Luarea de sânge
Când ni se ia sânge, tensiunea arterială scade, în medie, cu 16 unități. De asemenea, se reduce și concentrația feritinei. E vorba despre o proteină care joacă un rol important în stocarea fierului în organism. Dacă este prezentă în cantitate prea mare, ea poate provoca leziuni în pereții vaselor.
Hidroterapia Kneipp
Alternanța de cald și rece în procedurile cu apă reprezintă un antrenament util pentru vasele de sânge, deoarece ele se dilată și se contractă succesiv, în consecință devenind mai elastice. Tensiunea se normalizează, iar pulsul nu mai înregistrează creșteri bruște, ceea ce constituie un avantaj pentru persoanele cu insuficiență cardiacă.
Băile la brațe
Extrem de eficiente contra tensiunii mărite, ele ajută și în situația când mâinile sunt în permanență reci, așa cum se întâmplă la hipertensivi, ca și la oamenii cu insuficiență cardiacă. Se cufundă antebrațele într-un lighean cu apă la temperatura corpului, apoi se adaugă mereu apă fierbinte, până când temperatura din lighean ajunge la 42°C.
Postul terapeutic
Reglează nivelul glicemiei, al colesterolului și trigliceridelor. Nu este propriu-zis o dietă, ci mai curând un prim pas spre o alimentație sănătoasă și o reducere constantă a greutății corporale, aceasta constituind o premisă esențială pentru sănătatea inimii.
Tehnici asiatice
Tai Chi, Qi Gong și alte tehnici de relaxare contribuie la o mai bună gestionare a stresului – care, să nu uităm, se numără printre principalii factori de risc ai bolilor cardiovasculare. Nu este întâmplător faptul că, după crizele economice și dezastrele naturale din ultimul timp, s-au înmulțit cazurile de infarct.
Meditația
Concentrarea asupra propriei ființe pare a fi benefică pentru inimă. Practicată ca adjuvant alături de alte terapii, meditația reduce stresul, coboară nivelul tensiunii mărite, activează metabolismul și îmbunătățește irigația sangvină deficitară a mușchiului inimii.