Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Fără oboseală de primăvară

– Soarele strălucește din nou, pădurile au înverzit, florile ne surâd de pretutindeni. Și totuși, mulți oameni n-au putere să se bucure de reînvierea naturii: se ridică anevoie din pat și nu mai contenesc cu căscatul, cât e ziua de lungă. Sunt apatici, se simt lipsiți de energie și nu izbutesc să reintre în ritmul normal. Să fie oare o realitate oboseala asta de primăvară despre care se tot vorbește? –

Pe cer e soare, noi ne chinuim

Foto: Shutterstock – 3

Da, aproximativ un sfert dintre oamenii din jurul nostru sunt afectați de așa-numita astenie de primăvară. Pe lângă starea continuă de epuizare, ea se poate manifesta și prin labilitate emoțională, dureri de cap, probleme de circulație, dificultăți de concentrare și tulburări de somn. Nu există deo­camdată studii științifice pe această temă, însă unii spe­cialiști presupun că reacțiile organismului sunt provo­cate de poluarea masivă și de modificările climatice. De aici ar proveni senzația de oboseală și amețelile resim­țite de unele persoane. Nu este lipsit de importanță nici faptul că, în lunile de primă­vară, vremea se schim­bă adesea, zilele în­sorite cedând temporar lo­cul altora, frigu­roase și umede. Dar nu numai vre­mea este instabilă, ci și echilibrul nostru hormonal. În timpul iernii, corpul se află într-o ușoară hiber­nare, și de aceea produce o cantitate mai mare de melatonină (hormo­nul somnului). În momentul când zilele devin mai lungi și lumina mai intensă, secreția de melatonină se diminuează, iar sistemul circulator este mai activ. Această resetare nu se poate petrece brusc, organismul are nevoie de un răgaz de câteva săptămâni. Și ritmul somnului trebuie să se adapteze, deci vom avea parte de nopți neliniștite și mai multă nervozitate peste zi. O dificultate în plus ne-a creat și trecerea la ora de vară, din 26 martie: scurtarea cu o oră a nopții a accentuat, fără doar și poate, dereglarea ceasului nostru interior.

Cine este afectat?

Cei mai vulnerabili sunt hipotensivii, oamenii cu boli cronice și vârstnicii. Alimentația săracă în vitamine și monotonă, care include doar o parte din nutrienții esențiali, mărește riscul asteniei de pri­măvară. O altă categorie de persoane expuse în mod special sunt cele meteosensibile. Între spe­cialiști s-au purtat îndelung dezbateri pe marginea acestui subiect, unii insistând să pună la îndoială posibilitatea ca organismul uman să dispună de asemenea senzori de mare finețe. În prezent, ei par să fi ajuns totuși la un consens: „Există studii care ne demonstrează că 50% dintre europeni – iar în cazul reumaticilor, chiar 80% – reacțio­nează la variațiile meteorologice”. Acum, discu­țiile se îndreaptă deja spre departajări nuanțate: pacienții meteosensibili ar fi cei ce răspund cu oboseală și tulburări de circulație sau de somn la anumite condiții climatice, pe când la cei cărora li se agra­vează suferințele cronice, de exemplu reumatismul, afecțiunile cardiace sau migrenele, ar trebui să vorbim despre meteodependență.

Cum se poate interveni?

Principalul remediu: faceți cât mai multă mișcare, însă nu între patru pereți, pe o bicicletă de fitness, ci sub cerul liber și la lumina zilei. În cadrul unui sondaj inițiat de Statista, un impor­tant por­tal de date statistice, pes­te 80% dintre respondenți afirmă că sportul și mișcarea în aer liber îi energizează și le ridică moralul. Urmați-le exemplul. „Astenia de pri­măvară nu este altceva decât o problemă de adaptare. De aceea, strategia optimă con­stă în preocuparea de a ne obișnui, cât mai repede po­sibil, cu zilele mai lungi și mai calde”, explică spe­cialiștii. Însă și aici putem deosebi trepte de eficiență. De pildă, dacă te așezi la o masă instalată afară, în plin soare, pentru a sorbi acolo pe îndelete o ceașcă de cappuccino, aceasta îți va aduce un oarecare beneficiu. Cu certitudine, expunerea la lumina naturală și la radiațiile solare îți vor face bine, dar trebuie să-ți activezi și sistemul circulator, iar pentru aceasta ai nevoie de mișcare. Com­binația ideală de fotote­rapie și antre­nament de rezistență v-o oferă plim­bările, tururile de jogging sau drumurile mai lungi cu bicicleta – o modalitate blândă de a în­cepe să vă recuperați mobilitatea muscula­turii cam „ruginite” din pricina sedentaris­mului hibernal și să eliminați kilogramele de prisos, acumulate imprudent de-a lungul iernii.

Și dușurile alternative calde și reci, fă­cute dimi­neața, la scurt timp după ce v-ați dat jos din pat, vă pot mobiliza organismul, iar cel mai bine va fi să încheiați procedura cu dușul rece. Ședințele de saună dau un impuls viguros circulației sângelui. Cei ce adorm greu seara și nu beneficiază de un repaus nocturn odihnitor ar trebui să-și amin­tească avertismentul legat de influența nefastă a luminii albastre asupra calității somnului și, în consecință, să-și impună limitări (mai severe decât cele recomandate în general) ale utilizării telefonului mobil, tabletei și calcula­torului înainte de culcare. Cele spuse aici le re­găsiți condensate, sistematizate și în plus îmbo­gățite cu simboluri grafice, în tabelul de mai jos. Îl puteți reproduce, mări și afișa într-un loc vizibil, astfel încât să-l aveți mereu înaintea ochilor.

Dorim să precizăm însă că sugestiile noastre nu sunt sufi­ciente pentru oamenii cu tulbu­rări cronice de somn. Aceștia ar trebui să se adreseze unui medic pentru a exclude în primul rând even­tuali­tatea ca suferința lor să aibă și unele cauze orga­nice.

Ce rol joacă psihicul?

În anumite îm­pre­jurări, astenia de primăvară poate evo­lua, transfor­mân­du-se într-o verita­bilă depresie de pri­măvară (sezo­nieră). Se confruntă cu un risc maxim de de­clan­șare a unui ase­menea dezechilibru psihic îndeosebi per­soanele foarte exi­gente cu ele în­sele, perfecționiste, pe care stă­rile de oboseală și neputință le determină să-și reevalueze aptitudinile, le slăbesc încrederea în propria persoană și stima de sine. Iar astfel de evaluări generează sentimente negative foarte puternice. Ambițioșii ce se străduiesc să-și învin­gă lipsa de energie acționând cu încăpățânare în pofida ei și încercând să realizeze un volum de muncă sporit în cursul unei zile care și-a prelungit durata vor deveni curând prizonierii unui cerc vicios și vor resimți o presiune psihică tot mai greu de suportat. In extremis, aceasta poate duce la o depresie care va trebui luată în serios și tratată. De aceea, psiho­logii ne sfătuiesc să acceptăm aceste perioade inevitabile de epuizare și apatie acționând cu calm, pentru a le depăși prin mijloace naturale, cum sunt alimentația sănătoasă, exercițiul fizic și expunerea la lumină de zi. Dacă simptomele persistă mai mult de patru săptămâni, ar fi indicat ca ele să fie discutate cu un medic.

Cele mai eficiente strategii contra oboselii

Un nou început

Abordați problema din altă perspectivă: la urma urmei, astenia de primăvară poate repre­zenta și o șansă. Un moment de cotitură, când puteți decide să vă hrăniți sănătos, consumând mai multe legume, fructe, produse din făină inte­grală și proteine de calitate, renunțând la alimen­tele prelucrate industrial. Totodată, aveți grijă să beți suficiente lichide – zilnic, minimum doi litri de apă plată sau ceai. După ce v-ați dat jos din pat dimi­neața, învio­rați-vă cu un pahar de apă încăl­zită la temperatura corpului și amestecată cu sucul stors din jumătate de lămâie.

Folosiți uleiurile eterice

O baie la picioare cu ulei de pin sau rozmarin vă activează circulația dis-de-dimi­neață. Țineți picioarele zece minute într-un lighean cu apă căl­­duță, după ce ați adău­gat în ea 15 picături de ulei. Pentru momentele când vă simțiți epuizați în cursul zilei: câteva pică­turi dintr-un ulei eteric de mentă aplicate pe tâmple vor alunga oboseala ca prin farmec.

Compensați deficitul de nutrienți

Oamenii care evită să mănânce carne se confruntă deseori cu o carență de vitamină B12 și fier. Vitamina B12 participă la diviziunea celulară, protejează vasele de sânge, întărește sistemul nervos și memoria. Lipsa fierului generează stări de oboseală extremă și dificultăți de concentrare. Aminoacizii (compo­nentele de bază din structura proteinelor) ne oferă o infuzie de energie. Pentru a vă asigura un aport satisfăcător de nutrienți și a compensa deficitele, alegeți suplimente care combină aminoacizii cu vitamine, minerale și oligolemente.

Baia care cheamă somnul

Cu o oră sau două înainte de a merge la culcare, faceți o baie caldă (la 40 – 42°C). Ea vă va învălui cu o toropeală plăcută, ajutându-vă să adormiți mai ușor: în medie, cu 10 minute mai repede ca de obicei.

Aport suplimentar de vitamina D

„Vitamina soarelui” aduce o contribuție în­sem­nată la buna funcționare a sistemului imunitar. Sub influența razelor UV-B din spectrul luminii solare, ea este sintetizată la nivelul pielii, însă în cantități reduse. Necesarul zilnic nu poate fi aco­perit nici din hrană, fiindcă sursele alimentare sunt puține și de ase­menea modeste: gălbenușul de ou, peștele gras, ciupercile. De aceea, medicii recomandă, mai ales seniorilor, administrarea de suplimente.

Puterea plantelor

În situații deosebit de stre­sante, extractul de Rhodiola ro­sea combate cu succes exte­nua­rea și vă redă energia pierdută.

Hormonul somnului

Știm că așa este supra­numită melatonina, deoa­rece ea reglează alternanța stărilor de veghe și somn. În special vârstnicii au adesea un nivel scăzut al acestui hormon, din care cauză adorm cu greutate și se trezesc uneori în timpul nopții. Preparatele cu melatonină le pot fi realmente de ajutor.

Un mic dejun energizant

Cercetătorii de la Uni­versitatea Cambridge au constatat că iaurtul, ouăle sau brânza mân­cate la micul dejun ne fac mai activi decât feliile de pâine prăjită cu gem. Pro­­teinele conținute în alimente stimulează pro­ducția de orexină, un neu­rotrans­mițător căruia i se dato­rează acest efect.

Terapia cu lumină

Studiile confirmă eficiența fototerapiei în tra­tarea depresiei sezoniere. Pacien­tul este așezat în fața unei lămpi care emite o lumină similară cu cea naturală, la o intensitate de până la 10.000 lux. S-a observat că rezultatele sunt mai bune atunci când expunerea are loc cu regu­laritate la aceeași oră, preferabil în cursul dimineții. Baia de lumină activează ceasul interior, reglând astfel ciclul somn-veghe și alte ritmuri biologice ale organis­mului.

Începeți ziua cântând

Îndată ce v-ați trezit, dați drumul la muzică și însoțiți-o cu vocea dvs., cât de tare vă țin plămânii. În timp ce cântați, respirația devine mai profundă, se intensifică oxi­genarea sângelui, iar vibrația corzilor vocale în interiorul laringelui realizează un masaj înviorător. În plus, muzica vă conferă bună dispoziție.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian