Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Ciubotica-cucului

–  Conform legendei, Sfântului Petru i-a căzut cheia raiului pe pământ, și acolo unde a atins țărâna, au crescut flori galbene de Ciuboțica-cucului. Acesta este motivul pentru care ea se mai nu­meș­te, în popor, și „cheia cerului’’ –

Carte de vizită

Foto: Shutterstock – 2

Ciuboțica-cucului (Primula veris) este cunos­cută ca remediu încă din Evul Mediu. A fost folo­sită în medicina populară pentru anxietate și in­somnie, fiind renumită și pentru tratarea parali­ziei, gutei și a reumatismului. În plus, planta era admi­nis­trată pentru a trata durerile de cap și durerile membre­lor, datorită derivaților de acid sali­cilic pe care îi conține, care au un efect analgezic și anti­inflamator. Pe de altă parte, proprietățile sale ex­pectorante (pentru care Ciuboțica-cucului este folosită azi, în medicina naturii) au fost descoperite abia la începutul secolului trecut.

Puternic înhibitor al tusei

Persoanele în vârstă beneficiază în mod special de puterea curativă a plantei, deoarece, pe lângă faptul că ea calmează tusea, are și proprietăți fluidi­fiante și diuretice, ușurând astfel inima și respirația.

Saponinele pe care le conține lichefiază mucu­sul solidificat, facilitează expectorația și curăță sinusurile, în timp ce flavonoidele au efect germi­cid și antiinflamator. În timp ce rădăcinile și frun­zele conțin un număr deosebit de mare de sapo­nine, florile conțin mai ales flavonoide. Prin urmare, o combinație din toate părțile plantei este utilă pentru tuse.

REMEDII

Ceai de Ciuboțica-cucului

–    Răceală, tuse, pneumonie, bronșită, mucozități –

Cowslip Primula veris

Ingrediente: preparați un a­mestec din 3 linguri de flori uscate și 1 linguriță de rădă­cini uscate de Ciuboțica-cucului.

Mod de prepa­rare:

* Se toarnă 1 litru de apă fierbinte peste o linguriță de Ciuboțica-cucului, se acoperă vasul și se lasă la in­fuzat timp de 15 minute.

* Se strecoară printr-o strecurătoare de ceai.

Utilizare:

Se bea pe tot parcur­sul zilei, ultima ceașcă, înainte de culcare. Sau preparați câte o ceașcă de ceai proaspăt, de trei ori pe zi.

Sirop de Ciuboțica-cucului

–    Nervozitate, dureri de cap, insomnie –

Ingrediente: 100 g flori cu caliciu, zahăr la nevoie.

Mod de preparare:

* Se toarnă 1 litru de apă clocotită peste Ciubo­țica-cucului.

* Se adaugă câte o lingură de zahăr până când devine un sirop gros.

Utilizare:

Se ia câte o lingură di­luată în apă, de 1-3 ori pe zi.

Ulei de Ciuboțica-cucului

–    Nevralgii, iritații pe piele –

Ingrediente: 30 g flori uscate de Ciuboțica-cucului, 250 ml ulei de măsline.

Mod de preparare:

* Puneți florile într-un borcan și turnați uleiul peste ele.

* Acoperiți borcanul cu o pânză de in și fixați-o cu un elastic. Se lasă la infuzat la temperatura ca­merei, timp de aproxi­ma­tiv 3 săptămâni, agitând din când în când. Apoi u­le­iul se strecoară și se pu­ne într-o sticlă curată.

Utilizare:

Frecați zonele afectate cu ulei de Ciuboțica-cucului, de 2 sau 3 ori pe zi.

Arnica

–    Oamenii au crezut dintot­dea­una în puterile ei magice, dobân­din­­du-și faima de plantă care vindecă toate durerile –

Carte de vizită

Frumoasele inflorescențe ale plantei galben-aurii au de obicei un aspect ciu­fulit, ceea ce nu este surprinzător: Arnica re­zistă la furtuni, la fluctuații uriașe de temperatură și alte condiții me­teo­rologice ex­tre­me pro­duse în munți, la altitu­dini mari.

Arnica se folosește în special pentru entorse, vână­tăi, luxații și hematoame. In­gredientele va­lo­roa­se pentru ameliorarea acestor afecțiuni se găsesc în floa­rea pro­priu-zisă a Arnicăi montane. Cu proprietățile ei anti­inflamatorii, antibacteriene, de stimulare a circu­lației, antispas­tice și de vindecare a ră­nilor, Arnica are o gamă largă de efecte pozitive. Substanțele „so­lare” pe care le conține pot ajuta în cazul dure­rilor articulare și musculare, al tensiunii, al pi­cioarelor obosite și al afecțiunilor reumatice, pe lângă leziunile prin contondență menționate mai sus.

Atenție! Arnica nu se recomandă în caz de aler­­gii. Acest lucru este valabil în special pentru in­flamațiile mucoaselor din zona gurii și a gâtu­lui.

REMEDII

Ulei de Arnică

–    Vânătăi, entorse, luxații și hematoame, precum și dureri musculare și inflamații articulare –

Ingrediente: 1 pumn de petale de Arnică, 250 ml ulei de floarea-soarelui.

Mod de preparare:

* Turnați florile într-un recipient și a­poi ule­iul. Toate păr­țile plan­tei trebuie să fie bine acoperite.

* Se lasă la infu­zat într-un loc cald, timp de 4-5 săptă­mâni, agitând ușor în fiecare zi. Apoi se filtrează uleiul.

Unguent de Arnică

Ingrediente: 200 ml ulei de Arnică, 10 g cea­ră de albine, 5 g unt de shea.

Mod de preparare:

* Se topește ceara de albine în uleiul de Arnică, pe o baie de apă. Se lasă să se răcească, apoi se pune în el untul de shea topit.

* Se toarnă în borcane sterile și se lasă să se întărească complet, înainte de a fi sigilate. De­pozitat într-un loc întunecos și răcoros, unguentul se va păstra cel puțin 6 luni.

Utilizare:

Aplicați preparatele (ulei sau alifie) pe locul bolnav. Are un efect a­nalgezic și de cica­tri­zare a rănilor.

Cataplasme cu Arnică

–    Hemofilie, dureri musculare și leziuni ale pielii –

Ingrediente: 4 linguri de Arnică proaspătă sau 2 linguri de Arnică uscată.

Mod de preparare:

* Se opăresc florile de Arnică cu 250 ml de apă clocotită, apoi se lasă să se infuzeze timp de 10 minute.

Utilizare:

Un tifon sau un șer­vet de in se scufundă com­plet în decoctul căl­duț de Arnică, iar apoi se aplică pe rană. Are un efect analgezic și cicatrizant.

DIANA ROUA

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian