„Muncim mult, dar ne și distrăm”
Când au decis să demareze o afacere cu legume, Angela Arva și prietenul ei, Dan Cernea, erau consumatori convinși de produse bio. Atât de convinși, încât într-o zi au hotărât să producă ei înșiși ceva sănătos. „Punctul de pornire exista. Dan moștenise o palmă de pământ în județul Argeș. Ne-am orientat spre zona de legume bio, pentru că legumele sunt alimente prezente zilnic pe masa noastră și cred că românii au nevoie de hrană sănătoasă. Știam că avem un sol bun, fertil, pământul din Argeș e un pământ foarte bun, de aceea ne-am investit economiile și timpul într-o seră de legume bio”, spune Angela. Și, pentru ca totul să fie perfect, Angela, care este economist de profesie, s-a înscris la un master în „Științe horticole ecologice”. Cât timp Angela a făcut masterul, a conceput, alături de Dan, și proiectul pentru finanțare din fonduri europene. Activitatea propriu-zisă au început-o în 2021, în plină pandemie, pe care n-au avut timp s-o bage în seamă, ocupați până peste cap cu munca pământului și primele culturi de legume bio.
– Se vorbește de ele de dimineața și până noaptea, dar ce înseamnă, de fapt, legume bio?
– Când te decizi să produci bio, te înscrii la un organism de certificare ecologică, o companie care te supraveghează. Se iau probe din sol, din apă, se verifică semințele să fie netratate chimic, nemodificate genetic, fertilizanții să fie eco-certificați, insecticidele și toate celelalte la fel. Dăunătorii îi suprimăm atrăgând alte insecte benefice, care ne ajută să creăm un ecosistem echilibrat. Timp de trei ani, ce cultivi pe acel sol nu ai voie să vinzi ca produs bio, abia apoi ești eligibil să faci producție ecologică. Se fac permanent analize, asigurăm o trasabilitate clară a produsului de la sămânță până la ambalare și livrare.
– Care sunt „Legumele vesele” pe care le cultivați?
– Peste vară, târziu, până în Noiembrie, avem tomate, ardei, castraveți, iar din Noiembrie până în Martie, salată verde și ridichi.
Solarul în care Angela și Dan cultivă „legumele vesele” se întinde pe o suprafață de un hectar. Au șase angajați permanenți și, în perioadele pline, apelează și la ajutorul unor zilieri, cu toții locuitori din satele învecinate. „Dacă oamenii sunt plătiți și tratați cum trebuie, se găsește mână de lucru”, spune Angela.
– De unde numele acesta al afacerii dumneavoastră? Munca cu pământul e grea, nu tocmai veselă…
– Nu e veselă, dar o facem să fie. Muncim mult, dar ne și distrăm. Numele l-am ales împreună cu echipa de marketing, am vrut ceva românesc, simplu, de impact. Nu poți spune „vesel” cu ochii triști.
– Aveți deja clienți fideli, convinși de calitatea legumelor dvs.?
– Da, avem clienți care ne sună constant. O clientă ne trimite poze cu ce gătește din produsele noastre și mă întreabă când livrăm, să fie sigură că marfa e proaspătă. N-ar fi ok să ne sune toți clienții, dar ne bucurăm să relaționăm și direct, din când în când. E o satisfacție și pentru mine, și pentru angajați. Ei sunt cei ce lucrează și nu prea au ocazia să vadă această finalitate a muncii lor, bucuria clientului când cumpără și folosește legume de la noi.
„Supermarket-urile nu sunt consumatoare de produse bio”
– Cum vă valorificați producția? Colaborați cu vreun supermarket?
– Primii care ne-au deschis ușa au fost cei de la Carrefour, apoi Auchan. Colaborăm cu câteva magazine mai mici și cu un magazin on-line. Suntem în discuție cu alte magazine, vedem ce va mai fi. Mai avem probleme de rezolvat pe partea distribuției.
– E dificilă colaborarea cu supermarket-urile?
– Și da, și nu. Poți ajunge relativ ușor să-ți expui produsele la vânzare pe rafturile supermarket-urilor. Greu e să reziști, să te menții. Competiția e mare, de aceea trebuie să facem lucrurile cât mai bine. Condițiile lor nu sunt absurde, cer calitate și logistică bună, punctualitate, mașină curată, marfa ambalată corect, o calitate bună a produselor. Adevărul e că supermarket-urile nu sunt „consumatoare” de produse bio, fiindcă acestea sunt mai scumpe, perisabile, cu foarte mari pierderi, pentru că noi nu tratăm legumele cu niciun fel de substanțe. Vrem să le ducem ce e mai bun, avem foarte multă marfă pe care nu o putem da, e cumva de calitatea a doua. Nu pentru că ar fi alterată, Doamne ferește!, ci legumele sunt mai diforme, nu au dimensiunile standard, să zicem. Încercăm o colaborare cu domeniul Horeca, unde ar fi vorba de o cantitate mai mare de legume, iar distribuția nu ar mai fi problema noastră.
– Când vine vorba de legume și fructe sănătoase, cred că românii preferă încă piețele agroalimentare…
– Da, doar că în multe orașe, e greu să diferențiezi producătorii de intruși. Eu am văzut în București, în Piața Obor, anunțuri cu „Angajăm bătrânele”. E și acesta un mod de a induce în eroare cumpărătorii, care cred că bătrânica aceea vinde roșii tradiționale, curate, românești, din propria grădină. În realitate, acești samsari cumpără marfa en gros și o revând. Omul care muncește câștigă mai puțin de jumate decât câștigă samsarul. Și nu e drept!
– Ați avut momente în care să vă gândiți să renunțați?
– Am trecut prin momente critice mai ales la început, când plătisem în avans constructorului, iar firma a intrat în insolvență, și apoi, în faliment. Partea bună e că fiind doi înhămați la afacerea asta, nu atingem niciodată, simultan, limita renunțării. De fiecare dată, ne-am tras unul pe celălalt și am mers mai departe.
– Ați lucrat într-o multinațională. V-ați mai întoarce?
– Nu, poate doar dacă aș fi strânsă rău cu ușa, dar aș face tot posibilul să nu ajung într-o astfel de situație. Nu mi-a displăcut perioada petrecută acolo, m-am dezvoltat mult, sunt lucruri pe care le-am învățat și acum le aplic în administrarea fermei. Am o satisfacție când știu că muncesc pentru mine, că pot să contribui la viața comunității și pot ajuta mai mult lumea, decât stând închisă în birourile comode ale unei corporații.
– Aveți și nemulțumiri, ca antreprenor în România?
– Nu, nu am. Știu că totul depinde de noi, nu așteptăm să facă nimeni nimic în locul nostru. Au fost și în proiect multe cerințe absurde, dar nimic imposibil, iar birocrația de peste tot o luăm ca atare și ne vedem de drum și de treabă.