– Acum o sută de ani, primăvara –
(Antologie AS)

Ferestruica ei dă către munți. O cruce din lemn o împarte în patru ochiuri, ca la căsuțele din povești. Dincolo de ele, ninsoarea stă suspendată în aer, deasupra copacilor din livadă, deasupra văilor învelite în zăpadă, deasupra crestelor Pietrei Craiului. În căsuță e cald. Mama Maria șade pe-un scăunel, ușor aplecată deasupra sobei în care focul trosnește cu miros de lemn auriu. E foarte bătrână. Are aproape o sută de ani. Mâinile i se odihnesc pe capătul unui băț lustruit, făcut cândva dintr-o creangă. Bem o fiertură din plante amare și ea pare puțin speriată de întrebările pe care i le pun. Crezuse că vreau să vorbim despre griji, despre moartea care uită să vină, despre singurătate și boală sau despre feciorii ei cei grozavi, din care unul a ajuns colonel, iar altul… Când colo, eu trag vârtos din țigară și-o-ntreb ce vede ea pe fereastră, cum vine primăvara pe coama dealului acestuia înalt și superb, cum taie crucea geamului muntele-n patru, și cerul, și amintirile ei de dinaintea războiului, când era fată și hălăduia prin păduri. Și poate despre soțul ei, „ciobănoiul”, care s-a dus, de la o vreme, în ceruri, la Dumnezeu…
Creasta Îngerilor

Aplecată ușor peste vatră, cu fața prinsă în rama neagră a năframei ca-ntr-un tablou, Mama Maria clipește neîncrezătoare și scormone cu bățul în jarul din sobă. Nimeni, niciodată, nu a vrut să afle de la ea asemenea lucruri, n-a vorbit niciodată cu nimeni decât despre griji. Iar eu, eu… Brusc, pe fața Mamei Maria înflorește un zâmbet larg. „Măi băiatule”, spune. „Băiete, păi atunci, stai puțin!” și dispare în odaia cealaltă, din care scapă o adiere de ger. Acolo nu face foc niciodată, e odaia de musafiri, stau doar vara feciorii în ea, când mai vin câteodată pe-acasă. Apoi simt iarăși adierea de ger, și odată cu ea, Mama Maria se întoarce îmbrăcată într-un costum popular din Muscel. Costum străvechi, cu fotă, cu brâu din lână, înfășurat peste mijloc de două ori, cu cămașă albă împodobită cu râuri. „Ei?”, mă întreabă cu măreție, de la înălțimea celor o sută de ani. „Uite”, zice, „uite, băiete, așa erau vremurile despre care mă-ntrebi. Așa umblam îmbrăcată în tinerețe. Le mai port și-acuma, câteodată, când mă scobor la biserică. Dar nu pe iarnă, ca acuma. Numa’ când mai crește de primăvară și-mi răsare soarele-n geam.” „Cum crește primăvara, Mamă Maria?”, întreb. „De unde crește? Crește din pământ sau din cer?” Și iat-o acum pe Mama Maria, așezată în dreptul ferestrei, cu jumătate din față luminată alburiu, de ninsoarea suspendată în aerul de afară, și cu jumătatea cealaltă întoarsă către o primăvară din alte timpuri, în care ea merge desculță prin iarba abia țâșnită dintre zăpezi. Doamne, când să fi fost? „La noi, aicea, iarna se ridică târziu. Stă agățată cu omătul de munte. În vremea asta, pe dedesubt, verzitura dă colț. Nici nu știi când răsare. Odată vezi că s-a străpuns omătul de frunzuce firave și atunci știi că a venit primăvara. Așa era și-atunci. Eram un boț de copilă. Nu-l știusem încă pe omul meu, c-asta a fost pe urmă, după război. Nici nu-mi aduc aminte cum era lumea atunci. Știu numa’ că mă uitam toată ziua la creastă, la Piatra Craiului. Mama bătrână îmi spunea că unde alburesc pietrele, stau îngerii, în cer. Mergeam desculță, cu ochii numai acolo. Că de la noi, ori de unde te-ai duce, creasta Pietrii Craiului se zărește mereu.”
Mama Maria privește afară prin ochiurile pitice ale ferestrei, și crucea geamului taie muntele în patru. Când e senin, zimții Pietrei Craiului se înalță vertiginos din păduri, ca un zid vertical și strălucitor: Creasta Îngerilor. Parcă o văd pe Maria copilă, urmându-și desculță văcuțele, așa cum avea să facă apoi toată viața, fascinată de creasta aceea, ca o tâmplă de rai. „Cum mirosea iarba, Mamă Maria, cum erau copacii? Cum arăta Creasta Îngerilor?”, întreb. Ea mă privește o clipă uimită, pentru a se lăsa absorbită apoi de timpurile acelea pe care le credea îngropate, pentru totdeauna, în pământ. „Știi, dimineața, vântul bătea în sus. Venea dinspre sat și se urca peste pădure, în sus, la creastă. Și pe urmă, în amurg, când soarele asfințea peste munte, se lăsa și vântul spre văi. Mergeam în buza pădurii. Brazii erau așa de mari, că trebuiau patru copii ca să facem o horă împrejur. Și pe urmă, când oboseam, ne puneam cu fața la pământ. Cum mirosea? A crud mirosea, măi băiete, a primăvară. Ce n-aș da să mai simt mirosul ăla o dată. Uite-așa stăteam, cu fața la pământ și cu degetele înfipte în iarbă, ca să intre primăvara în noi.”
Cămașa soarelui

Ceva mai târziu, tot într-o primăvară ca aceea, Maria a fost scoasă la horă, îmbrăcată ca acuma, în port, într-o cămașă albă ca soarele. Și pentru că era prima dată la horă în viața ei, a jucat așa de mult și de bine, până când i s-au aprins tălpile ghetelor cumpărate la Câmpulung. Când s-a oprit, toți feciorii din sat se uitau doar la ea și dintre toți, mai ales Ciobănoiu’. „Parcă mă ardea din priviri cu fier roșu. Da’ nu-mi plăcea neam de el. Îmi furase inima unul mai subțire și frumușel. Ciobănoiu’ nu era de la noi. Era de sus, de la munte. Parcă-l văd și-acuma, înalt, negricios, cu căciula trasă peste sprâncene, cu mâna înfiptă-n curea. Nu m-a jucat, n-a vorbit cu mine nimic. Numai s-a uitat și atât.” Bătrâna tace o clipă. Toate astea s-au petrecut, poate, cu 80 de ani în urmă. Și? „S-a întors pe călcâie și dus a fost. Avea niște cizme de strălucea lumea-n ele. Da’ nu trece mult, și într-o zi îmi ține calea la pod. Zice către mine, de parcă mă cunoștea de când lumea: «Mărie, eu am să te iau». Și eu râdeam, că mi se părea cam posac și cam prea moșnegos. Și el iară s-a sucit pe călcâie și dus a fost. Și a mai trecut o bucată de vreme, și când s-a întors iar la mine, ținea în mână o traistă, și-n traistă, învelită într-o pânză, o pană, albă-albă și mare, cum nu mai văzusem în viața mea. Zice: «Marie, am fost pentru tine în Piatră, m-am suit tocmai în Creasta Îngerilor, și uite ce ți-am adus». Când am văzut pana aia, am știut că o să merg după el. Nu mai auzisem niciodată de vreun bărbat care să se ducă pe Creastă, ca să aducă o pană de înger pentru drăguța lui. Că pană de înger era. Altceva ce să fie? Așa de albă și de strălucitoare. Și-așa m-am dat după el, și dusă am fost. Ion îl chema, da’ eu l-am botezat Ciobănoiu’. Când m-am măritat, aveam 16 ani.”
Atunci au fost pentru ea timpurile cele mai fericite, care nu s-au mai întors niciodată. După primăvara aceea, parcă n-a mai fost niciodată la fel. Anii treceau, veniseră copiii, primul, al doilea, al treilea, se luase cu munca, cu casa, cu grijile gospodărești. Mereu aștepta primăvara, mereu spunea: uite, acuma murmură verzitura pe sub omături, acuma crește soarele peste munte, acuma coboară vântul la vale, dar niciodată n-a mai stat cu nasul în iarbă și cu degetele înfipte în pământ. Și pe urmă timpul s-a dus. Nici nu și-a dat seama când a trecut viața. „De când eram copilă, am vrut să mă urc și eu odată pe creastă, să văd cum e. Că prea am visat de multe ori Îngerii. Pe urmă, m-am mulțumit cu pana din traistă, și pe urmă am fost prea bătrână. Stau aici, la fereastră, și câteodată mi se năzare că peste crestele muntelui albește ceva. Un licăr, ceva, o abureală, poate că un înger în zbor.”

La sfârșit, înainte să plec, Mama Maria a ieșit afară, în ninsoare, ca să-i fac o poză. Ca și cum ar fi fost lucrul cel mai firesc din lume, am întrebat-o, într-o doară, ce s-a întâmplat cu pana de înger. „A dispărut. Nu mai este. A stat 40 de ani în camera bună, deasupra icoanei. Într-o zi, ia-o de unde nu-i. Omu-meu s-a făcut negru. Am căutat peste tot. El era de-acuma bătrân. A crezut că-i semn rău. Că vine moartea sau ceva cu necaz peste noi. N-a murit. A mai trăit după asta încă 30 de ani.” Și-atunci? „Ce știu eu? Poate că așa a fost sorocul, 40 de ani. Poate că pe urmă a venit îngerul de sus, de pe munte, și a luat-o înapoi.”