* Și-a dobândit gloria ca autor al versurilor formației Phoenix, deși poezia pe care o scrie are, și ea, drept la celebritate. L-am întâlnit la Timișoara, în locuința sa, ocrotită de câteva tablouri rare și o nemuritoare mașină de scris *
„Ziua în care l-am descoperit pe Bacovia”
– Dacă literatura din Timișoara ar avea o reprezentare heraldică, pe stema ei s-ar afla portretul și numele dvs. Vă aflați printre cei mai prețuiți și foarte îndrăgiți poeți ai zilelor noastre. Ce condiționează acest succes? Poezie se scrie multă, în toată lumea, dar cei aleși sunt puțini…

– Eu locuiesc în Timișoara, dar am copilărit în Turnu Severin, acolo am început să scriu, când eram în liceu, pe la vreo 14-15 ani. Inițial, o pornisem la drum cu pianul, însă încet-încet am început să mă las pe tânjeală. Și, într-o zi, l-am descoperit pe Bacovia! A fost o descoperire uluitoare, prin combinația rafinamentului său aparte, un soi de barbarie, prin modul de a folosi cuvântul, de a-l „greși” dinadins. Toate astea au avut un efect fundamental, mai ales la 14 ani, cât aveam pe atunci. Deci, Bacovia a fost pretextul, ocazia sau chiar cauza așa-zisei mele poetizări, Bacovia care poetizează luna, spunându-i „fereastră de parfume”. Așa am început să scriu versuri, sigur, la început imitativ… dar dacă nu ar fi fost această întâlnire, poate doar vagabondam, așa, prin literatură și rămâneam un oftangiu, un oarecare om care oftează.
– V-a fost încurajat talentul în familie? Ați avut parte de o atmosferă culturală în Turnu Severin?

– Tata era doctor, terminase liceul în ‘34, și s-a dus la Cluj, la Medicină, pentru că la București se intra fără examen, aveau acces fel de fel de troglodiți, iar tata era foarte corect. La Cluj, a avut parte de marea pleiadă a profesorilor celebri în epocă, era Buzoianu, un mare ORL-ist, Hațieganu, celebrul Papilian, cu Anatomia, l-a avut până și pe Racoviță profesor. Dincolo de asta, tata era un extraordinar latinist – știa nenumărate versuri și poezii în latină. Mama, în schimb, era artistă, ar fi fost o mare interpretă, dacă nu ar fi venit războiul și nu s-ar fi speriat. Făcuse vreo 4-5 ani de Conservator, în București, în anii ‘37-’40. În ‘41 însă a renunțat și s-a căsătorit cu tata. Cânta extraordinar, era o soprană dramatică. Era născută în Germania, nemțoaică pe jumătate, și cânta la Biserica Catolică. Și, sigur, mai era bunica mea, care se bucura că voiam să fac artă, și m-a încurajat să studiez pianul. Aveam pian în casă, aveam ore de pian, un fel de mici recitaluri. Mai era și biata de soră-mea, cu șase ani mai mică decât mine, care a murit de curând, și asta îmi dă un mare sentiment de tristețe. Cam asta era cu atmosfera artistică din familie.
„Un oraș cu lesă lungă”
– Ce fel de copil erați: explorator, șef de gașcă sau vă plăcea mai degrabă singurătatea?

– O combinație între o oarecare singurătate și sociabilitate, dar eram foarte timid. Cred că am rămas și acum, într-o oarecare măsură, deși, sigur, se mai atenuează lucrurile astea. Dar eram timid, și asta mi-a creat probleme, oarecum. De-asta n-aș zice despre copilărie că este „cea mai frumoasă vârstă”. Îl cred mai degrabă pe Arghezi, care spunea: „Copilăria e cea mai cruntă perioadă din viața omului”. El chiar a avut o copilărie foarte… necopilărie, a trebuit de mic să își câștige existența, taică-su a dispărut când el avea trei ani, de maică-sa nu se știe aproape nimic. Câteodată idealizăm prea mult copilăria. Uitați, un altul care a avut o copilărie proastă e Caragiale, care, în genere, nu vorbește despre copilăria lui.
– Astăzi, în Timișoara, există o migrație puternică de olteni. Dvs. cum vi s-a părut orașul, la prima întâlnire cu el? Deși erați în plin comunism, efervescența culturală a orașului era extraordinară…

– Aveam 18 ani și mi s-a părut un oraș frumos, aerisit, cu spații largi, cu un anumit șic, cosmopolit cât se putea pe vremea aia, pentru că și cosmopolitismul era privit chiorâș, trebuia să fii „de-al nostru”. Era, într-adevăr, orașul florilor! Și un oraș unde, în plin comunism, oamenii și-au permis câteva libertăți, care în restul țării nu existau. Datorită faptului că eram mai aproape de Occident, aveam acces mai ușor la programe tv, cărți, reviste, partituri și instrumente muzicale, discuri cu muzică. Nu era chiar o libertate, în sensul adevărat al cuvântului, mai degrabă de a desface puțin șurubul, să zicem că lesa era puțin mai lungă. Bucureștenii care veneau în vizită se simțeau foarte bine la noi – erau conduși pe la diverse târguri, unde își puteau lua haine, blugi, pufoaice… Era celebra fabrică de pantofi Guban, unde a venit o dată și Marin Preda cu soția lui și cu încă o doamnă. Ele au terminat mai repede cumpărăturile, Preda, în schimb, tot scotea, punea, cerea, se uita la pantofi și, la un moment dat, nevastă-sa nu a mai putut și i-a zis: „Marine, hai dom’le, că știi cum e, pantofii se mai și lasă!”. La care el i-a trântit un moromețianism de-al lui: „Se lasă, da, dar pe piciorul cui?”.
„Trec ți-gani pe drum/
Dru-mu-i plin de fum”
– Și, totuși, în acea „libertate cu șurub” s-a putut naște o trupă ca Phoenix, pentru care dumneavoastră ați scris o bună parte dintre versurile cântecelor…

– Da, într-o zi a venit la mine bunul meu prieten Andrei Ujică, spunindu-mi că e zor-nevoie să scriem un text pentru băieții de la Phoenix. Melodia exista, dar fără vorbe. Andrei a scos din buzunarul de la piept un petic de hârtie albă, cu caroiaje albăstrii, de-aia dintr-un bloc-notes ieftin, pe care apăreau marcate silabele cu accent și fără, adică schema metrică pe care urma s-o umplem cu niște cuvinte. Trei rânduri cu câte cinci liniuțe fiecare, plus un al patrulea, cu numai trei. Ritmul era trohaic, muzica, în schimb, necunoscută. Cu Andrei în dreapta mea, am început sa umplu schema aceea, cum torni metal topit într-o matriță. Așa a ieșit: „Trec ți-gani pe drum/ Dru-mu-i plin de fum,/ Fu-mu-i plin de scrum:/ Focardea…”. Mi-a plăcut acest cuvânt, focardea, că suna țigănește, deși nu era. Ăsta a fost debutul. Au urmat „Anule, hanule”, „Muzica și muzichia”, plus textele din „Mugur de fluier”. La momentul acela, eu nici nu îi cunoscusem pe phoenicși, ne-am întâlnit mai târziu, la un concert al lor, de-aici, din Timișoara. Eu am vrut să fac o poezie pentru ei, ca un fel de operă rock, dacă ar fi avut mai multă răbdare, dar aveau contract cu Electrecord-ul și se grăbeau să înregistreze că aveau un termen fix. Mi-ar mai fi trebuit un an, poate jumătate de an, ca să iasă un fel de Carmina Burana, o combinație de muzică și de literatură savantă.
Ceasornicar de cuvinte
– V-aș întreba acum ceva legat de laboratorul intim al scriitorului: ce relație aveți cu cuvintele? Aveți nevoie de o anumită stare poetică atunci când scrieți?

– Eu simt ceasornicărește cuvintele, rotițele din ceas sunt mai aproape de viziunea mea. De-aia nu sunt un poet grozav, ci un meșteșugar – lucru care nu mă onorează, asta e. E important ca la final să existe și o muzică a cuvântului, care nu e totuna cu muzica muzicii. În ceea ce privește starea legată de scris… Când scriu, sunt într-o stare… de cvasi-somnolență vigilentă, aș zice; un non-sens, un oximoron, dar, în fine, asta e, lumea e plină de contradicții și merge înainte, câș. Cum stăm noi acum, în camera asta, ca să scriu ar trebui să fiu singur, cum zice Arghezi –”Scriu aici uituc, plecat/ Ascultând glasul ciudat/ Al mlaștinii și livezii”, deci totul devine ciudat, lipsit de sens, sens nu mai are decât scrisul. Bine, poezia nu trebuie neapărat scrisă, poți să o compui în cap, la început nu s-a scris, poetul nu era scriitor, el avea o liră în mână, nu un computer sau o mașină de scris care țăcăne și țăcăne. Ani de zile am fost mașinist, în sensul ăsta, eram neîntrecut, dădeam niște manuscrise extraordinare, fără greșeli! „Scriu aici uituc, plecat”. „Uituc”, adică fără amintirea zgomotoasă și perturbantă a lumii zilnice. Sigur că actualitatea uneori mă tulbură, dar când scriu, uit aproape instantaneu realitatea. Oricum, ea nu este ceva foarte plăcut. Plăcut este să fii ca acei călugări, în singurătatea scriptoriumului, și să numeri pe degete silabele. Eu scriu în general poezie cu rimă, am scris și versuri albe, dar nu îmi face o mare plăcere, vorba aceea – „versurile albe sunt o proză încâlcită”.
O zi din viața lui Ivan cel Groaznic
– Când nu sunteți „uituc”, mutat cu totul în spațiul poeziei, cum dați piept cu realitatea? Cum vi se pare lumea în care trăiți?

– Mai curând sunt pesimist decât optimist, viitorul e pus pe butuci, în locuri la care nici nu te așteptai. America însăși are crampe puternice, din câte văd. Nu mai vorbesc de ruși, că și ei se iau la trântă tovărășească, să spunem, cu americanii și… vai și-amar. Și între ei e Europa, care a avut identitate mii de ani, cu mult mai înainte decât toți. Și în toată această „arhitectură modernă”, eu mă tem că poezia este doar un act auto-suficient, e pentru ăia care o fac și, câteodată, au norocul să îi mai citească și alți câțiva. Poezia nu are nicio legătură cu nimic, decât cu anotimpul și cu tristețea autumnală – pluvialita și autumnoza – cele două boli simboliste. Și mai e ceva: azi avem o poezie nemasticabilă, o poezie închisă comunicării, o poezie albă, ermetică, care nu spune nimic, nici nu mai știi despre ce e vorba. Nu cred că poate să vindece pe cineva, decât pe autor să îl vindece, așa… de urât. Vorba lui Alecsandri: „Toată lumea azi fumează,/ Trage fum pi nas, pi gât,/ Unii moda imitează,/ Alți fumează di urât”. E nemaipomenit, domnule, să fumezi „de urât”!
– Cum arată o zi din viața lui Șerban Foarță? Mulți din cititorii cărților dvs. s-ar bucura să afle răspunsul…

– Dacă am de lucru, fie să traduc, fie să scriu o carte mai serioasă, nu făcută din adunături, atunci nu mai am viață personală aproape deloc. Cum mă trezesc, cum vin aici, la masa de scris. Am această pasiune. Și chiar noaptea, dacă îmi vine câte o idee, părăsesc dulceața patului și mai scriu o prostie. Prieteni nu prea am. Am avut o mulțime, eram de multe ori la o cârciumă, mai beam și acasă cu ei, mai beam și eu la alții – beam mult în tinerețe, pentru că… viața era grea. Acum prietenii s-au cam dus – de bătrânețe, de boli… Nu mai beau aproape nimic, pentru că nu mai am tragere de inimă și nici picioarele nu mă mai țin chiar așa. O zi din viața mea… O zi din viața lui Ivan cel Groaznic. Că, într-un fel sau altul, suntem la latitudinea șefului lagărului, Cel de Sus. Care e ăla, nu știu, dar e!