– Inflație, criză, război… Din câte amenințări ne înconjoară, care vă frământă cu adevărat? –
Ioana Marin, 32 de ani, muzeograf
„În afară de Dumnezeu, nu mai avem pe nimeni”

Într-adevăr, mă simt foarte vulnerabilă și sensibilă la tot ce e în jur! Mă frământă ce se întâmplă cu noi, oamenii… Cu noi, oamenii, și cu planeta asta. Parcă tot nu se mai termină răul: după pandemie a venit războiul, apoi cutremurul din Turcia… Și tot nu scap de gândul că am putea să fim și noi în aceeași situație oricând… Acest „oricând’” îmi dă insomnii! E mare nesiguranță în lume, un mare dezechilibru în univers. Cel puțin, în partea asta de Europa, până acum am fost mai feriți. Acum au venit toate în lanț. Mă simt bombardată și de știrile negre, nu mai fac față. Încerc să nu mă mai uit la televizor, să nu mai citesc presa, pe unde te uiți, doar război și cutremure. Am ajuns la un asemenea nivel de intoleranță, încât mă bușește efectiv plânsul, când văd vreo știre legată de oamenii care mor în război, în Ucraina! Mă sperii când citesc de copiii care au rămas orfani, de bătrânii care acum sunt fără casă, de tinerii militari aruncați în brațele morții. E incredibil, ca în plină civilizație a mileniului trei, să nu poți opri un război. Să asiști neputincios la imaginile alea cumplite de la televizor. I se poate întâmpla oricând, oricui. Cine să te apere? NATO? Până să intervină ești gata mort. Dincolo de cruzimea lui, războiul din Ucraina dovedește cât suntem de neapărați. În afară de Dumnezeu, nu mai avem pe nimeni.
Ana Spiridon, 36 de ani, manager PR
„Mă apasă singurătatea”

Ca să glumesc un pic, simt că mi s-au amestecat serotonina cu adrenalina, că mi-a scăzut dopamina sau oxitocina, nu știu… Ideea e că, de câteva luni am o stare generală proastă. Mă simt moale, fără energie. Tot ce fac mi se pare în zadar. Zilele mele trec la fel, job, casă, casă, job. Și gândurile sunt tot alea, de când mă trezesc și până mă culc. Cele mai multe sunt legate de bani și de singurătate. Super combo, nu?! Legat de bani: fără să par o răsfățată, dar am fost obișnuită cu un anumit nivel de trai. De când cu scumpirile astea colosale, nu-mi mai permit toate lucrurile pe care mi le permiteam înainte, nu mai pot să plec în weekend-uri din țară, nu mai pot să mai mănânc în oraș ori de câte ori îmi poftește inima, mă gândesc de 7 ori înainte să-mi cumpăr vreun parfum sau vreo haină mai de firmă. Și, dincolo de asta, am și presiunea familiei pe cap. „Când mă mărit?, când fac copil?”. Dacă până acum râdeam de ei și apoi îi ignoram, de la o vreme, deși nu vreau să recunosc în fața lor, lucrurile astea au început să mă apese și pe mine. Probabil, vârsta e de vină, ceasul biologic, dar am început să-mi pun problema și să macin, așa, în gol. M-am concentrat ani de zile pe carieră și am neglijat să-mi fac o familie, am amânat, n-am pus preț pe asta. Bine, nici nu s-a ivit persoana potrivită, dar nici eu nu mi-am dat interesul prea mult. Și m-am trezit la 36 de ani, că nici nu o mai duc pe roze cu banii, că sunt singură și, ce e cel mai rău, că singurătatea asta mă apasă tot mai mult. Mă gândeam, până una alta, să-mi iau o pisică, dar cred că asta m-ar întrista și mai tare. Nu vreau să ajung la 50 de ani, necăsătorită, fără copii, dar cu 7 mâțe, pe care să le strig „Mami, mami, puișor”. Și nu vreau nici să ajung vreo tipă d-aia care o dă cu „sunt mult prea deșteaptă ca să mă mărit”, sau „cum să faci un copil când lumea asta se duce de râpă”…Toate astea mi se par scuze frustrante, inventate doar ca să-ți fie mai ușor să-ți duci eșecul. O să văd, tot îmi zic c-o să fie bine, tot îmi zic…
Claudiu Cepeleanu, 41 de ani, web developer
„Mi-am transformat viața în cincinale”
Vreau să renunț la job o vreme, să mă mut la țară, la bunici, doar să mă odihnesc. De câteva luni bune, mă simt cumva în derivă, ca și cum aș fi pierdut contactul cu adevăratul meu sine, ca și cum aș fi rămas fără busolă. Mi se pare că viața asta s-a prăvălit peste mine: „Hai, Claudiu, dă tare din coate, hai, Claudiu, ai rate la bancă, hai, Claudiu, trebuie să mergi și tu în vacanță, hai, Claudiu, muncește, că trebuie să faci bani!”. Și asta, de ani de zile. Vreau și eu să mă bucur, așa, ca prostul, să ies la un meci, să mă plimb cu nevasta prin parc în weekend, lucruri d-astea liniștite. Tot timpul mai e ceva de făcut, de-adunat, nu se mai termină niciodată. Mi-am transformat viața în cincinale. Sunt un robot. Tot organismul îmi urlă să mă odihnesc. Nervii mei sunt întinși la maximum și parcă toți țipă că vor o vacanță! Și asta o să și fac. Avem niște economii, o să trăim din ele o vreme. Am nevoie de o pauză. Știi, eu obișnuiam să pictez. Și pictam frumos, era un fel de terapie pentru mine. N-am mai pictat de 4 ani. Vreau să pictez iar. Vreau să încerc să expun undeva, într-un bar, într-o librărie, într-o piațetă, nu contează. Ăsta a fost visul meu, să fiu pictor. Pictor, nu să lucrez ore și ore în fața unui monitor! Îmi spun prietenii că am devenit irascibil. Recunosc și eu. Dar am ajuns așa pentru că am uitat să mă bucur, să mă odihnesc, să o iau ușor. Dar, gata: MĂ DUC LA ȚARĂ! Te rog eu, când scrii acolo răspunsul meu, s-o faci cu majuscule. Să fie clar, poate rezonează și alții.
Teodora Zamfir, 48 de ani, kinetoterapeut
„Învăț să mă iubesc pe mine”

Întrebarea ta mă face să zâmbesc. Mă bucur sincer că există preocuparea asta și mă onorează nespus faptul că răspunsul meu va fi publicat și, poate, de ce nu, spusele mele vor influența pe mai departe și alți oameni. Draga mea (dacă-mi dai voie să-ți spun așa), de la o vreme, încerc să-mi induc o stare de liniște, de detașare. Și, paradoxal, odată cu detașarea, vine și sentimentul de împlinire. Multă vreme, mai ales în perioada 22-38 de ani, am fost o persoană zbuciumată, un om stresat pe dinăuntru, măcinat de griji. Mi-am văzut de facultate, de serviciu, mi-am îngrijit bunicii bolnavi, apoi părinții, am încercat să clădesc o căsnicie, am eșuat, n-are sens să le înșir pe toate. Pe scurt, n-am știut să mă iubesc mai mult pe mine sau să-mi ascult vocea interioară. Am făcut cum a trebuit, am trăit după normele societății. Dacă ar fi fost după mine, după liceu aș fi plecat în India și mi-aș fi câștigat traiul din te miri ce, dar fiind împăcată cu mine și în permanentă legătură cu divinul. Am făcut CE TREBUIE, în loc să fac CE-MI PLACE. Am făcut lucrurile din datorie, m-am lăsat pe ultimul loc. Dar, știi, viața îți arată căi, te învață lecții, dacă știi să asculți, să vezi, să primești informația. Eu am știut mereu cine sunt în inima mea, unde vreau să ajung, sau, mai bine zis, cum vreau să ajung! Dorința de-a mă bucura mai mult de viață, de-a face lucrurile în concordanță cu ce simt. Toți știm că viața e scurtă, dar puțini dintre noi trăim ca și cum știm asta cu adevărat. Eu încerc să trăiesc ca și cum totul se poate întrerupe oricând. Și-atunci, altfel răspunzi la bună ziua și altfel privești soarele. Altfel reacționezi la rău, altfel te raportezi la lucruri lumești. Încerc să păstrez liniștea asta, o hrănesc. Mă rog de trei ori pe zi, meditez, încerc să fiu cea mai bună versiune a mea. Iau fiecare zi ca pe un dar.
Iulian Banu, 51 de ani, taximetrist
„Dau un claxon și merg mai departe”
N-am doamnă nimic, ce să am?! Soarele e încă pe cer, vine primăvara, toți ai mei sunt bine, sănătoși, taximetria merge, ce să am, n-am nimic! Că dacă ar fi să mă enervez și să pun la pipoțică toate necazurile, unde aș ajunge?! Nici traficul din oraș nu mă mai supără, dau un claxon și merg mai departe. Când ajung acasă, pup copiii, pup nevasta, deschid o bere și viața e frumoasă!
ANDRA OCNARU
Ilustrații de FRANCISC CHIUARIU