Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

10 sfaturi împotriva cistitei

– Nevoia constantă de a urina și arsurile dureroase se numără prin­tre simptomele clasice ale cistitei. Afecțiunea poate fi tratată cu mult succes cu ajutorul metodelor na­tu­rale –

1. Infuzie de plante și baie pentru abdomen

Foto: Shutterstock – 2

Amestecați 1 linguriță de Coada-calului uscată, Cimbru, Splinuță, Coada-șorice­lu­lui și flori de Mușețel. Puneți 1 linguriță din acest amestec în 250 ml apă clocotită și lăsați să fiarbă timp de 10 minute. Lăsați să se răcească și stre­curați. Beți patru ceaiuri pe zi, reîncălzite până ce devin ferbinți.

Pentru un tratament pentru abdomen, prepa­rați un ceai din 5 lingurițe de plante în 2 litri de apă. Lăsați la infuzat timp de 20 de minute. Strecurați în cadă și adăugați apă caldă. Stați în baie așezată, atât timp cât apa este caldă.

2. Alimentele diuretice

Deoarece principala cauză a cis­titei sunt de obicei bacteriile, ali­men­tele diuretice pot fi de ajutor, ajutând la eliminarea mai rapidă a „duș­ma­nilor”. Sparan­ghelul, prazul, căpșu­nile, orezul, perele, car­tofii, frunzele de Urzică și Pătrunjelul de grădină reprezintă alimente ideale.

3. Evitarea frigului în zona abdomenului inferior

Chiar și în copilărie eram avertizați să nu purtăm costume de baie ude după ieșirea din apă, pentru că aceasta poate duce la o răcire a abdomenului inferior, și la o irigare slabă a mucoaselor, care nu mai pot face față unui nu­măr crescut de germeni. Căldura dilată vasele și bacteriile pot fi înlăturate eficient.

4. Ceaiul din frunze de Strugurii-ursului

Foto: 123RF

Puneți la macerat peste noapte 4 lingurițe de frunze de Strugurii-ursului într-un litru de apă rece. Beți a doua zi 3-4 căni de lichid. Este o plantă cu acțiune puternică împotriva cistitei.

5. Hidratarea

Așa-numita terapie de „clă­tire” ajută la menținerea nu­mărului mic de bacterii, în ca­zul unei infecții acute a vezicii urinare. Beți zilnic 3 până la 5 litri de apă plată. Nevoia crescută de a urina asigură eliminarea constantă a bacteriilor.

6. Plantele medicinale

Unele plante conțin ingrediente deo­­sebit de eficiente împotriva bacte­ri­ilor dăunătoare. Astfel de anti­biotice na­­turale pot a­ju­ta la pre­ve­nirea cis­titei da­că sunt incluse frec­vent în dieta zilnică. De e­xem­plu: O­regano, Cim­bru, Năs­tu­rei și Hrean.

7. Încălzirea picioarelor

Șosetele groase de lână și băile calde pen­tru picioare asigură o stare de relaxare. În ace­lași timp, ele stimulează cir­culația sângelui, iar bac­teriile se înmulțesc mai greu. O infecție neplăcută a vezicii urinare poate fi adesea evi­tată în acest fel. Învățați-vă să dormiți permanent noap­tea cu șosete.

8. Evitarea stresului

Stresul slăbește mecanismul de apărare a cor­pului, astfel încât germenii cistitei se înmul­țesc mai repede. Exercițiile fizice ușoare, som­nul suficient și meditația întăresc sistemul imu­nitar.

9. Ceaiul de Panseluță sălbatică

Viola tricolor (Panseluța sălbatică) a fost folosită în cazul urinării dureroase încă din cele mai vechi timpuri. Se consideră că planta are efecte diuretice, calmante și antiinflamatoare. Turnați 250 ml de apă fierbinte peste 1 linguriță de plantă și lăsați la infuzat timp de 10 minute. Strecurați și beți 3-4 căni pe zi, cu înghițituri mici.                                                                                                           

10. Când mergem la medic?

Dacă ceaiurile din plante, băile, odihna sufi­cientă și hidratarea nu au adus o îmbunătățire semnificativă după 2-3 zile, ar trebui să consultați un medic. Urgența e și mai mare dacă aveți simptome precum febră sau sânge în urină.

IRINA RADU

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian