Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE – medic primar dermatolog, specialist acupunctură și homeopatie – București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: [email protected], www.drnwabudike.ro

Stimate domn, prurigo cronic este un nume dat unei tulburări caracterizate prin mâncărime, cu leziuni cutanate. Atunci când durează mai mult de șase săptămâni, este considerată cronică. Cauza nu este cunoscută, dar stresul psihic este considerat un factor important. Tulburarea este întâlnită la toate vârstele, dar forma nodulară este prezentă cel mai frecvent între 20-60 ani. Vârsta înaintată (cum sunteți dumneavoastră, la 76 ani), este însoțită adesea de piele uscată, prin urmare de prurit și prurigo. Sunt recunoscute cinci forme de prurigo – nodular (cel mai frecvent), papular, linear, ombilical sau în plăci. Ele pot există simultan, la același pacient, sau se pot succeda. În varianta ultimă, formă nodulară tinde să fie formă finală.
Simptomele bolii includ:
* Mâncărime – care se intensifică prin scărpinat. Astfel se creează un cerc vicios, foarte greu de rupt.
* Leziuni – pot fi nodulare (leziuni ridicate, peste 1 cm diametru, prezente cel mai adesea pe membre, deși se pot extinde pe tot corpul) sau papulare (leziuni ridicate, sub 1 cm diametru), prezente mai mult pe spate.
* Piele uscată – prezentă mai des la vârstnici (ar putea fi cazul dumneavoastră).
* Leziuni de grataj – provocate de scărpinare continuă.
* Piele inflamată – din cauza scărpinării.
Deși prurigo se consideră o boală distinctă, multe alte boli pot fi definite ca fiind substratul ei – lichen plan, psoriazis, limfom cutanat, HIV, hepatită virală, cancere.
Posibile tratamente naturiste pentru prurigo:
* Tăierea unghiilor – pentru a elimina traumatismul prin scărpinare.
* Purtarea de mănuși – noaptea, pentru a proteja de scărpinare în timpul somnului.
* Eliminarea stresului – trebuie să identificați sursele de stres și să le evitați.
* Tehnici de relaxare – meditație, tai qi, yoga, etc. Ajută la calmarea interioară.
* Băile cu pudră de bicarbonat de sodiu sau de ovăz ajută la calmarea pruritului.
* Săpunul – trebuie să fie neparfumat, blând, sau chiar evitat.
* Creme emoliente – previn uscăciunea pielii și calmează pruritul.
* Expunerea solară – ar putea fi de folos, pentru a ajuta vindecarea leziunilor, în unele circumstanțe.
* Terapia cu lumină – lămpile cu ultraviolete A sau B pot ajuta la vindecarea pruritului.
* Dietă – țineți un jurnal pentru a putea identifica alimentele care vă provoacă prurit.
* Plante medicinale – gel de Aloe vera, unt de Shea, pastă din lemn de santal (Santalum album) pot calma și chiar contribuie la regenerarea pielii.
* Ceară de albine – are proprietăți antiinflamatoare și vindecătoare.
* Ceaiurile de Rozmarin, Ghimbir, Mușețel, Mentă – pot calma pruritul.
* Uleiurile de Eucalipt, Jojoba, Calendula sau de Mentă pot calma pruritul și contribuie la refacerea pielii.
* Acupunctura este de mare ajutor. Calmează rapid pruritul.
* Homeopatia – tratează cauzele adânci ale bolii. Argentum nitricum, Bovista, Calcarea carbonica, Dolichos pruriens, Psorinum, Rhus toxicodendron, Sulphur, ar putea fi utile, ca medicamente punctuale, simptomatice. Însă doar un tratament constituțional produce efecte permanente.
Vă urez succes!
Dr. MIRCEA PEIA – specialist medicină complementară și reflexoterapie – Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: [email protected]
„De doi ani sufăr de cistită cronică” (Răspuns pentru DIANA – București, F. AS nr. 1559)

Termenul de cistită se referă la o inflamație cronică a vezicii urinare, a cărei cauză este o infecție a tractului urinar, proces patologic în care bacteriile intră în vezică sau uretră și încep să se înmulțească. Aceste bacterii pot fi chiar cele din organism, care ajung să se înmulțească într-un mod dezechilibrat. O infecție a vezicii urinare poate fi dureroasă și poate deveni o problemă gravă de sănătate, dacă infecția se răspândește la rinichi.
Distingem două feluri de cistită, cea bacteriană și cea neinfecțioasă. Când apare cistita, ca urmare a infecției bacteriene, aparatul urinar nu își poate îndeplini funcția. Bacteriile intră în tractul urinar prin uretră și încep să se înmulțească. Mai puțin frecvent, cistita poate să apară ca o reacție la anumite medicamente, la o igienă precară, la iritante potențiale, precum spray-urile uzuale, ori ovulele spermicide.
Unele persoane sunt mai predispuse decât altele la infecții ale vezicii urinare sau infecții recurente ale tractului urinar, femeile fiind un astfel de grup. Femeile cu cel mai mare risc de cistită sunt cele active sexual, cele însărcinate și cele aflate la menopauză. Alți factori de risc sunt reprezentați de interferența cu fluxul de urină, modificările sistemului imunitar, utilizarea prelungită a cateterelor pentru vezica urinară.
Semnele și simptomele cistitei includ nevoia permanentă de a urina, senzația de arsură în timpul micțiunii, hematurie (sânge în urină), disconfortul pelvin, febră și senzația de presiune pe abdomenul inferior. Cistita cauzată de infecțiile bacteriene este, în mod tipic, tratată cu antibiotice. Simptomele se îmbunătățesc adesea după o zi de antibioterapie. Totuși, uneori e necesară administrarea de antibiotice pe o perioadă de de 3-7 zile, în funcție de severitatea infecției. În sfârșit, tratamentul cistitei neinfecțioase depinde de cauza care stă la baza acesteia. Ar mai fi multe lucruri de spus despre factorii declanșatori, simptomatologia și tratamentele curente ale cistitelor infecțioase, neinfecțioase și recurente, dar este mai important să aflați modalitățile de tratament naturist ale acestei boli, produsă în 90% din cazuri de bacteria Escherichia Coli.
Tratament naturist
* Femannose N – este un produs revoluționar care blochează aderența agenților patogeni la membranele mucoase ale vezicii urinare, putând preveni, astfel, infecția. Imediat după administrarea medicamentului, d-manoza este transportată în vezică unde se atașează de structurile de pe suprafața E.Coli și le neutralizează, chiar și pe cele deja atașate de uroteliu, astfel că bacteriile sunt eliminate prin urină. Femannose conține 2 g de d-manoză per plic, cantitatea optimă pentru cele mai bune rezultate asupra cistitei. Femannose N se administrează simplu, prin dizolvarea pliculețelor în apă și are eficacitate dovedită clinic.
* Aspirina naturală, Carbo aspirina, Ciuperca tibetană.
* Extractele din muguri de Coacăz-negru și din mlădițe de Iarbă-neagră, două gemoderivate cu tropism pe aparatul reno-urinar, indicate în infecții ale căilor urinare (cistite, cistopielite etc).
* Kidney-blend, Gheara-mâței, Goldenseal și Agaricus-blazei, remedii indicate în infecții ale tractului reno-urinar și, în special, în managementul cistitelor infecțioase și neinfecțioase.
Pentru lămuriri suplimentare, contactați-mă telefonic! Să auzim numai de bine!
Farm. primar Ion Bobaru – Farmacia „Faltis”, Brăila, În slujba brăilenilor și nu numai, din 1897, Tel. 0239/61.59.31, 0749/04.26.61, e-mail: [email protected]
„Sufăr de gură uscată” (Răspuns pentru DINU T. – București, F. AS nr. 1559)

Sindromul de gură uscată (xerostomia) este senzația de uscăciune a gurii, cauzată de fluxul salivar insuficient. Saliva este vâscoasă și gura lipicioasă. Principalele cauze care provoacă gura uscată sunt: o insuficientă hidratare, unele medicamente, radioterapia, somnul cu gura deschisă, datorită unor boli ale nasului, tutunul și alcoolul, îmbătrânirea, unele boli neurologice, stresul.
* Pentru hidratare, beți ceaiuri călduțe de Salvie, Gălbenele, Tei, Iederă – câte 3 căni pe zi.
* Extern, faceți gargară cu ceai de Pătlagină, Nalbă, Salvie, Gălbenele, Iederă. Ceaiul de Pătlagină și Nalbă se prepară prin metoda maceratului: 2 linguri de plantă mărunțită groscior, se pun în 300 ml apă, la temperatura camerei, timp de 30 de minute, apoi se filtrează.
Pentru celelalte ceaiuri, se folosește metoda infuzării: două linguri de plantă uscată și mărunțită groscior se pun în 250 ml apă fiartă. Se dă într-un clocot și se lasă la infuzat timp de 15 minute, după care se filtrează prin tifon sau printr-un strat subțire de vată. – O metodă mai practică pentru gargară este folosirea tincturii din aceste plante, care se diluează astfel: o linguriță de tinctură la o ceașcă de apă călduță. După gargară, se fac badijonări cu miere glicerinată, în care au fost adăugate substanțe emoliente, hidratante, fluidificante. (Preparăm asemenea badijonaje după formule proprii sau după formule ale unor medici de specialitate.)
Pentru gura uscată, farmacia Faltis prepară bomboane de supt, numite Trochiști bucofarigieni, cu tinctură de propolis, miere, ulei de Cătină, ulei volatil de Eucalipt și de Mentă. Se sug 3 – 4 pe zi, după care nu se mănâncă și nu se bea cel puțin o oră. Se recomandă ca ultima folosire să fie seara, înainte de culcare.
Dacă sunteți interesată de preparatele noastre, vi le putem trimite prin Poșta Română sau Fan Courier, cu plata ramburs la primirea coletului. Avem nevoie de adresa completă și numărul de telefon.
Notă: Aceste recomandări nu substituie un consult medical de specialitate. Ele completează terapia medicală prescrisă de medicii curanți.
Ing. chim. MIRCEA BOCAN – Alba Iulia, tel. 0788/23.38.73, 0258/86.56.77
„Am fost diagnosticată cu ciroză hepatică” (Răspuns pentru D.T. – jud. Dâmbovița, F. AS nr. 1559)

Sunteți înscrisă pe lista de așteptare pentru transplant hepatic. Orice intervenție chirurgicală majoră implică riscuri, dar organismul uman nu este ca o mașinărie la care se schimbă o piesă. Cei care beneficiază de un transplant sunt nevoiți să folosească „non stop” imunosupresoare, altfel există riscul ca organul transplantat să fie respins.
Revista „Formula AS” a publicat, în 22 de ani, 3 interviuri cu bolnavi de ciroză hepatică în fază terminală vindecați cu argila „ALGO”.
Vă recomand să consumați 200 g de argilă/zi, timp de 3-4 luni, până la vindecarea totală. Argila nu are niciun efect secundar. În plus, elimină toxinele și metalele grele, reglează întreg metabolismul.
Pentru detalii, contactați-mă la tel. 0788/23.38.73.