Încă mai descopăr frumusețile României
– A venit primăvara și chiar dacă biata de ea dârdâie de frig din încheieturi, bucuria noastră de viață e mare. Dovadă: concertele se țin lanț. Chiar și tu te afli alături de trupa Iris în turneu. Ai lipsit multă vreme din țară. Cum ți se pare România, văzută prin geamul mașinii, fotogenică sau nu prea?
– Chiar și așa, văzută prin geamul mașinii, România e la fel de frumoasă ca întotdeauna. E o delectare să o privești chiar și-n fugă, ca pe un film documentar. Ba parcă frumusețea ei e mai bine pusă în valoare așa, fiindcă nu apuci să observi amănuntele, îți trec doar tablouri minunate prin fața ochilor. O răsplată pentru stilul nostru de viață, foarte obositor. Asta e recompensa: frumusețea călătoriei și concertele, entuziasmul publicului e fantastic. Chiar mă gândeam zilele trecute: deși în patruzeci și cinci de ani de viață artistică și turnee cred că am văzut tot ce se putea vedea în România încă mai sunt lucruri pe care le descopăr și a căror frumusețe mă uimește. Eu sunt iremediabil îndrăgostit de peisajele noastre, de mâncare, de zona rurală. Mi-ar plăcea să avem mai mult timp la dispoziție, ca să putem petrece mai multă vreme în locurile unde ajungem, în natura ce le înconjoară. Poate sună a clișeu, dar sunt zone în România care te încarcă cu energie de cea mai pură extracție și regret că nu poposim mai multă vreme în ele. Sunt guri de rai, mai ales în vremurile prin care trecem. Scârțâie lumea din temelii. Totul e tulbure și neliniștit.
– Să fie muzica un leac pentru vremuri grele?
– Da, sigur că da! Arta, în general, este o oază de alinare, un refugiu benefic pentru minte și inimă. Există, însă, și un paradox, o ironie a sorții: de multe ori, tocmai tristețea este un impuls pentru inspirație, pentru artă, muzică. Eu, unul, sunt sigur de lucrul acesta, cred mai degrabă că vremurile care ne pun la încercare sunt prolifice creației, sufletele tulburate au mai mare aplecare spre visare, spre artă. În același timp, arta atenuează durerile, bucuria ei este vindecătoare. Spun asta din proprie experiență. Aici „de față”, prezentă, alături de fanii ei, în vremuri bune sau rele, triste sau vesele, trupa Iris a cântat, sperând că muzica ei le va oferi oamenilor bucurie și alinare.
„Asta mă impresionează cel mai mult: energia fantastică a publicului”
– Cât de diferit este pentru tine, Valter Popa și Doru Borobeică, colegii tăi de trupă, să fiți în turneu în anul 2023, față de începuturile carierei voastre?
– În primul rând, diferența constă în ani: ar fi vreo patruzeci și cinci de ani de când nu ne oprim din cântat, deci resimțim oboseala într-un mod total diferit față de atunci când aveam douăzeci de ani. Dar entuziasmul a rămas același. Timpul nu are putere asupra lui. E la fel de iradiant. Nimic din patosul de la început nu s-a stins, niciuna dintre emoțiile acestea minunate pe care le avem de fiecare dată când suntem pe scenă nu s-a diminuat. Apoi, există un sentiment imens de satisfacție, faptul că am reușit să facem întreaga viață ceea ce ne place, că ne putem uita în urmă și spune: „Da, am reușit!”. Anul acesta ajungem cu turneul chiar și peste hotare: la începutul verii în Frankfurt, apoi în Bruxelles, iar la toamnă în Regatul Unit. Nerăbdarea cu care suntem așteptați ne motivează, ne dă emoții dintre cele mai bune.
– Cum arată publicul vostru? S-a mai schimbat? La concertele voastre era delir…
– Noi suntem printre norocoșii care au fani din toate generațiile, dar când arunc o privire în sală nu văd nicio diferență de reacție între tineri și mai puțin tineri. Sar la fel, aplaudă la fel, cântă la fel, toți împreună, un cor care-ți dă fiori pe șira spinării. Glumeam zilele trecute, spunând că dacă am invita la un concert toate fetele care au fost botezate, de-a lungul anilor, Iris, după numele formației noastre, am umple Sala Palatului de doamne și domnișoare cu numele acestei flori. Da, avem un public la fel de numeros ca înainte, și asta se vede la toate concertele noastre, majoritatea fiind cu casa închisă. Nici energia nu s-a pierdut. Sala cântă în picioare, alături de noi, de la primele acorduri, până la bis-urile de final. Asta mă impresionează cel mai mult: faptul că intensitatea energiei din sală nu scade nicio clipă, pe toată durata concertelor noastre. La fel cum nu scade nici odată cu trecerea timpului.
„Felicia Filip, o prietenie pe viață”
– O prezență constantă și încântătoare în concertele trupei Iris este doamna Felicia Filip, marea noastră soprană. S-a transformat și în prietenie această colaborare de zile mari?
– De doamna Felicia Filip ne leagă o prietenie lungă, de douăzeci și șapte de ani. Atunci a avut loc prima noastră colaborare. Iar acum ne-am reunit atât de frumos și de naural, pentru lansarea și promovarea piesei „Mă-ntorc acasă”, o melodie recentă care se bucură de mare succes. Ne înțelegem minunat, ne sfătuim, orice sugestie pe care doamna Felicia Filip o are de împărtășit cu noi este binevenită. La începutul lunii Martie, am cântat împreună cu Filarmonica din Botoșani, un alt spectacol ținut cu casa închisă, și am fost bucuros de comuniunea, de compatibilitatea deosebită care există între noi, cum reușim să ne înțelegem fără cuvinte. Și în afara scenei este o plăcere să discuți cu dna Felicia. Pe lângă enorma ei cultură muzicală, abordează orice subiect cu o delicatețe și o cunoaștere aparte, încât este o bucurie să petrecem timp împreună cu ea.
O zi de duminică, cu mama robotind
– Așa cum spuneai, melodia „Mă-ntorc acasă” se bucură de succes. Care este povestea acestui cântec?
– Este o piesă de suflet a cărei poveste nu își are originea într-un eveniment anume, ci într-o stare: sentimentul de acasă. Sunt bucuros să văd câți oameni au fost atinși de mesajul ei, fiindcă „acasă” este cel mai important loc pentru mine, sursa mea de liniște și de energie, în același timp. Piesa poate fi ascultată și ca un cântec de dragoste, dar și ca o experiență revelatoare a tuturor celor care trăiesc departe de familiile lor, de părinți. Când suntem tineri, abia așteptăm să plecăm de acasă, să fim independenți. Dar, pe măsură ce timpul trece, indiferent cât de realizați suntem în noile noastre existențe independente, tot vine o vreme în care simțim nevoia să ne întoarcem acasă, locul unde am fost protejați și iubiți. Un sentiment care se infuzează cu melancolie pe măsură ce înaintăm în vârstă și suntem bântuiți tot mai des de amintiri din copilărie. Adesea, în cauză sunt lucruri banale: un miros, o expresie, un gust… Un stimul de acest fel și parcă o forță nevăzută ne trage în timp, înapoi, în jurul mesei de duminică, în familie, cu mama robotind și casa inundată de cele mai savuroase arome. Sau în grădina bunicii… Sau pe banca primei iubiri… Sau, sau…
„Mă simt acasă acolo unde sunt iubit”
– Cristi, unde te simți astăzi cel mai acasă?
– Sunt mai multe locuri: pe scenă, la Craiova, în orice loc unde am familia aproape, pe Valter și Boro, prietenii și colegii mei, care mi-au devenit, la rândul lor, familie. Mă simt acasă acolo unde sunt iubit și unde inima mea tresare sau se liniștește sau e inspirată, fiindcă are o legătură specială cu acel loc.
– Ești un om care a trecut prin multe încercări în viață, unele grele, legate de sănătate, dar niciodată nu ai cedat. De unde îți tragi energia, care-ți sunt sursele care te țin puternic și creativ?
– Sunt o persoană credincioasă și am simțit ajutorul divin în cele mai grele momente ale vieții mele. În plus, am fost înconjurat mereu de multă iubire și am știut că trebuie să rămân puternic pentru toți cei din jurul meu, că am o datorie să fiu bine pentru oamenii care îmi sunt alături și îmi transmit energia lor pozitivă. Iubirea e secretul, sursa nesecată de energie, iubirea, în toate formele ei.
– Cristi, puțină lume se poate lăuda cu o carieră de peste patruzeci de ani în muzică. Te întreb, la final, oare te simți apreciat în țara ta, îți răsplătește ea bucuria pe care i-ai dăruit-o prin muzica ta?
– Da, cu siguranță! La începuturile carierei mele, atunci când am decis să merg pe acest drum, nici în cele mai frumoase vise ale mele nu mi-aș fi imaginat că voi fi atât de apreciat și iubit. Eu am dat mereu totul pentru muzică și public, totul, până la ultima picătură de iubire și energie, de aceea îndrăznesc să sper că darurile mele către public sunt la fel de însemnate precum iubirea care simt eu că vine din partea oamenilor. Să mă ridic la nivelul afecțiunii pe care o primesc: asta m-ar face cel mai fericit.