Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Primăvară efervescentă

Coma – album nou, turneu național

Este una dintre cele mai apreciate formații de muzică rock alternativ de la noi din țară. Spre bu­cu­ria fanilor ei, a lansat un nou album, intitulat „Acor­dul Părinților”.

Formația bucureșteană a luat naștere în 1999 și, în decursul timpului, și-a creat un public fidel. Pri­mul lor album, „Somn”, lansat în 2001, a fost ur­mat de „Nerostitele” (2006) „Coma Light” (2008) și „Orizont” (2016).

Alcătuită din: Cătălin Chelemen (voce), Dan Costea (voce, chitară), Răzvan Rădulescu (DJ Hefe – clape), Sorin Petrescu (chitară bas), Răzvan Albu (tobe) şi Matei Tibacu-Blendea (chitară), Coma a fost invitată să cânte în des­chi­derea unor trupe și a unor artiști de renume mondial, precum Linkin Park, Deftones, Incu­bus, Sepultura, Ozzy Osbourne, Therapy, Bio­hazard sau The Cure. În prmăvara aceasta, pe 25 Mai, vor cânta la clubul Quantic, în deschi­derea cunoscutei trupe hip hop – rock ameri­cane Fun Lovin’ Criminals.

„Acordul Părinților” este ultimul material dis­co­grafic al formației, discul cu numărul cinci din cariera lor, un album pe care l-au abordat ca pe un experiment desfăşurat în tim­pul pandemiei, atunci când membrii trupei au fost nevoiți, ca mulți alții, să lucreze indivi­dual, de acasă. Au realizat o colecție de șase me­lo­dii reflexive, despre trăirile noastre interioare, pro­pu­nând o „rețetă” care să ducă la regăsirea echi­li­bru­lui. Melodii precum „Nyx” și „Auro­ra” țin echi­librul întuneric-lumină pe balansoar, iar „Iza” și „Calista” sunt despre pace și conflict. Penultima pie­să, „Naufragii”, este în colaborare cu Marú (Diana Mo­raru).

„Pentru «Naufragii», a cincea piesă de pe «Acor­dul Părinților», am «navigat» și mai de­parte decât până acum, în dorința de a-i găsi o «haină» care să îi pună și mai mult în valoare emoția pe care o oferea. Și, mai întâi de toate, ne-am îndreptat spre Marú, pe care o știm de mult și pe care am apreciat-o întotdeauna. Ne doream să colaborăm și ne-am bucurat foarte tare când a acceptat să fim împreună pe «Naufragii». «Naufragii» este un cân­tec cu multă emoție. Plutiți cu el!”, scriau pe pagina de Facebook membrii trupei Coma. Melodia a fost lansată pe 20 Martie și este deja preluată și difuzată de mai multe posturi de radio.

Și cum orice nou album muzical e con­firmat față în față cu publicul, Coma a început un mini-tur­neu național. Primul lor concert s-a desfă­șurat pe 7 Aprilie, în Capitală, cu sala plină, și s-a bu­cu­­rat de un succes nebun. Aici au lansat și cea de-a șasea piesă de pe album, „Lauri”. „Nu știu dacă doar m-am simțit eu bine sau aseară la Quantic am asistat la cel mai bun concert Coma. Orice ar fi, a fost mi­nu­­nat, foar­te bună lansarea noului album. Mulțu­mesc!”, scria un fan pe pagina de Youtube a trupei.

Turneul Coma arată astfel: 21 Aprilie – la Rock­stadt, Brașov; 22 Aprilie, la Faber, Timi­șoara; 5 Mai, la Underground, Iași; 6 Mai, la Form Space, Cluj-Napoca, și pe 12 Mai, la Doors Club – Con­stanța. Biletele se găsesc în rețeaua IaBilet, iar albumul „Acordul Părin­ților” este disponibil în for­mat CD și vinil în maga­zinele de specialitate, dar poate fi ascultat și online.

Luna Amară

„Aproape” – regăsire și afecțiune

O altă veste bună pentru rockul autohton vine din Ardeal. Tru­pa clujeană Luna Ama­ră va lan­sa cel de-al cincilea ei al­bum: „Aproape”, cea de-a treia editare a unui disc pe vinil.

Membrii trupei – Mihnea Blidariu (trompetă, voce, chi­tară), Nick Făgadar (voce, chitară), Ro­bert Moțoc (tobe), So­rin Moraru (bas), Andrei Boțan (chi­ta­ră) – au pornit un pro­iect de reeditare a melodiilor mai vechi, prin transferarea lor pe vinil.

„Aproape” este cel de-al cincilea album de stu­dio al trupei și continuă linia compozițiilor de pe discul lor precedent, „Don’t Let Your Dreams Fall Asleep” (2009), însă într-un registru mai pronunțat liric, subliniat de colaborarea cu cvar­tetul de coarde clujean Les Nuages.

„Aproape” este un album despre pierdere, regăsire, nevoia de afecțiune, despre răni și posibile vindecări. Tragedia de la Colectiv și-a lăsat amprenta asupra celor doi textieri și vocaliști ai formației, durerea și absurdul resimțite atunci regăsindu-se în miezul piesei – „Prieteni Călători”.

După „Pietre în alb” (2011) și „Nord” (2018), „Aproape” (2023) este cea de-a treia editare a unui album Luna Amară pe vinil. Pen­tru promovarea lui, trupa clujeană pleacă, și ea, în turneu. Primul spectacol are loc miercuri, pe 26 Aprilie, în clubul „Expirat Halele Carol” din Capitală, unde Luna Amară își sporește forțele muzicale cu cvartetul Jeunsemble. În același for­mat muzical și cu aceiași invitați, Luna Amară va cânta pe 27 Apri­lie la Rockstadt – Bra­șov și pe 5 Mai la Sala Radio din Cluj-Na­poca. Alte reprezentații urmează să fie anunțate. Bile­tele se găsesc în rețeaua IaBilet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian