– Două din trei femei sunt amenințate de „boala oaselor”, după 50 de ani. Tratamentul medicamentos are efecte secundare puternice. Pot fi de folos remediile medicinei alternative? –
Consumați cât mai multe produse lactate

Puteți preveni osteoporoza cu ajutorul calciului. Mineralul se găsește în principal în lapte, iaurt și brânză. Dacă alimentele bogate în calciu și proteine sunt prezente în meniul zilnic, la bătrânețe riscul căderilor și al oaselor rupte este redus. Efectul calciului este comparabil cu cel al medicamentelor prescrise pentru osteoporoză.
Beți apa potrivită
Apa minerală bogată în calciu poate furniza în mod optim organismului acest element. Anumite tipuri de apă conțin mai mult de 600 de miligrame per litru, altele mai puțin de 100 de miligrame. Prin urmare, cu cât conținutul de calciu este mai mare, cu atât mai bine. Conținutul exact îl puteți vedea pe eticheta sticlei respective. Aproximativ 400 de miligrame de calciu sunt considerate suficiente.
O bază bună pentru o dietă de protecție a oaselor este reprezentată de alimentele pe bază de plante. Asigurați-vă un aport de leguminoase în alimentația zilnică, deoarece acestea sunt cea mai bună sursă de proteine dintre alimentele pe bază de plante. O mână (aproximativ 75 g) de fasole, mazăre sau linte uscată consumate în fiecare zi este cantitatea ideală.
Vitamina D și mișcare
Pentru stabilitatea oaselor noastre, vitamina D joacă un rol important. Ea ajută organismul să absoarbă calciul din alimente și să-l depoziteze în oase. Vitamina D este prezentă în preparate farmaceutice, dar și în alimente, o sursă bună fiind peștele oceanic, în special heringul și somonul. Din fericire, putem ridica nivelul de vitamina D în corp și cu ajutorul razelor solare, o plimbare zilnică de zece minute fiind suficientă. Se recomandă, de asemenea, o activitate fizică permanentă, care stimulează metabolismul osos. Sporturile de anduranță, cum ar fi ciclismul și mersul pe jos, sunt de asemenea potrivite.
Fructe bogate în vitamina C
Vitamina C sprijină regenerarea colagenului, susținând astfel formarea oaselor. Dintr-un studiu american recent, cercetătorii au descoperit că persoanele care au urmat o dietă bogată în vitamina C au avut mai puține riscuri de a suferi o fractură de șold decât cele care au consumat o cantitate mai redusă de vitamine. Fructele de acerola, coacăzele, măceșele și cătina pot asigura un aport deosebit de mare de vitamina C.
Legume verzi
Vitamina K joacă, de asemenea, un rol activ, în dezvoltarea rezistenței osoase, previn și tratează osteoporoza. O sursă bună de vitamina K sunt legumele verzi (spanac, broccoli, urzici, varză de Bruxelles). Acestea conțin și mult calciu: 100 de grame de broccoli, de exemplu, acoperă mai mult decât necesarul zilnic recomandat.
În loc de carne, tofu

S-a dovedit că hormonii din plante întăresc sistemul osos. Cercetătorii presupun, de asemenea, că aceste substanțe active măresc densitatea minerală a oaselor și le pot proteja de pierderea osoasă patologică. Se găsesc din abundență în alimentele preparate din soia. Un studiu realizat în Suedia a confirmat o rezistența osoasă îmbunătățită la femeile care au consumat, în mod regulat, produse din soia, cum ar fi tofu. Doar 180 de grame de tofu conțin 25 de grame de proteină din soia.
Dansați!
Pacienții cu osteoporoză tind să reducă mișcarea în viața de zi cu zi, din teama de cădere sau fracturi, care pot fi fatale. Această atitudine este de înțeles, însă lipsa exercițiilor fizice are un efect negativ asupra stabilității oaselor. Antrenamentul mușchilor este unul dintre cei mai importanți piloni ai tratamentului osteoporozei, deoarece ajută la întărirea oaselor și a mușchilor. Specialiștii germani recomandă… dansul. Dansul zilnic acasă, de unul singur, prin antrenarea în mișcare a întregului corp.
IRINA RADU