Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

ICR: o sinecură pe banii noștri

Nu e lună lăsată de bunul Dumnezeu în car­e Institutul Cultural Român (ICR) să nu intre într-un nou scandal. Transformat, după mandatul lui Horia-Roman Pa­ta­pievici, într-o uriașă agenție de turism pentru clientela po­litică de rangul doi, ICR putea foarte bine „să se aranjeze” în logica sinecurii, să pape banul public fără să facă prea mult zgomot de fond. Dar „vocea și talentul” îi trădează constant pe șefuleții din ICR și asistăm, de-o vre­me, la un spectacol „live” nu de cea mai bu­nă c­alitate. Pe zona lor de competență, se­diile ICR au func­ția unor ambasade. Cu cine ne pre­zentăm noi acolo – de la Londra la Is­tanbul sau Chi­șinău – spune foarte multe des­pre ce vrem să transmitem lumii. Iar imaginea e deplo­rabilă: sinecurismul de tip 2023 nu-și mai știe lungul nasului, nu-i mai ajung chiriile și sa­lariile de mii de euro pe lună, se cațără pe funcția temporară, ca să-și facă imagine per­sonală pen­tru viitor. Vanitatea trebuie hrănită, iar pentru asta statul român are bani tot timpul. Dacă gafele de imagine precum cele de la Londra pot trece într-o notă comică, opțiunea Ro­mâniei pentru noul șef al ICR Chișinău trece direct într-o notă dramatică. Și mai dra­matic e faptul că nu pare un accident: promo­văm intens, de ani de zile, fără jenă, adversarii propriilor noastre interese. Cine ar putea schim­ba situația aceasta atât de jenantă știm: ministrul de Externe Bogdan Aurescu ar pu­tea, minimal, să se prevaleze de poziția sa, pen­tru a bloca anumite numiri. Nu o face. Des­pre pre­ședintele Klaus Iohannis, nici nu are sens să vorbim. Cea mai frustrantă me­serie din Ro­mânia e cea a ofițerului din Ser­viciul Român de Informații care îi scrie re­zumatele președin­telui. Pornim, desigur, de la premisa că, măcar la nivel de SRI, cineva își face riguros treaba… Dar rezultatele infor­ma­țiilor și analizelor SRI nu se văd în realitate. Ștacheta improvizației grosiere e ridicată tot mai sus și nimănui nu-i mai pasă de aparențe. Dacă ar fi un joc politic intern, ar putea fi ceva de înțeles. Dar cineva își bate joc de imaginea României în lume. Avem pretenția să fim luați în serios la Bruxelles, de partenerii noștri eu­ropeni, dar noi propunem ca interlocutori personaje care n-ar trece de preselecții la „Românii au talent”!

În 30 de ani de „tranziție”, România a dat o mână de exemple de bune practici. ICR-ul lui Patapievici a fost unul dintre ele: cum să faci o instituție de stat vie, vibrantă, în cel mai scurt timp posibil. Ce se întâmplă azi la ICR e la fel de spectaculos: cum să pervertești to­tul, în numai câțiva ani…

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian