Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Plânsul tatei

Când a murit Fulger, era o iarnă de pomină, l-am văzut pentru prima oară pe tata plângând. Stătea pe un scăunel din acelea joase, la gura so­bei, cu fața în­gropată în palmele bătucite de mun­­că, și lacrimile îi curgeau până la bărbie. Era seară, întunericul se așezase peste satul Cio­canu, locul binecuvântat de Dumnezeu un­de ma­ma m-a născut la zi mare, de Bu­na­vestire. Mi-am luat un scăunel și m-am așezat și eu la gura sobei, lângă tata. „Tu plângi, măi taicule”, i-am zis. „Păi, e interzis plânsu’ în ca­sa asta, măi, Gogu­le?”,    mi-a zis cu o nesfârșită blân­dețe, și mi-a pus pal­ma bătucită de muncă pe umăr.

Tata nu a avut niciodată parte de cai. Dar când am împlinit zece ani, mi-a cumpărat un mânz luat de la țâța unei iepe din sat, pe care l-am botezat Fulger. Îmi făcuse un căpăstru din curele de piele și eu îl duceam în fiecare dimi­neață la fântână să bea apă din jgheabul de lemn și îi dădeam otavă și uruială de grâu, cât a fost mic. Era negru ca abanosul, cu o stea albă în frunte.

„De ce plângi, taicule?”, l-am întrebat din nou. „A murit Fulger, măi Gogule”, mi-a zis cu o blân­dețe fără margini, în care se ascundea durerea. Mi-a zis apoi că în noaptea trecută, când eu dor­misem la bunicul Pătru, în timpul unei furtuni nă­praznice de zăpadă, în care a bă­tut Crivățul până di­mi­neața, a zburat ușa graj­dului în care îl în­chideam pe Fulger și mânzul s-a făcut nălucă pâ­nă în Poiana Stânii. A tă­bărât pe el o haită de lupi, l-au gherănit și l-au sfâșiat, până ce nu a mai ră­mas decât pielea din el.

Îmi aduc acum aminte cum într-o noapte de Sfântul Andrei, în 30 noiembrie, m-am dus cu tata în grajdul lui Fulger, i-am dat să bea dintr-o gă­leată cu apă neîncepută, iar tata i-a tăiat coama și părul cozii în trepte, cu foarfecele de tuns oile. Așa era obiceiul, se chema că, prin acest ritual, mân­zul va crește un armăsar de toată isprava. N-a fost să fie. Am rămas cu ima­ginea plânsului tatei la gura sobei și a nămeților de zăpadă care aco­pe­riseră de tot geamurile din fața casei. Făcu­se­răm un tunel prin care trebuia să mă strecor pâ­nă în drum, ca să pot merge la școala din Dâmbovicioara.

De la moartea lui Fuger, tata nu a mai avut ni­ciodată cai. Pentru a merge și a veni acasă cu brân­ză în coajă de brad, de la stâna din Fun­duri, mergea pe jos, câte 4-5 ore. Îmi aducea covrigi fă­cuți din caș dospit în buduroi din coajă de brad, opăriți în zer și afumați la fumul din vatra stânii.

Când s-a născut Petru, băiatul meu și al An­căi, mi-am pus în cap să-i cumpăr un mânz, să-l dau în grija unui consătean să-l crească, să-i facă șa din lemn, căpăstru, hamuri, o căruță, și ne­apărat o sanie pentru iernile de pomină. Gân­deam să-l duc pe Petru în satul nașterii și copi­lăriei mele, să pun hamurile și căpăstrul pe Fulger, cel din ima­ginația mea, să-l înham la sanie și să facem dru­mul de la Ciocanu la Șir­nea, până la Drumul Ca­rului și înapoi, numai prin serpentine. O minune de plimbare, în lu­mi­na de argint a unei zile de iarnă! Apoi să încin­gem soba cu lemne și să frigem cârnați și carne afumată de porc, în bulgării de jăratec.

A rămas doar o poveste, pe care i-o spuneam, seara, lui Petru, pe când avea doar trei-patru ani. Bucureștiul ne-a prins implacabil în măruntaiele lui, iar Petru tocmai ce-a împlinit 17 ani. Ado­lescentul de azi ar zâmbi pe sub mustață dacă i-aș aminti povestea lui Fulger, cel din imaginație.

Întâmplarea reală, cea cu Fulger care a fost sfâșiat de o haită de lupi în Poiana Stânii, nu i-am spus-o niciodată.   

GEORGE ARUN

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian