– Omenirea se înmulțește vertiginos, suntem aproape opt miliarde! Una dintre cele mai presante griji ale ei este cu ce ne hrănim, ce punem pe masă. Mai sunt suficiente sursele de hrană actuale? Cercetătorii, dar și liderii politici responsabili, caută soluții. Una dintre direcții este asigurarea necesarului de proteine, compuși organici vitali. Proteinele se găsesc din abundență în produse animale: carne, lapte, ouă, dar și în plante: soia, fasole, mazăre, năut etc. –
Baza vieții

O simplă căutare pe internet, pentru a explora site-urile clinicilor medicale, ca să nu ne luăm la trântă cu studiile și tratatele de medicină și nutriție, ne convinge că fără proteine, corpul nostru nu ar funcționa. Nu le vedem cu ochiul liber, sunt entități microscopice, dar sunt prezente masiv în mușchi, în oase, în piele, în hormoni, enzime și organe: inimă, creier, plămâni etc. Proteinele sunt formate din aminoacizi care, la rândul lor, sunt constituiți din combinații de elemente chimice, ca azot, carbon, hidrogen și oxigen, pe care le știți din tabelul lui Mendeleev pus pe pereții laboratorului de chimie, până și în școala din cel mai izolat cătun. Aminoacizii aceștia, „cărămizile” din care sunt formate proteinele, fie sunt în corpul nostru (aminoacizi neesențiali), fie provin din hrana noastră cea de toate zilele (aminoacizi esențiali). Mâncarea ajunge în stomac și în intestinul subțire, aici este digerată și absorbită în organism. Printre nutrienții reținuți de corpul nostru, alături de vitamine și carbohidrați, se numără și aceste fabuloase proteine, bază a vieții pe pământ. Specialiștii susțin că, zilnic, avem nevoie de aproximativ 60 de grame de proteine. Sportivii de performanță și oamenii care depun efort fizic zilnic au nevoie de un supliment de proteine, față de o persoană care nu depune efort fizic. La fel, copiii, femeile însărcinate, persoanele în vârstă au nevoie de un plus de proteine. De fapt, cu toții, cei opt miliarde de pământeni, avem nevoie de doza zilnică de proteine. Cantitatea zilnică necesară la nivel planetar ar fi, după calculele mele, de aproximativ 480.000.000 kg, fără să iau în considerare și necesarul pentru animalele domestice, din ogradă sau din marile ferme, care, și acestea, au nevoie de astfel de nutrienți, sursa fiind plantele numite proteice: soia, mazărea, năutul etc.
Obiceiuri alimentare
Asta se întâmplă în lumea microscopică, în profunzimile organismului nostru, în mașinăria biologică numită corp/trup. Vă propun acum să ne retragem din infrastructura corpului, acolo unde sunt forjate proteinele, care apoi contribuie în mod vital la buna funcționare a organismului biologic, și să privim un pic la nivelul societății umane, din care facem parte. Să intrăm, vă rog, într-un hypermarket și să ne aruncăm un ochi, așa, discret, în coșurile clienților. Ce vedem? Cu siguranță: carne, ouă, lapte, brânză. Cel mai probabil, în unele cărucioare, vedem și cutii de mazăre, pungi cu fasole congelată, produse din soia etc. Căutăm aceste alimente pentru gustul lor, pentru plăcerea de a le mânca, nu neapărat „ca să ne asigurăm necesarul de proteine pe zi”, deși sunt cele mai importante izvoare de proteine! Cred că foarte puțini dintre noi aleg mâncarea în funcție de aceste comandamente nutriționiste, deși etichetele conțin informații în acest sens. Cumpărăm fie de poftă, fie din obișnuință, fie în funcție de banii pe care-i avem în buzunar sau pe card. În același timp, însă, fără să formulăm asta în mod conștient, noi îi oferim corpului nutrienții de care are nevoie, susținem procesele biochimice din organismul nostru. Când ne facem siesta, întinși pe canapea, îndestulați și cu simțurile satisfăcute, undeva, în interiorul nostru, tot soiul de entități microscopice trebăluiesc ca într-o imensă uzină. O zonă activă este aceasta: formarea noilor proteine, a celor 60 de grame, doza necesară în fiecare zi, reținută de organism din carnea, din laptele, din ouăle, fasolea, mazărea și soia cumpărate din hypermarket sau obținute în ferma proprie.
Carnea vegetală

Povestea pare că se învârte numai aici, între bucătărie și magazinul alimentar, eventual intrând în schemă și cabinetul me-dicului nutriționist. Situația este însă complexă. Intră în joc și cercetătorii, economiștii, influencerii de pe rețelele de socializare, politicienii, fermierii, companiile de producere a alimentelor etc. Trăim un moment de cotitură în domeniul agroalimentar, o schimbare de paradigmă a culturii noastre alimentare. Una dintre tendințele majore ar fi o preferință în creștere pentru proteinele de origine vegetală, față de proteinele de origine animală. Numărul veganilor, al vegetarienilor și al flexitarienilor (vegetarieni care ocazional consumă și carne, mai mult pește ) este tot mai mare, atât în Europa și Statele Unite, cât și în China și Japonia. Noile opțiuni culinare au determinat companiile alimentare să testeze și să producă imitații ale cărnii făcute din plante proteice în compoziția burgerilor, de pildă, un produs alimentar răspândit la nivel global. Textura cărnii de vită este reeditată aproape identic, folosind soia sau năut. Burgerul vegetal nu numai că arată precum cel din carne, dar poate fi preparat ca să aibă și gustul apropiat de cel original. În orice caz, conținutul de proteine este asemănător. În același timp, companiile alimentare produc lapte din surse vegetale (soia, ovăz, nuci de cocos), ca alternativă la laptele de origine animală. Aici există controverse privind denumirea produselor: are dreptul un comerciant să denumească „lapte” lichidul obținut din procesarea ovăzului, de pildă, când „lapte” denumim în mod tradițional lichidul hrănitor, muls din ugerul animalelor? La fel și în cazul cărnii: putem numi „carne” un țesut obținut din soia sau năut? Valul schimbării nu se împiedică însă în etichete: dacă există cerere pe piață, companiile asigură oferta, indiferent cum își denumesc produsul finit! Mai mult: guvernele lumii încurajează fermierii să cultive plante proteice, acordă subvenții agricole în acest sens. Animalele vor rămâne însă o sursă principală de alimente, nu vă faceți griji!
Autorizarea nu înseamnă obligare!

Autorizarea de către Bruxelles a creșterii, procesării și comercializării pentru consum uman a unor specii de insecte (lăcusta, greierele, viermele galben de făină) a stârnit reacții de respingere din partea unor segmente ale opiniei publice. Propagandiști anonimi, dar și politicieni în căutare de voturi, declarați vajnici apărători ai bucătăriei strămoșești, au susținut în spațiul public că „Bruxelles-ul ne bagă pe gât insecte”. Nimic mai fals! Comisia Europeană a autorizat ca alimente aceste specii de insecte, în urma unor procese îndelungate de evaluare de către specialiști. Anumite specii de insecte sunt surse bogate de proteine. Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) consideră că „insectele, ca alimente, vor juca un rol principal în abordarea numeroaselor probleme cu care ne confruntăm în prezent și ne vom confrunta și în viitor. Este vorba, printre altele, de creșterea costului proteinelor animale, insecuritatea alimentară, presiunile asupra mediului, creșterea populației și creșterea constantă a cererii de proteine în rândul claselor de mijloc. Insectele se găsesc în abundență peste tot în lume. Sunt bogate în proteine și reprezintă mai puțin de 1% din amprenta de carbon a animalelor”. Autorizarea lor nu înseamnă obligația noastră de a le consuma. Înseamnă că firmele care le produc, le procesează și le comercializează, au acum un cadru legal, pot fi verificate. Există clienți buni ai făinii de greier: sportivii de performanță. De fapt, producția este atât de mică și scumpă (13,50 dolari/112 grame, numai online), încât teama că făina de greieri ar putea ajunge în cozonacii tradiționali este complet lipsită de temei! O spaimă provocată artificial, din interese electorale sau propagandistice, pentru a scoate Uniunea Europeană vinovată de orice! ONU a semnalat ce trebuie: în timp ce omenirea se înmulțește fără precedent, crește nevoia de proteine la nivel planetar și sursele trebuie diversificate!