![](https://www.formula-as.ro/wp-content/uploads/2023/04/fata-musetel-sh-9.jpg)
Pe lângă virtuțile lui de plantă medicinală, Mușețelul e prețuit ca simbol al frumuseții femeilor, fiind nelipsit din cosmetică. Tonifiază pielea, dar și calmează epiderma iritată, reface elasticitatea naturală a țesutului. Unul dintre remediile cele mai apreciate pentru menținerea unui aspect sănătos al pielii sunt măștile cu Mușețel. Efectele lor de curățare, tonifiere și netezire a obrazului sunt uimitoare.
* Pentru tenul gras – Preparaţi infuzie de Muşetel dintr-o lingură de inflorescenţe şi o cană de apă clocotită. Jumătate din infuzia răcită se amestecă cu un albuş de ou bătut, se adaugă 1 linguriţă de suc de lămâie şi se aplică pe faţă. După 20-30 de minute, faţa se spală cu apă rece.
* Pentru piele sensibilă și iritată – 2 linguri de flori de Muşeţel amestecate cu o lingură de Mentă tocată se fierb într-un litru de apă, pe baie de aburi, timp de 2 ore. Apoi se îmbibă un tifon împăturit cu decoctul cald şi se ţine pe faţă timp de 10 minute. Masca se face de 2-3 ori pe săptămână.
* Pentru pielea uscată – Se fierbe, timp de 5 minute, 1/2 lingură de Muşeţel, în 150 ml de apă. Se infuzează până la răcire şi se strecoară. Lichidul se amestecă în cantităţi egale cu gălbenuş de ou şi smântână. Înmuiaţi în amestec un prosopel şi aplicaţi-l pe faţă, pentru 15-20 de minute. Se spală cu apă caldă, apoi se unge pielea cu o cremă hidratantă.
* Pentru toate tipurile de piele – Flori de Muşeţel şi seminţe de Fenicul se amestecă în proporţii egale. O lingură de amestec pusă pe foc cu 2 căni de apă fierbinte se ţine pe aragaz timp de 5-10 minute. Un prosopel sau 5-6 straturi de tifon se îmbibă cu lichidul fierbinte şi se aplică pe faţă pentru 30-40 de minute. Masca se face de 2-3 ori pe săptămână.
Mască hidratantă cu flori de Mușețel și Coada-șoricelului
Ingrediente: 2 linguri de flori de Mușețel, 2 linguri de flori de Coada-șoricelului, 1 morcov mic, 1 albuș de ou.
Mod de preparare și folosire: amestecați florile și opăriți-le cu 100 ml apă clocotită. Lăsați-le să se infuzeze 10 minute. Amestecați o lingură de ceai cu albușul bătut spumă și morcovul ras. Aplicați masca călduță pe față, vreme de 15 minute. Clătiți-vă apoi abundent.
Mască de Mușețel, cu ou și smântână
Mod de preparare și folosire: se fierbe, timp de 5 minute, 1/2 lingură de Muşeţel, în 150 ml de apă. Se infuzează până la răcire şi se strecoară. Lichidul se amestecă în cantităţi egale cu gălbenuş de ou şi smântână. Întindeți amestecul pe față și acoperiți-l cu un prosopel umed. Lăsați să-și facă efectul 15-20 de minute. Se spală cu apă caldă, apoi se unge pielea cu o cremă hidratantă.
Mască hrănitoare cu Muşeţel şi lapte praf
Ingrediente: 2 linguri de infuzie concentrată de Muşeţel (se obține din 3 linguri de Mușețel, opărite cu 250 ml apă), 1 lingură de lapte praf, 1 lingură de miere.
Mod de preparare și folosire: se amestecă toate ingredientele până se obține o pastă omogenă. Se aplică pe faţa bine curățată, se lasă 15 minute, apoi se spală cu infuzia de Mușețel rămasă.
Mască cu Muşeţel, drojdie de bere și propolis
Ingrediente: 2 linguri de infuzie concentrată de Muşeţel, 2 lingurițe de drojdie de bere, 6 picături de tinctură de propolis.
Mod de preparare și folosire: se amestecă drojdia cu infuzia de Muşeţel (preparată din 3 linguri de plantă la 250 ml apă), apoi se adaugă propolisul. Se obține o pastă care se întinde pe faţă şi pe gât și se lasă până se usucă. Se îndepărtează cu apă călduţă. Este excelentă pentru tenul acneic, cu pori dilataţi.