Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Liniște pentru infractori

Nevoia de liniște, într-o perioadă plină de provocări – pandemie, apoi război, criză ener­ge­tică și economică – a fost „rațiunea supe­rioa­ră” care ni s-a prezentat ca argument pentru a în­ghiți gogoașa monstruoasei coaliții dintre PNL, partidul președintelui Klaus Iohannis, și PSD, dușmanul de moarte al aces­tuia, în timpul campaniilor electorale și pe durata primului său mandat la Cotroceni. Într-ade­văr, o liniște totală s-a aș­ternut peste țară: dacă n-ar fi is­te­riile de la TV și certurile viru­lente de pe rețelele sociale, exclusiv pe teme mă­runte, de la viața privată a unui filosof cen­te­nar, la casele de marcat ale unei cunoscute rețele de magazine, ai putea crede că totul mer­ge ca pe roate în România, că nu există pro­ble­me sau dileme pe teme majore, precum învăță­mântul, sănătatea, justiția, finanțele statului sau re­lația cu Uniunea Europeană. Realitatea e, însă, că gălăgia pe temele mici distrage atenția (interesat sau nu, asta e o altă discuție) de la ade­văratele probleme. Nimic însă despre riscul blocării a miliarde de euro dinspre UE din pri­cina că­poșeniei guvernanților noștri, care nu vor să pu­nă ordine în calamitatea provocată de sis­te­mul de pensii și nici în alte domenii agre­ate, din timp, cu oficialii de la Bruxelles. Între timp, a venit rândul sistemului de justiție să-și dea măsura adecvării sale la anul 2023 și la am­bițiile europene mult-trâm­bițate de marea coaliție de guvernare. După ani de tergiversări în instanță, celebrul dosar Hexi Pharma, des­chis după tragedia din clubul Co­lectiv, pe nu­me­le firmei ce oferea spitalelor dezinfectanți di­luați, care nu omorau germenii, ci, dimpo­tri­vă, creșteau riscul ca pacienții să facă infecții no­socomiale, a fost „rezolvat” în urma… pre­scrip­ției faptelor. Într-un final, într-o motivare de 300 de pagini, judecătorii Curții de Apel i-au găsit vinovați pe directorii Hexi Pharma de agravarea stării de sănătate a mii de pa­ci­enți. din peste 100 de spitale din țară, dar so­luția a venit prea târziu, căci, între timp, s-au pre­scris faptele demonstrate la dosar!

Măsura prescripției faptelor a funcționat, deja, în favoarea mai multor infractori celebri, periculoși sau și celebri, și periculoși. Dar ca­zul Hexi Pharma este un corolar al noului mod de a se face justiție în România. Și al modului în care acest fel de a face justiție ne afectează pe fiecare dintre noi. Căci, dincolo de a fi fost un tun financiar, prin diluarea dezinfectanților și prin contracte    preferențiale, cu diverse spi­tale din țară, cazul Hexi Pharma a fost un cinic joc cu viețile a mii și mii de oameni, într-o țară în care se moare masiv din cauza infecțiilor in­tra-spitalicești, un fenomen ținut sub preș, cu egal cinism, de autorități. Iată cât preț pun sta­tul român și justiția din România pe cetățenii ca­­re, după ce au contribuit o viață la sistemul de sănătate, riscă să moară cu zile în spitale, în timp ce încearcă să se trateze! Îi lasă liberi pe făp­­tașii dovediți, după ce a amânat, până la pre­scripție, soluția logică în acest caz… Până la urmă, poate că asta e, de fapt, liniștea pro­mi­să de guvernarea PNL-PSD: liniștea că poți fura orice și oricât și cu orice consecințe, fie ele de-a dreptul criminale, câtă vreme „furi cu cap” și ai în apărarea ta, dacă nu „sistemul”, atunci măcar un avocat bun pe procedură. O amâ­nare azi, o expertiză greșită mâine, o stră­mutare de proces poimâine, o pensionare a ju­de­­cătorului mai încolo, o recuzare a următo­rului și, uite-așa, procesul se întinde și vine prescripția…

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian