Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru DOINA T. – Sibiu, F. AS nr. 1558 : „La doar 2 ani, băiețelul meu are o piatră la rinichi”

Dr. RAREȘ SIMU – Centrul de Sănătate şi Viaţă „Armonia”, Bucureşti și Cluj-Napoca, tel. 0766/29.84.58

Litiaza renală (piatră    la rinichi) este o afecțiune din ce în ce mai frecventă, în ulti­ma vreme, la copii. Apariția ei este legată de anumite dereglări ce pot să fie favorizate de afecțiuni în sfera urinară (infecții urinare sau malformații ale căilor urinare), de afecțiuni ale metabolismului copi­lului (eliminarea de calciu în exces în urină), hiperoxalurie (prezența oxalaților în cantitate mare în urină), nefrocal­cinoza, hiperuricozuria idiopatică, de hidratare insuficientă, cu reducerea volumului urinar, de dezechilibrul pH-ului urinar (atât pH-ul scăzut, cât și cel crescut favorizează apariția calculilor). Nu în ultimul rând, în apariția litiazei renale este implicat și terenul genetic. Pe de altă parte, există și factori care inhibă dezvoltarea pietrelor la rinichi: zinc, magneziu, glicozamino­gli­cani, proteina Tamm-Horsfall ș.a.

În cazul dvs., vă recomand să efectuați investigații care să lămurească prezența unor factori favorizanți: malformații urinare, dereglarea pH-ului urinar, in­fecții urinare. Vă recomand să-i asigurați băiețelului un aport hidric corespunzător și o dietă echilibrată.    Ca tratament com­ple­­mentar, vă recomand urmă­toa­­­rea schemă – Remedii homeo­pate: equisetum arvense d3, ber­beris vulgaris D3, solidago d3, sarsaparilla d6, lithium car­bo­nicum d6 pareira d6 (admi­nis­trate de două ori pe zi, în pu­țină apă plată) și sevă de mesteacăn, o cură de trei luni.

Dr. MIRCEA PEIA – specialist medicină complementară și reflexoterapie – Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: [email protected]

„Soțul meu suferă de sindromul picioarelor neliniștite” (Răspuns pentru GEORGIANA, F. AS nr 1552)

Senzație neplăcută de fiori în profunzimea gam­bei și uneori în laba piciorului, coapse sau în brațe, nevoia urgentă de a miș­ca picioarele, cu ameliorarea tempo­rară prin mișcarea lor, sunt tot atâtea simptome ale sindromului de picioare neliniștite, care se agravează noaptea, dar sunt mai ușoare în timpul zilei. Senzația de fiori, asociată acestei afec­țiuni începe, de regulă, la scurt timp după ce mergeți la culcare. Drept urmare, multor persoane ce acuză acest sindrom le este greu să adoarmă, apărând, inevitabil, somnolență în tim­pul zilei. Din păcate, cauza acestei afecțiuni este necunoscută, dar aproximativ jumătate din cei care suferă de sindromul picioarelor neliniștite prezintă și un istoric familial. Boala este însoțită de anemie, insuficiență renală, diabet, și chiar maladia Parkin­son.

La persoanele cu simptome ușoare și moderate, tratamentul se axează pe modificarea stilului de viață. Următoarele măsuri vă pot ajuta să preveniți sau să ameliorați o parte dintre simptomele care vă supără:

* Recurgeți la administrarea unui medicament analgezic (Advil, Motrin) în momentul debutului simptomelor.

* Încercați băile și masajul picioarelor, înainte de culcare, pentru relaxarea musculaturii.

* Evitați consumul de alcool, cafeină și tutun. Aceste substanțe pot declanșa și agrava simpto­mele, în cazul celor predispuși să dezvolte boala.

În tratamentul medicamentos al sindromului de picioare neliniștite se administrează cel mai frec­vent dopaminergice, exact ca în boala Parkinson. Acestea diminuează gradul de mișcare la nivelul picioarelor (ex. Pramipexol, Pergolid) și o com­bi­nație de carbidopa și levodopa (Sinemet).

Pentru a avea un somn odihnitor, pot fi pre­scrise, în mod particular, benzodiazepine, cum ar fi Clonazepam și Diazepam, deși acestea nu înde­părteaza complet senzațiile neplăcute de la nivelul picioarelor. În cazul simptomelor mai severe, se pot utiliza narcotice, cum ar fi codeina, pentru indu­cerea relaxării, dar pot da dependență dacă sunt folosite timp îndelungat.

Se pot prescrie și medicamente utilizate pentru manifestările epileptice, care scad activitatea celu­lelor nervoase din picioare: Gabapentinul și La­motridinul. Ocazional, se utilizează Clonidina (Ca­ta­pres), un medicament folosit în cazul persoanelor hipertensive, care are drept rezultat scăderea acti­vității mușchilor și nervilor.

Tratament naturist

5-HTP (penta-hidroxitriptofan), are efecte bene­fice în liniștirea sistemului ner­vos, inducerea confortului psi­hic și hrănirea fibrei nervoase. Induce o stare de calm și rela­xare.

5-HTP este cel mai puter­nic antidepresiv natural, ingre­dientele pe care le conține, Va­leriana și Passiflora, fiind plan­te esențiale pentru liniș­tire și calmare, iar magneziul și vitamina B6 întăresc și hrănesc nervii. Acest remediu natural este indicat în nervozitate, agi­tație, depresie, emotivitate, as­tenie și insomnie, fiind foarte util în managementul sindro­mul picioarelor neliniș­tite. Se ia câte 1 comprimat, de 3 ori pe zi, înaintea meselor prin­ci­pale.

Se mai pot administra cu succes, remedii pre­cum Phenilalanine (500 mg), Acetyl L-carnitina, Complexul vitaminic B, Acid alfa-lipoic, Coenzima Q10 și, în special, MUCUNA, denumită și dopa­mină naturală, utilă atât în Parkinson, cât și în sin­dromul picioarelor neliniștite.

Nu luați aceste remedii înainte de a consulta prospectul însoțitor! Să auzim numai de bine!

„Am adenom de prostată și nu vreau să mă operez” (Pentru ADRIAN S. – Brașov, F. AS nr 1552)

Tratamentul naturist al adenomului de prostată include: Prostate Optimizer, Pomegranate (rodie), Seleniu+Zinc, Prostate Blend, Saw Palmeto, Infu­zia de ceai verde, Curcumina 500 mg.

Atât hipertrofia benignă de prostată, cât și ade­nomul ei, nu sunt stări patologice care să vă ame­nințe viața, decât dacă sunt severe, făcând uri­natul    imposibil. Retenția de urină crește riscul de a face o infecție a tractului urinar, care poate dis­truge rinichii.

Tratamentul alopat medicamentos include me­di­camentele Cardura și Flomax, care acționează prin relaxarea mușchilor din zona prostatei, amelio­rează fluxul urinar. Un alt medicament, Finasterida (Proscar) scade volumul prostatei, prin inhibarea anumitori    hormoni care-i stimulează creșterea. De­oarece nu doriți o intervenție chirurgicală, vă pre­zint și alte opțiuni de gestionare a patologiei pros­tatice.

Terapia cu microunde folosește o sursă de căl­dură controlată computerizat,    pentru a distruge par­tea centrală a prostatei. O altă metodă de trata­ment folosește căldura obținută prin unde radio, pentru a încălzi și distruge parenchimul prostatic.

Ar mai fi de menționat tratamentul cu laser, care, la rândul lui, produce o lumină concentrată, care încălzește și vaporizează țesutul anormal.

Vă mai recomand, deși nu sunt urolog, un me­dicament care se numeste Tamsol. Vorbiți cu urologul dvs. despre oportunitatea administrării Tamsolului!

Pentru alte lămuriri, puteți să mă contactați tele­fonic! Să auzim numai de bine!

Farm. primar Ion Bobaru – Farmacia „Faltis”, Brăila, În slujba brăilenilor și nu numai din 1897, Tel. 0239/61.59.31, 0749/04.26.61, e-mail: [email protected]

„Expectorez de câteva ori pe zi” (Răspuns pentru V. ANTONESCU – București, F. AS nr. 1557)

Ion Bobaru

Expectorația însoțește tusea, în cazul unor afec­țiuni pulmonare. Dacă e vorba de o boală de plă­mâni, pe lângă expectorație, trebuie să aveți și alte simptome: greutate în respirație, chiar sufocare, temperatură ridicată și constantă (pes­te 38 de grade), transpirații (mai ales nocturne) etc. Medicii pneumo­logi sunt în măsură să dea un diag­nos­tic precis și să vă prescrie un trata­ment medicamentos alopat. Ca far­ma­cist, pentru expectorație, vă reco­mand un tratament natural cu plante medicinale, cu proprietăți emo­liente și expectorante: Pătlagina, Lumână­rica, Nalba, Iedera, Socul. Din ele se pot prepara în casă: ma­cerate, ceaiuri (infuzie, decoct) și vin.

Tehnica de preparare

Maceratul se obține din plante care conțin mu­cilagii: Pătlagina, Lumânărica și Nalba.

Tehnica de preparare: două linguri de plantă uscată și mărunțită se opăresc cu 250 ml de apă clocotită și se lasă la infuzat o oră, la temperatura camerei, după care se filtrează. Se îndulcește după gust cu zahăr sau miere.

Infuzia (opăreala): 1 lingură plantă uscată și mă­runțită se opărește cu 250 ml de apă, se lasă la infu­zat 30 de minute, apoi se filtrează. Se îndul­cește după gust cu miere sau zahăr.

Decoctul (fiertura): două linguri de plantă us­cată și mărunțită se fierb la foc mic, timp de apro­ximativ 5 minute, în 500 ml apă, într-un vas din inox sau emailat. Se completează la final apa eva­porată. Se filtrează cât este încă fierbinte, prin tifon sau vată medicinală, umezită cu puțină apă. Se îndulcește după gust, cu miere sau zahăr.

Vinul: 4 linguri plantă uscată și mărunțită gros­cior se amestecă cu 1 litru de vin roșu, adus la fier­bere. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitân­du-se. După 10 zile, vinul se filtrează printr-un ma­te­rial textil, fără stoarcerea reziduului. Apoi se lasă la decantat 6 zile la rece (frigider), separându-se partea limpede de reziduul depus pe fundul vasului. Se va completa cu vin, până la 1 litru.

Emoliente: Pătlagină, Lumânărică, Nalbă.

Administrarea remediilor

* Macerat din frunze de Pătlagină – se beau câte 3 căni de ceai pe pe zi.

* Macerat din flori de Lumânărică – se beau câte 3 căni de ceai pe zi.

* Macerat din rădăcină sau frunze de Nalbă – se beau câte 3 căni de ceai pe zi.

* Expectorante cu preparate din Iederă și Soc

Ele sunt foarte importante în fluidificarea mucu­sului.

Decoct din Iederă: Se beau câte 2 căni de ceai pe zi.

Vin de Iederă: se administrează câte o lingură de vin, de două ori pe zi, după masă.

(Farmacia FALTIS are pe stoc ceai, tinctură și vin de Iederă. Pentru cei interesați facem livrări la domiciliu.)

Infuzie de Soc – se folosesc florile. Se beau câte 2 căni de ceai pe zi.

Vin de Soc: se administrează câte o lingură de vin, de două ori pe zi, după masă.

(Farmacia Faltis prepară un Sirop bronholitic din plantele menționate mai sus.) Recomandare: dacă aveți posibilitatea, consul­tați un medic specialist.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian