, vitamine, aminoacizi esențiali, vitamine etc.
Acțiune biologică
Induce apoptoza (moartea programată a celulelor maligne), stimulează macrofagele, luptă împotriva celulelor ucigașe NK, crește rata de folosire a oxigenului, inhibă metastazele provocate de cancer, alină în bolile canceroase, protejează de chimio- și radioterapie, fiind în același timp un adaptogen natural. Reglează echilibrul acido-bazic, crește energia vitală, are rol antioxidant, reducând radicalii liberi. Crește nivelul de imunoglobuline IgA, protejând mucoasele, reglează tensiunea arterială, crește funcția pancreatică și sensibilitatea la insulină, reglează sistemul imunitar (imunomodulator), fiind utilă în boli autoimune (alergii, miastenie, hepatită autoimună, poliartrită reumatoidă, diabet, lupus, tiroidită Hashimoto, vitiligo, sclerodermie). Reduce fibroza hepatică și ciroza alcoolică de care au suferit și suferă mulți dintre semenii noștri.
Are acțiune antivirală (în virusul Epstein Barr, HIV, papiloma umana, virusurile hepatice B și C, virusul herpetic). Alături de toate aceste acțiuni binefăcătoare asupra organismului uman, mai trebuie adăugat și faptul că îmbunătățește memoria, somnul, calmează echilibrul spiritual, reduce infecțiile respiratorii. Este un bun tonic cerebro-vascular, inhibă agregarea plachetară, inhibă sinteza colesterolului rău, relaxează sistemul muscular, este un protector gastric și duodenal, ameliorează simptomele menopauzei, împiedicând formarea fibroamelor uterine. Dă rezultate bune în tratamentul extern al rănilor și în ulcerațiile cavității bucale.
Cordyceps Sinensis
S-a constatat că ciuperca Cordyceps este utilă ca remediu împotriva îmbătrânirii, pentru scăderea valorilor ridicate ale colesterolului, ca hepatoprotector, crește energia sexuală și menține acțiunea cardiacă.
Acțiune biologică
* Întărește puterea mușchilor cardiaci (efect cardiotonic).
* Crește numărul de eritrocite și întărește rezistența lor.
* Îmbunătățește capacitatea de memorare.
* Reduce ascitele în cirozele hepatice și previne ciroza hepatică, normalizează glutamat-oxaloacetatul transaminazei și glutamat-piruvat transaminazei.
* Intensifică funcția imunitară;
* Crește secreția de insulină.
* Dilatând arterele coronare și crescând fluxul sanguin, acționează ca hipotensiv.
* Inhibă formarea ulcerelor, în special cele apărute pe fond de stres.
* Stimulează activitatea sexuală.
Mă opresc aici, nu înainte de a aminti că ciupercile Coriolus Versicolor, Lentinus edotes și Agaricus Blazei au în mare parte aceleași proprietăți biologice și curative precum ciupercile descrise mai sus. Ar mai fi de adăugat că ciupercile cu efecte biologice și terapeutice au cea mai mare tradiție în medicina chineză și cea japoneză. Pe cale de consecință, utilizarea lor în România ar trebui să devină o obișnuință pentru persoanele care doresc să-și îmbunătățească starea de sănătate.
Dr. MIRCEA PEIA