Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Poate fi prevenită osteoporoza?

– Două din trei femei sunt ame­nințate de „boala oaselor”, după 50 de ani. Tratamentul medicamentos are efecte secundare puternice. Pot fi de folos remediile medicinei alternative? –

Consumați cât mai multe produse lactate

Foto: Shutterstock

Puteți preveni osteoporoza cu ajutorul cal­ciului. Mineralul se găsește în principal în lapte, iaurt și brânză. Dacă alimentele bogate în calciu și proteine ​​sunt prezente în meniul zilnic, la bătrânețe riscul căderilor și al oaselor rupte este redus. Efectul calciului este comparabil cu cel al medicamentelor prescrise pentru osteo­poroză.

Beți apa potrivită

Apa minerală bogată în calciu poate furniza în mod optim organismului acest element. Anumite tipuri de apă conțin mai mult de 600 de mili­grame per litru, altele mai puțin de 100 de miligrame. Prin urma­re, cu cât conținutul de calciu este mai mare, cu atât mai bine. Con­ținutul exact îl puteți vedea pe eticheta sticlei respective. Apro­xima­tiv 400 de miligrame de calciu sunt con­siderate suficiente.

O bază bună pentru o dietă de protecție a oaselor este reprezen­tată de alimentele pe bază de plante. Asi­gu­rați-vă un aport de le­guminoase în alimen­tația zilnică, deoarece acestea sunt cea mai bună sursă de proteine ​​dintre alimentele pe bază de plante. O mână (aproximativ 75 g) de fasole, mazăre sau linte uscată consumate în fiecare zi este cantitatea ideală.

Vitamina D și mișcare

Pentru stabilitatea oaselor noastre, vita­mina D joacă un rol important. Ea ajută organismul să absoarbă calciul din alimente și să-l depoziteze în oase. Vitamina D este pre­zentă în preparate far­maceutice, dar și în alimente, o sursă bună fiind peștele oceanic, în special heringul și so­monul. Din fericire, putem ridica nivelul de vitamina D în corp și cu ajutorul razelor solare, o plimbare zilnică de zece minute fiind sufi­cientă. Se recomandă, de asemenea, o activitate fizică permanentă, care stimulează metabolismul osos. Sporturile de anduranță, cum ar fi ciclismul și mersul pe jos, sunt de asemenea potrivite.

Fructe bogate în vitamina C

Vitamina C sprijină regenerarea colage­nului, susținând astfel formarea oaselor. Dintr-un studiu american recent, cerce­tătorii au descoperit că persoanele care au urmat o dietă bo­gată în vita­mina C au avut mai puține riscuri de a suferi o fractură de șold decât cele care au consumat o canti­tate mai redusă de vitamine. Fructele de acerola, coacă­zele, măceșele și cătina pot asigura un aport deosebit de mare de vitamina C.

Legume verzi

Vitamina K joacă, de asemenea, un rol activ, în dezvoltarea rezistenței osoase, previn și tratează os­teoporoza. O sursă bună de vi­tamina K sunt legumele verzi (spanac, broccoli, ur­zici, var­ză de Bruxelles). A­cestea con­țin și mult cal­ciu: 100 de gra­me de broc­coli, de exemplu, aco­peră mai mult decât necesarul zilnic recoman­dat.

În loc de carne, tofu

Foto: Dreamstime

S-a dovedit că hormonii din plante întăresc siste­mul osos. Cercetătorii presupun, de asemenea, că a­ces­te substanțe active măresc densitatea minerală a oaselor și le pot proteja de pierderea osoasă pato­lo­gică. Se găsesc din abundență în alimentele preparate din soia. Un studiu realizat în Suedia a confirmat o rezistența osoasă îmbu­nă­tățită la femeile care au consumat, în mod regulat, produse din soia, cum ar fi tofu. Doar 180 de grame de tofu conțin 25 de grame de proteină din soia.

Dansați!

Pacienții cu osteoporoză tind să re­ducă mișcarea în viața de zi cu zi, din teama de cădere sau fracturi, care pot fi fatale. Această atitudine este de înțeles, însă lipsa exercițiilor fizice are un efect negativ asupra stabilității oaselor. An­trena­mentul mușchilor este unul dintre cei mai impor­tanți piloni ai tratamen­tului osteoporozei, deoa­rece ajută la întărirea oaselor și a mușchilor. Spe­cialiștii ger­mani recomandă… dansul. Dansul zilnic acasă, de unul singur, prin antrenarea în mișcare a întregului corp.

IRINA RADU

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian