Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

5 strategii împotriva accidentului vascular cerebral

–  Dacă vă cunoașteți factorii de risc​​și îi țineți sub con­trol, vă puteți proteja ​de un infarct cerebral, chiar și la o vârstă înaintată –

Foto: Shutterstock – 3

Accidentul vascular cerebral nu este o „boală a bătrâneții”, și i se poate în­tâmpla oricui. Pro­blema este să eli­minăm cât mai devreme posibil potențialii factori declanșatori.​​Stilul nostru de viață joacă un rol important​. Chiar și cu mici modificări, putem reduce factorii de risc, precum stresul, obezitatea, diabetul, tensiunea arterială ridicată și valorile ridicate de colesterol.

Cele 7 avertismente

Accidentul vascular cerebral apare atunci când un cheag întrerupe alimentarea cu sânge a unei părți a creierului sau atunci când o arteră din creier se sparge și provoacă sângerare. El este a treia cea mai frecventă cauză de deces în Eu­ropa. Cu toate acestea, mai puțin de zece la sută dintre oameni cunosc simptomele tipice, spun me­dicii. Cele mai frecvente semne ale unui acci­dent vas­cular cerebral sunt: tulburările de vedere, tulbu­rările de înțelegere, de limbaj, paralizia, amor­țeala, amețeala și durerile de cap severe.    De obi­cei, doar o parte a corpului este afectată (un colț al gurii căzut este un semnal tipic).

1. Evitați stresul

Un studiu irlandez a reușit să demon­streze legătura dintre un nivel ridicat de stres și riscul de a suferi un accident vascular cerebral. S-a dovedit că sentimentul de pierdere a controlului asupra propriei vieți profesionale și private vă poate crește semnificativ riscul de accident vas­cular cerebral. Pentru a pre­veni apariția stresului, există măsuri utile, care sunt ușor de implementat: spuneți „nu” mai des, luați pauze, respirați profund la fiecare cinci minute și faceți exerciții regulate pentru a vă elibera tensiunea inte­rioară.

2. Verificați-vă greutatea și index-ul masei corporale (BMI)

Obezitatea este considerată un factor de risc ridicat și este asociată cu aproape fiecare al cin­cilea accident vascular cerebral. Pentru cei con­siderați supraponderali (BMI peste 25), riscul de accident vascular cerebral crește cu 22 la sută. Pentru a preveni deteriorarea sănătății, este reco­mandabil să vă schimbați dieta cu alimente sănă­toase, bogate în fibre. Deoarece 30 la sută din toate accidentele vasculare cere­brale sunt cauzate de lipsa exercițiului fizic, este recomandat să faceți plimbări, să folosiți bicicleta și să practicați înotul (un total de 150 de minute pe săptămână).

3. Reduceți tensiunea arterială

Hipertensiunea arterială poate fi un declan­șator major pentru un accident vascular cerebral. Creșterea tensiunii arteriale poate duce la calci­ficarea sau îngustarea arterei carotide sau a arte­relor cerebrale mai mici, iar drept urmare, cre­ierul nu mai este ali­mentat cu suficient sân­ge. Acesta este mo­tivul pentru care pa­ci­enții hipertensivi sunt mai susceptibili de a avea un accident vas­cu­­lar cere­bral. De aceea, este im­portant să vă mă­surați valorile în mod regulat. Dacă valorile sunt în mod constant la 140/90 mmHg sau mai mari, me­dicul dumneavoastră vă va prescrie medica­mente (beta-blocante, inhibi­tori ECA). O tensiune arte­rială ajustată optim reduce riscul atacului cere­bral cu 60 la sută.

4. Tratați corect diabetul

Potrivit studiilor, diabeticii au un risc de două până la pa­tru ori mai mare de accident vas­cu­lar cerebral. Aceasta se datorea­ză în principal fap­tului că diabe­tul poate duce la în­fun­darea arte­relor (arte­rioscle­ro­ză). Acest fe­no­men crește riscul apariției chea­gurilor de sânge sau al ruperii vaselor de sânge. În plus, cele mai multe accidente vas­culare cerebrale sunt prece­date de tulburări cir­cu­­latorii la nivelul creierului, de exemplu, atunci când artera carotidă este îngus­tată. Atunci, anu­mite funcții ale creierului eșuează brusc. La fel de des, pentru diabeticii de tip 2, există o serie de alți fac­tori de risc de accident vascular ce­re­bral. Acestea in­clud obezitatea, alimentația nesă­nă­­toasă, lipsa exerci­țiilor fizice și nivelurile ridi­cate de colesterol. Prin urmare, verificați în mod re­gulat nivelul zahă­ru­lui din sânge.

5. Verificați-vă nivelul de colesterol

Cea mai cunoscută grăsime din sânge poartă denumirea de colesterol. Dacă nivelurile sale sunt crescute și există o tulburare a metabolismului lipidic, acesta este considerat un factor de risc pentru un accident vascular cere­bral. Motivul pen­tru aceasta: grăsimile din sânge se depun pe artere și favorizează calcificarea vasculară. Ni­ve­lurile crescute de colesterol sunt larg răspândite, în medie, apro­ximativ 65 la sută dintre femei și bărbați suferă din cauza acestora.

Pentru a scădea colesterolul „rău” LDL și pentru a îmbunătăți metabolismul grăsimilor, urmă­toa­rele măsuri sunt benefice: renun­țarea la fumat, consumul minim de alcool, multe legume, fructe (în special mere bio cu coajă), produse din cereale integrale, nuci, migdale, ulei de măsline, ulei de rapiță, ulei de in, puțină carne și cel puțin o masă pe săptămană care să conțină pește.

Cum identificăm un accident vascular cerebral?

Testul FAST vă poate oferi informații cruciale, în caz de urgență. Abrevierea provine din cuvin­te­le englezești Face, Arms, Speech, Time (Față, Mâini, Vorbire, Timp).

Față: Cereți persoanei afectate să zâmbească. Dacă un colț al gurii atârnă în jos, aceasta indică hemiplegie.

Mâini: Cereți victimei să-și întindă brațele în față. În cazul pericolului, persoana nu poate face această mișcare.

Vorbire: Dacă persoana nu poate repeta o propoziție simplă, este vorba de o tulburare care anunță un accident vascular.

Sfat: Apelați la 112 și descrieți simptomele. Cu cât pacientul este tratat mai repede, cu atât șansele sale sunt mai mari. În caz de urgență, pla­sați pacientul într-o poziție laterală stabilă și înde­păr­tați orice articol de îmbrăcăminte care este prea strâns pe corp. Dacă victima este incon­știen­tă, întoarceți-o pe spate și efectuați resuscitarea cardiopulmonară.

IRINA RADU

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian