Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Aprilie cu lăutari

–    Friguros și ploios, Aprilie dezamăgește pe toată lumea. Nici n-a apucat bine soarele să se-arate, și i-a înghețat zâm­betul pe obraz. Vești bune vin doar din zona muzicii fol­clorice, unde artiști de renume și muzicanți încercați vor să pună tunurile pe burnițele care ucid primăvara. Tunuri de voci și tarafuri, menite să alunge urâtul și să aducă vremea bună înapoi –

Grigore Leșe și Taraf București – „Cântă cucu-n Bucovina”

Profitând de ocazia împlinirii a 15 ani de exis­tență a Tarafului București, membrii lui și-au dorit să-l aibă alături pe ma­rele interpret de muzică tradițională românească, Grigore Leşe. Va fi o îm­binare a două lumi muzicale dife­rite, dar la fel de magice.

Adevărat arheolog al folclorului tradițional, Grigore Leșe reconstru­ieş­te prin sunet satul românesc ar­haic, o lume ritualică, ce păstrează încă amintirea mitului. Toate produc­ţiile lui muzicale de până acum poartă amprenta autenticităţii. Doctor în muzică și profesor asociat la Fa­cul­tatea de Litere a Universității din București și la Universitatea de Mu­zică Bucu­rești, maramureșeanul a susținut concerte pe marile scene ale lumii, unde a prezentat cu onoare și pasiune muzica din Țara Lăpușului.

Anul acesta, în Martie, Gri­gore Leşe și-a între­git palma­resul distincțiilor cu „Premiul special, pentru contribuții deosebite la cultura națională”, obținut în Republica Moldova. A fost un premiu unionist, obținut alături de alți doi mari artiști – Gheorghe Zamfir și Nicolae Botgros, și care a fost decernat de miniştrii Culturii din România şi Republica Moldova, Lucian Romaşcanu şi Sergiu Prodan, în cadrul unui spec­tacol ce a avut loc la Chi­şinău, în care premianții au pre­zentat un moment muzical co­mun.

La rândul său, Taraful Bu­cu­rești păstrează, prin com­po­nenta instrumentală și reper­toriu, tradițiile lăutăriei ade­vărate de odinioa­ră, din ve­chile mahalale bucureștene. Instrumentiști stră­luciți, mem­brii tarafului trec cu ușurință de la folclor, la muzica lăută­rească pură, la caffé-con­cert și, nu în ultimul rând, la șlagărele ce întregeau programul balu­rilor din Bucureștiul de odinioară.

(Concertul are loc, sâmbătă, 8 Aprilie, la Pa­la­tul Bragadiru din București. Găsiţi bilete în rețeaua Iabilet, cu prețuri cuprinse între 106 și 138 lei.)

Bogdan Simion

Îndrăgitul jurat de la concursul de folclor al Televiziunii Române vă invită și el la o adevărată călătorie în timp. Cu cobza la piept, el dă ceasul înapoi cu circa un secol, își răsucește mustața și-și drege vocea ca să vă poarte în epoca dulce, a cântecului lăutăresc tradițional. Măiestria de a-și purta ascul­tătorii în lumi de poveste nu-i de tăgă­duit. Așa cum a făcut și în paginile revistei „For­mula AS”, cu minunatele sale povești din Micul Paris.

„…nimic nu mă im­presionează mai tare decât momentul când vine la mine după con­cert un tânăr de nouă­sprezece ani şi-mi spu­ne că nici măcar nu ştia că muzica aceas­ta există, darămite să-şi imagineze că are mai bine de un secol. Sunt nebun după publicul meu eterogen, tineri curioşi şi vârstnici me­lan­­colici laolaltă. Am urât întot­dea­una distincţiile între muzici de tineret şi muzici de bătrânet. Cât despre calitatea mea de orator, pur şi simplu, nu am altă soluţie pentru a mă face cunoscut. Muzica pe care o cânt eu nu e socotită demnă de promovat, din perspectiva ra­diou­rilor comerciale”, declara Bogdan Simion într-un interviu acordat revistei noastre. Nu e de mirare, deci, că își caută mereu locuri noi în care să promoveze și să popularizeze muzica la care ține atât de mult.

Iar pentru că locurile la specta­colele lui Bog­dan Simion se epuizează rapid, nu vă rămâne decât să vă procurați grabnic bilete în rețeaua IaBilet, la prețul de 80 lei. Spectacolul are loc vineri, pe 14 Aprilie, la localul „14th Lane” din Capitală. Re­zer­varea locurilor în restaurant este obligatorie la telefon: 0727/67.77.77.

Marius Mihalache & Band-Săftița

Un alt nume mare al muzicii lăutărești, Marius Mihalache, își așteaptă admiratorii la Casa de Cul­tu­ră a Studenților din Iași, pentru un concert inspirat din folclorul românesc, purtat meș­teșugit pe ritmuri balca­nice.

Spectacolul „Săftița” a luat naștere în 2018 și le este de­dicat femeilor românce, pe care muzicianul le venerează și în realitate, și în muzică. Do­vadă: Marius Mihalache ajun­ge la Iași însoțit de soția lui, Arabela Nicolau (voce), de fiul lui, Lorin Miha­lache (to­be), și de Ciprian Par­ghel (bas).   

Cariera lui Marius Mihalache este fulminantă. La doar 10 ani, câștiga primul său premiu, la Atena, iar la 17 ani, interpreta la țambal – Rahmaninov, Chopin, Schuman, Schubert și Mozart, ridicând în picioare publicul celebrei Scala di Milano. Marius a reușit să confere ţambalului valenţe așa de înalte, încât marele artist american Chick Corea a acceptat să-i devină mentor. Marius a înregistrat muzică și alături de Gloria Gaynor și Nina Simone, dar se mân­drește și cu o serie de colaborări cu Ovidiu Lipan Țăndărică, Steve Vai și Kitaro.

(Concertul „Săf­tița” are loc la Iași, pe 24 Apri­lie. Biletele s-au pus în vân­zare în rețeaua IaBilet și au prețuri cuprinse între 110 și 130 lei.)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian