Nimic nu devoalează mai bine totala lipsă de apetență pentru guvernare a mai-marilor noștri decât apariția unei crize – cât de mică. Dacă prin (bună) guvernare înțelegem căutarea unor soluții la probleme stringente (în cazul crizelor) și, mai mult decât atât, asumarea lor clară, cu costuri electorale, la o adică, atunci când miza o reprezintă binele comun, atunci tocmai am găsit definiția a ce urăște cel mai mult pe lumea asta guvernantul român. Prin însăși natura sa, o criză te scoate din zona de confort și te pune în fața unor decizii radicale. Cum pentru guvernantul român „zona de confort” o reprezintă, la propriu, confortul său, mica șuetă și aranjamentul meschin în beneficiu personal sau de grup, plus vorbăraia searbădă la ceas de seară pe la televiziuni, orice imperativ al acțiunii are un efect paralizant.
Nu că guvernantul nostru n-ar avea exercițiul gândirii critice sau că n-ar avea instrumentele pentru a căuta soluții, o consultare publică pe o temă de interes general nu e „știința rachetelor”: pur și simplu nu vrea asta. Și nu vrea, pentru că orice soluție de criză sfârșește, inevitabil, prin a deranja pe cineva din cercul puterii. Dacă ai vrea să rezolvi o ipotetică criză de medicamente, e imposibil ca cei care au provocat-o – ori marii distribuitori, ori directorii de spitale, ori cei din minister – să nu fie oamenii partidului X sau Y. Vrei să rezolvi dezastrul ce domnește peste Căile Ferate Române (nu e săptămână să nu auzim de un nou accident!), dai automat peste foști miniștri, peste sinecuriștii de partid, pitiți prin consilii de administrație, peste furnizori de servicii care și-au luat „partea” ani de zile (vezi sifonări de bani publici comandate de unde, dacă nu „de la Centru”). În Educație, la fel…
Și-atunci, tactica guvernantului român în fața oricărei crize, verificată de-acum și în cazul crizei COVID, și în cazul războiului din Ucraina, e tactica struțului. Te faci că scormonești preocupat prin nisip, dai din picioare și din coadă, ba mai bagi și capul în gaură și rămâi așa, de parcă acolo, în străfunduri, s-ar afla răspunsurile primordiale ale lumii. De fapt, nu faci nimic, nu vrei să faci nimic și speri ca, printr-o minune, problema să dispară, cât timp îți faci de lucru cu capul în nisip. Ultima mostră de „acțiune” a guvernării PSD – PNL – UDMR + unii din opoziție este noua lege a pensiilor, care ar trebui să rezolve problemele unui sistem care deja nu se mai susține decât prin împrumuturi lunare extrem de costisitoare și care ne-ar deschide, în fine, calea spre miliardele de euro de la UE, din PNRR. Sunt luni de zile de când partidele de la guvernare mimează interesul în rezolvarea problemei. E limpede că nu vor să facă nimic, pentru că, spărgând „buba” pensiilor speciale, își atacă – nu atât propriul electorat (e și asta), cât propriii colegi de gașcă.
Știm de multă vreme că ce-i ține laolaltă pe cei mai mulți din PSD sau PNL nu e nici ideologia, nici apartenența la anumite valori, ci un set foarte clar de interese comune. Speciale, le-am mai putea spune. Din ’90, de când au preluat puterea de la fostul PCR și și-au împărțit averea țării, partidele românești nu fac altceva decât să acționeze în virtutea unor interese speciale, de grup. Cazul pensiilor speciale nu face decât să ne confirme că nu s-a schimbat nimic. Și că nici miliardele de euro, pe care tot ei le-ar împărți, nu prevalează propriilor interese.